Finanční poradci sjednali ve 4Q 2022 produkty za více než 34 miliard Kč


			Finanční poradci sjednali ve 4Q 2022 produkty za více než 34 miliard Kč

Závěrečné čtvrtletí 2022 potvrdilo ekonomické turbulence celého minulého roku a dále docházelo k poklesu zájmu nebo dostupnosti hypotečních úvěrů. Tento segment měl celoroční klesající tendenci, což je markantní z celkového pohledu nejen na finanční trh, ale i s tím propojený realitní trh.

Meziroční pokles dosáhl v posledním čtvrtletí hodnoty 81 %, u stavebního spoření jsme pak indikovali meziroční pokles o 36 %. V oblasti stavebního spoření je jedna z příčin poklesu zájmu i stále více rezonující diskuze o rušení nebo zeštíhlení státní podpory u tohoto produktu, kdy klienti zvažují, zdali se ještě vyplatí nad tímto produktem, uvažovat.


Mohlo by vás zajímat: Přírodní katastrofy a inflace v roce 2022 globální optikou


Finanční poradci sjednali ve 4Q 2022 produkty za více než 34 miliard Kč 3Ostatní kategorie jako je například životní i neživotní pojištění, penzijní připojištění nebo jednorázové investice v meziročním porovnání posílily. „Je důležité připomenout, že ačkoli konec roku bývá většinou v oblasti finančního poradenství růstový, oproti letům minulým rokům, kdy konec roku patřil k nejrůstovějšímu období, závěrečný kvartál roku 2022 spíše držel výsledky v mírném plusu. Jak se bude dál vyvíjet trh záleží na mnoha proměnných které ovlivňují národní ekonomiku a tím i svět osobních financí. Dle vyjádření guvernéra ČNB by měla v polovině roku klesat inflace, což věřme začne opět oživovat ekonomický trh,“ říká Marek Černoch, výkonný ředitel ČASF.


Mohlo by vás zajímat: Generali Česká pojišťovna končí s pojišťováním uhelných elektráren EPH


Finanční poradci sjednali ve 4Q 2022 produkty za více než 34 miliard Kč 2


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 1Q 2023: Oproti konci loňského roku růst trhu zpomalil


Finanční poradci sjednali ve 4Q 2022 produkty za více než 34 miliard Kč 1

Více informací ZDE

Zdroj: ČASF

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články