Ve čtvrtek budou předány ceny ankety Pojišťovna roku. Připomeňte si loňsky ročník


			Ve čtvrtek budou předány ceny ankety Pojišťovna roku. Připomeňte si loňsky ročník

Asociace českých pojišťovacích makléřů ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven a specializovaným portálem oPojištění.cz vyhlašuje již 22. ročník odborné ankety Pojišťovna roku. Osobní záštitu nad anketou převzal guvernér České národní banky Aleš Michl a generálním partnerem celé akce je opět auditorská a poradenská společnost KPMG Česká republika. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety Pojišťovna roku 2022, jemuž předchází již tradiční Makléřské odpoledne, se bude konat ve čtvrtek 11. května 2023 v Kongresovém centru ČNB v Praze.

Cílem ankety Pojišťovna roku je přispět ke všeobecné kultivaci českého pojišťovnictví a posílit jeho vnímání jako stabilního sektoru tuzemské ekonomiky. Na rozdíl od jiných spotřebitelských žebříčků, které spíše než parametry produktů a skutečnou úroveň servisu odrážejí popularitu jednotlivých pojišťoven tvořenou především reklamou, hodnocení pojišťovacích makléřů vychází nejen z podrobné konkrétní znalosti nabízených produktů, ale zejména z bohatých profesních zkušeností s kvalitou služeb každého z pojistitelů. To jsou aspekty, jimiž si anketa za dobu své existence vydobyla vysokou prestiž na celém finančním trhu.


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 1Q 2023: Oproti konci loňského roku růst trhu zpomalil


Příležitost posoudit v rámci ankety kvalitu a rozsah služeb jednotlivých pojišťoven a zhodnotit jejich výkony v uplynulém roce dostává každý samostatný pojišťovací zprostředkovatel, zapsaný v registru České národní banky podle zákona o distribuci pojištění a zajištění (č. 170/2018 Sb. - viz www.cnb.cz).

Pomocnými kritérii při udělování bodů jednotlivým pojišťovnám jsou např. kvalita a šíře nabízených produktů, ochota a schopnost upravovat produkty podle individuálních potřeb klienta, technická a provozní podpora pojišťovny při sjednávání pojištění, inovace pojistných produktů, komunikace a spolupráce s makléři a likvidace škod. 


Mohlo by vás zajímat: Petr Hrbáček: Stavět na kvalitní obchodní síti se vyplatí


Anketa Pojišťovna roku 2022 určí vítěze v těchto hlavních kategoriích:

  • pojištění průmyslu a podnikatelů
  • pojištění občanů
  • autopojištění
  • specializované pojištění
  • životní pojištění

Hodnocení bude probíhat do 30. dubna 2023 on-line webových stránkách www.pojistovnaroku.cz, kde jsou také k dispozici pravidla ankety, informace o její historii i bohatá fotogalerie z předchozích ročníků.


Mohlo by vás zajímat: Doporučení pro bezpečnost provozu elektrokoloběžek


V souladu s tradicí organizátoři rovněž udělí titul Osobnost pojistného trhu za významný počin či aktivitu ve prospěch pojišťovacích zprostředkovatelů a/nebo pojišťovnictví obecně. Držiteli tohoto ocenění z předešlých ročníků jsou: Luděk Menčík, Petr Pavlík, Vladimír Mráz, Marek Venuta, František Stach, Vladimír Přikryl, Konštantín Alexejenko, Jaroslav Daňhel, Václav Křivohlávek, Zdeněk Voharčík, Jakub Hradec, Jiřina Nepalová, Jiří Charypar, Vladimír Krajíček, Ivan Špirakus a Martin Diviš.

Již druhou dekádu v rámci ankety také pokračuje hodnocení makléřů sdružených v AČPM členskými pojišťovnami ČAP pod názvem Pojišťovací makléř roku. Mezi hlavní kritéria posuzování makléřských výkonů patří kvalita podkladů dodávaných pojišťovně, úroveň komunikace makléř – pojišťovna a makléř – klient, správa pojištění, podpora kultivace trhu atp. 

Osobní záštitu 22. ročníku ankety Pojišťovna roku udělil Aleš Michl, guvernér České národní banky, která nad pojistným trhem vykonává dohled.

