Vývoj počtu poradců ve 3Q 2019


			Vývoj počtu poradců ve 3Q 2019

Společnost EXPERTI NA FINANCE pravidelně přináší přehledy specialistů, kteří se věnují finančně-poradenském oboru. Kolik je tedy na našem trhu všech subjektů celkem a jak se vyvíjí jejich počty v čase? Zajímá vás také, kolik spolupracovníků je zasmluvněno v jednotlivých společnostech? Zdrojem dat je registr ČNB a na něm zveřejněné celkové počty.

Úplným počátkem těchto statistik je 20. 1. 2014. Na měsíční bázi začaly být údaje sledovány od 9. 5. 2015. Takže prvním porovnávaným údajem „bodem nula“ je vždy 20. 1. 2014 (v tabulkách tučně a v grafech znázorněno šrafováním). Všechny další údaje jsou již k 9. dni, příslušného měsíce.

Vzhledem k tomu, že došlo v roce 2019 ke změně v názvosloví u jednotlivých subjektů, tak druhým „bodem nula" je 1. kvartál roku 2019, kdy jsou poprvé ve statistikách údaje o počtech Vázaných zástupců, dle zákona o distribuci pojištění, a Samostatných zprostředkovatelů, rovněž dle zákona o distribuci pojištění (v tabulkách opět tučně a v grafech opět zvýrazněno šrafováním).


Mohlo by vás zajímat: Naděje dožití se zlepšila ve všech 77 okresech


Použité zkratky:

  • PA – Pojišťovací agenti;
  • SZ – Samostatní zprostředkovatelé, dle zákona o distribuci pojištění;
  • PPZ /VZ – Podřízení pojišťovací zprostředkovatelé/Vázaní zástupci, dle zákona o distribuci pojištění;
  • VZ – Vázaní zástupci (jak pro investice, tak pro zprostředkování úvěrů)
  • MLM – multilevel marketing

Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Boj proti klimatickým změnám je velký byznys


V první tabulce jsou zobrazeny počty jednotlivých PA/SZ, počty PPZ/VZ v nich zasmluvněných a počty VZ pro investice i pro spotřebitelské úvěry. V porovnání je vždy, vůči předchozímu období, znázorněn nárůst zelenou šipkou směřující nahoru, pokles červenou šipkou směřující dolu a stav beze změny je znázorněn žlutým „semaforovým“ kolečkem.

AAA 1

Vývoj počtu PA/SZ, PPZ/VZ a VZ (zdroj registr ČNB)
(*statistiky jsou možné až od 04/2017)

Další tabulka zobrazuje meziroční vývoj (nárůst či úbytek). Porovnání je na letech 2014 vs. 2015; 2015 vs. 2016; 2016 vs. 2017; 2017 vs. 2018; 2018 vs. 2019 a na závěr i celkové srovnání od začátku sledovaného období (tedy od 20. 1. 2014). Údaje jsou jak v počtech poradců, tak i v procentech.

AAA 2

Meziroční vývoj počtu PA/SZ, PPZ/VZ a VZ (zdroj registr ČNB)
(*statistiky jsou možné až od 2017)

Grafické znázornění vývoje počtů, které byly výše v tabulkách.

AAA 3

AAA 4

Počty PA/SZ (zdroj registr ČNB)

Více informací ZDE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články