Bublina splaskla. Aon se s Willis Towers Watson nespojí!


			Bublina splaskla. Aon se s Willis Towers Watson nespojí!

Pojišťovací makléř Aon oznámil, že nakonec nebude kupovat svého konkurenta - irskou společnost Willis Towers Watson. Kvůli irské legislativě a také kvůli mediálním spekulacím byla společnosti Aon nucena oznámit, že je na samém počátku vyjednávacích aktivit týkajících se možného spojení s Willis Towers Watson. Nakonec z celé transakce sešlo.

Ve svém prohlášení Aon uvedl: „V souladu s cíli společnosti Aon na návratnost investovaného kapitálu firma pravidelně vyhodnocuje celou řadu potenciálních akvizičních příležitostí v rámci trhu. Aon přiznává, že zvažoval možnost spojení se společností Willis Towers Watson. Zprávy o této úvaze se staly veřejnými a společnost Aon byla povinna vydat prohlášení a to kvůli faktu, že Willis Towers Watson je irská společnost a podléhá irským regulačním požadavkům, které nařizují obdobná jednání zveřejnit. Aon nově publikuje jasné rozhodnutí, že nemá v úmyslu pokračovat ve snaze o spojení s Willis Towers Watson.“


Mohlo by mě zajímat: Vrhne se pojišťovna Ping An na německý pojistný trh?


Jaký byl vývoj tohoto zajímavého příběhu?

V úterý 5. 3. 2019 společnost Aon PLC po vlně spekulací oznámila svůj záměr zvážit nabídku na získání svého rivala Willis Towers Watson PLC. Kdyby se transakce uskutečnila, vznikl by makléřský kolos s ročními tržbami pojistného okolo 19 miliard USD.

Aon ve svém vyjádření uvedl: „Společnost potvrzuje, že je v časné fázi zvažování celkového obchodního spojení s Willis Towers Watson. Současně zdůrazňuje, že v tomto okamžiku je posuzování potenciální transakce předčasné a že neexistuje žádná jistota nebo určitost realizace jakékoli transakce, anebo představa o formě a jejích podmínkách, za nichž by byla uskutečněna.“  Už o něco dříve byla zpráva zveřejněna v Bloomberg Report, aniž by byl uveden zdroj. V ní se uvádělo, že Aon připravuje nabídku na převzetí rivala „v nadcházejících týdnech“ a že zástupci firmy vedou „předběžná jednání“.

Pokud tento záměr skončil úspěchem, fúze Aonu, druhé největší makléřské společnosti na světě, s firmou Willis Towers Watson, makléřem číslo 3, by znamenala zrod největšího světového hráče mezi pojišťovacími makléři, jenž by zastínil konkurenta Marsh & McLennan Cos. Inc… Ten je aktuálně uprostřed procesu koupě společnosti Jardine Lloyd Thomson Group PLC, dalšího aktéra v TOP 10 makléřství. Hlavní výhodou zvažovaného sloučení by bylo rozšíření oborů podnikání a zvýšení efektivity v Aonu.


Mohlo by mě zajímat: Jaké jsou aktuální trendy na současném pojistném trhu?


V loňském roce vybral Aon na pojistném celkem 10,8 miliardy USD, zatímco Willis Towers Watson se pochlubil obratem ve výši 8,5 miliardy USD. Aon má na 50 000 zaměstnanců ve 120 zemích světa. Pro Willis Towers pracuje sice o něco méně lidí (43 000), ale má své pobočky ve 140 státech.

„Aon prokázal, že je velmi dobrý v akviziční činnosti a expanzi. Toto by přineslo další příležitost, jak zlepšit efektivitu navzdory nevyhnutelnému částečnému výpadku tržeb. Myslím, že kombinace těchto dvou subjektů do jednoho by přinesla dokonce i přeskupení sil na trhu. Z pohledu Willis Towers Watson bude patrně nejdůležitějším kritériem navrhovaná cena za splynutí, zatímco potřeba fúze s velkým rivalem ze strategických důvodů je druhořadá, i když by tak makléři Willis Towers dosáhli na větší zdroje,“ komentoval možný vývoj Meyer Schields, výkonný ředitel poradenské společnosti Keefe Bruyette & Woods Inc. v Baltimoru.


Mohlo by mě zajímat: Němečtí zprostředkovatelé pod regulatorním tlakem


 „Fúze s Willis Towers by pomohla rozšířit spektrum podnikání Aonu a zvýšila efektivitu zejména v oblasti pojištění SME. Aon by získal přístup k velké spoustě dat, jež může použít pro posílení pozice vůči zákazníkům, a současně rozšířit sféru i zlepšit úroveň svých služeb na trhu malého a středního podnikání,“ řekl v úterý 5. 3. Timothy J. Cinnungham, výkonný ředitel analytické společnosti Optis Partners LLC se sídlem v Chicagu.

Aon rozvinul svůj domácí i mezinárodní obchod výrazně v devadesátých letech a v první dekádě po přelomu století, když se mu povedla série sofistikovaných transakcí. Ačkoli firemní kořeny jsou v Chicagu, kde je také společnost na trhu do současnosti silná, přenesl sídlo v roce 2012 do Londýna, aby využil podstatných daňových úlev. Willis Towers Watson je původem z Londýna, ale významně posílil expanzí na americký trh díky akvizici společnosti Corroon & Black Corp. v roce 1990.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články