Celkové výsledky odborného hodnocení v anketě Pojišťovna roku 2022 budou prezentovány ve čtvrtek dne 11. května 2023 na galavečeru v Kongresovém centru ČNB v Praze.


Mohlo by vás zajímat: Lukáš Kovanda: Česká národní banka viní z inflace vládní deficity


Jak vypadal loňský ročník?

S trochou nadsázky je možné říci, že anketu ovládla skupina VIG: Kooperativa získala 2 zlaté (v kategorii Pojištění průmyslu a podnikatelů a v kategorii Životní pojištění) a dvě stříbrné (Pojištění občanů a Autopojištění, zatímco ČPP z téže skupiny je v čele kategorie Pojištění občanů a Autopojištění, a na druhé pozici v kategorii Pojištění průmyslu a podnikatelů a v Životním pojištění. Pomyslný bronz ve všech čtyřech kategoriích bere Generali Česká pojišťovna. V samostatné kategorii Specializované pojištění se na 1. místo vrací rekordman ankety – pojišťovna ERV (z vítězství se může těšit již potřinácté.

Organizátoři  udělili titul Osobnost pojistného trhu za vynikající a mimořádný přínos rozvoji českého pojišťovnictví. K laureátům z předešlých ročníků se letos připojil Martin Diviš, dlouholetý generální ředitel Kooperativa pojišťovny a prezident České asociace pojišťoven. Pojišťovacím makléřem roku 2021 se stala společnost RESPECT, jeden ze zakládajících členů AČPM.

Výsledky ankety Pojišťovna roku organizátoři oznámili na slavnostním galavečeru v Kongresovém centru ČNB v Praze. Ceremoniálu se zúčastnilo na dvě stě makléřů, top manažerů pojišťoven, zástupců ministerstva financí, PSP i asociací finančního trhu, vybraných mediálních partnerů a dalších významných hostů v čele s viceguvernérem ČNB Tomášem Nidetzkým, jenž celou akci zahajoval a který nad 21. ročníkem ankety převzal osobní záštitu. Galavečeru předcházelo již tradiční Makléřské odpoledne jako neformální pracovně společenské setkání členů AČPM se zástupci partnerů ankety a pracovníky úseků makléřských služeb partnerských pojišťoven.


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Tváří v tvář ruské agresi se pojišťovnictví zachovalo ukázkově


Připomeňte si atmosféru slavnostího galavečera loňského předávání cen


Mohlo by vás zajímat: Ivan Špirakus: Umělá inteligence v pojišťovnictví má obrovský potenciál


Pojišťovna roku 2021: Celkové výsledky

Pojištění průmyslu a podnikatelů

1

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

2

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

3

Generali Česká pojišťovna a.s.

4

ČSOB Pojišťovna, a.s., člen holdingu ČSOB

5

Colonnade Insurance S.A., organizační složka

Pojištění občanů

1

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

2

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

3

Generali Česká pojišťovna a.s.

4

Allianz pojišťovna, a.s.

5

DIRECT pojišťovna, a.s.

Autopojištění

1

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

2

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

3

Generali Česká pojišťovna a.s.

4

UNIQA pojišťovna, a.s.

5

Allianz pojišťovna, a.s.

Specializované pojištění

1

ERV Evropská pojišťovna, a.s.

2

Allianz Trade (pův. EULER HERMES SA)

3

D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR

4

Atradius, pobočka pro ČR

5

COFACE CZECH

Životní pojištění

1

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG

2

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG

3

Generali Česká pojišťovna a.s.

4

Allianz pojišťovna, a.s.

5

UNIQA pojišťovna, a.s.

 

Osobnost pojistného trhu

Ing. Martin DIVIŠ, MBA

Pojišťovací makléř roku 2021

1

RESPECT, a.s.

2

OK GROUP a.s.

3

RENOMIA, a. s.

4

PETRISK INTERNATIONAL a.s.

5

INSIA a.s.

Podrobné informace o anketě, její historii i kritériích hodnocení jsou k dispozici na webových stránkách ankety. Připomínka předchozích ročníků je v podobě fotogalerie k nahlédnutí ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

RSS

Související články