Poradci v pololetí: Konsolidace zrychluje


			Poradci v pololetí: Konsolidace zrychluje

Nejsledovanější žebříček počtu poradců za první pololetí roku 2022 je tady! Jak si vede padesátka největších zprostředkovatelů, ať již v pojištění nebo investicích? Jaké změny nastaly od počátku roku a kdo je skokanem nebo jedlíkem prvního pololetí?

Trend pokračuje

Již minulý rok ukázal, že trendem je konsolidace. Regulace a technologické požadavky zvyšují náklady na provoz zprostředkovatelských společností a úspory z velikosti jsou základním způsobem pro dosažení větší efektivity. Základní tabulka ebooku pro pojišťovací zprostředkovatele je v první dvacítce výlučně „zelená“. Tato barva říká jediné: společnost za první pololetí zvýšila počet svých vázaných zástupců pro oblast pojištění. Naopak dolní třicítka společností se pohybuje mezi barvou zelenou (s drobnými přírůstky), přes bílou (stagnace) až po červenou (pokles poradců).


Mohlo by vás zajímat: Výroční zpráva IE: Ukrajina a další problémy současného pojišťovnictví


2022: Počet vázaných zástupců dle zastoupeného POJIŠŤOVACÍHO zprostředkovatele

2022 Počet vázaných zástupců dle zastoupeného POJIŠŤOVACÍHO zprostředkovatele (červenec 2022; zdroj www.proporadce.cz, ČNB)

Kromě „barev“ je sílící trend konsolidace dobře vidět na kumulativních číslech, posuďte sami. Celkově se za první pololetí zvýšil počet poradců v pojištění o 809 (2,8 %). Nárůst TOP20 ale činí ještě více, + 895 poradců. Třicítka společností na pozici 21 až 50 má celkovou bilanci +1 poradce. Závěr je tedy zřejmý: malé společnosti na pozicích 51+ v průměru ztrácejí poradce.

Skokani, jedlíci a rakety

Skokanem prvního pololetí, tedy společností, která si polepšila o nejvíce míst, je Fingo (+3, ze 17. na 14. místo). Druhé skokanské místo patří ZFP akademii (+2, z 10. na 8. místo). Z pohledu nejvyšších absolutních nárůstů se 3 společnostem podařilo získat 100 a více poradců. „Jedlíky“ prvního pololetí tak jsou SAB servis (+158), OVB Allfinanz (+127) a Broker Trust (+100). Raketového dvojciferného relativního růstu z TOP20 dosáhly 4 společnosti: Fingo (+36,8 %), SAB servis (+13,4 %), Chytrý Honza (11,9 %) a OK KLIENT (10,1 %).


Mohlo by vás zajímat: Jaroslav Besperát: V oblasti hybridů a elektroaut jsem očekával rychlejší vývoj


2022: Vývoj počtu vázaných POJIŠŤOVACÍCH zástupců (řazeno abecedně)

2022 Vývoj počtu vázaných POJIŠŤOVACÍCH zástupců (řazeno abecedně) (červenec 2022; zdroj www.proporadce.cz, ČNB)

Interky a investiční zprostředkovatelé

Aktuální eBook obsahuje i růst (spíše však pokles) interních obchodních sítí většiny pojišťoven. Z 18 sledovaných pouze 4 dosáhly růstu. Nově v roce 2022 je součástí přehledu i vývoj investičních zprostředkovatelů ve stejné struktuře jako u pojišťovacích poradců.

Počet vázaných POJIŠŤOVACÍCH zástupců u (převážně) interních obchodních sítí

Počet vázaných POJIŠŤOVACÍCH zástupců u (převážně) interních obchodních sítí (červenec 2022; zdroj www.proporadce.cz, ČNB)

eBook stáhnete zdarma na webu proporadce.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články