Češi se více než duševních poruch obávají rakoviny či nemocí nervové soustavy


			Češi se více než duševních poruch obávají rakoviny či nemocí nervové soustavy
17.5.2021 Rozhovory, Produkty

To vyplynulo z průzkumu, který Kooperativa realizovala s agenturou Ipsos. „Vážná onemocnění opravdu stojí za 96 % případů invalidity, jen 4 % jsou způsobena úrazem. A u vážných onemocnění je pak celých 36 % případů invalidity 3. stupně způsobeno duševními poruchami a poruchami chování. Jedná se tedy o vůbec nejčastější příčiny invalidity. To si mnoho lidí neuvědomuje,“ upozorňuje ředitel Úseku pojištění osob Kooperativy Petr Procházka.

I tato rizika je možné si pojistit v životním pojištění, doporučíte klientům, jak by si měli pojištění nastavit?

Je to podobné jako s pojištěním domu nebo bytu. Také si nepojišťujeme rychlovarnou konvici, ale je důležité mít dobře pojištěnou celou domácnost nebo dům. Často se setkáváme s tím, že klientům stačí získat z pojistky peníze za zlomenou nohu nebo za dvoutýdenní neschopenku. Když nás ale postihne vážná nemoc, můžeme se ocitnout na dlouhou dobu bez svého obvyklého příjmu. A v případě následné invalidity to může být natrvalo.


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Kapitalizmus u konce?


Většina lidí je asi přesvědčena, že i takovou situaci nějak zvládne… 

V našich průzkumech jsme zjistili, že když už Češi o invaliditě přemýšlí, dvě třetiny z nich netuší, o kolik by jim snížila měsíční příjem. Například při čistém příjmu 20 tisíc Kč se bude nemocenská pohybovat okolo 14 tisíc korun, to je propad o 6 tisíc. První měsíc to většinou nějak zvládneme, ale jsme-li doma tři měsíce, začíná už jít do tuhého. A když se nemoc komplikuje až k invaliditě, příjem klesne trvale.

Předpokládám, že významné výdaje si vyžádá i případná úprava bydlení nebo vozidla?

Invalidita výrazně zasáhne nejen do života jednotlivce, ale většinou i do finanční situace celé rodiny. Jen počáteční náklady například na úpravu bydlení nebo automobilu, případně na nákup invalidního vozíku lehce přesáhnou částku 800 tisíc Kč. Navíc každý měsíc chybí minimálně těch zmíněných šest tisíc korun. Celkem tedy může jít o miliony. Dobře nastavené životní pojištění v takových případech téměř dorovná náš původní příjem. A to je jeho nejdůležitější vlastnost.


Mohlo by vás zajímat: Spekulace se potvrdily. Tesla má vlastní pojištění aut pro Německo


Přesto se stále setkáváme s tím, že klienti některá vážná rizika podceňují, je nějaká cesta, jak je přesvědčit?

Důraz na správně nastavené pojištění pro každého klienta klademe již dlouho. Nyní jsme ale pro klienty připravili názornější vysvětlení, jak by výše jejich pojištění měla být odvozena. Nechceme totiž nabídku odbýt léta používanou zkratkou ´Pojistná částka má být ve výši 1-3 násobku ročního příjmu´. Někdo potřebuje daleko vyšší částku, někdo jiný určitý typ pojištění nepotřebuje vůbec. A samozřejmě se i snažíme ta nejzávažnější rizika zvýhodnit, zatraktivnit je. Například nyní pro nové, ale i pro naše stávající klienty, kteří si do 30. června 2021 sjednají pojištění rizika invalidity v rámci svého životního pojištění, nabízíme po celý čas trvání smlouvy garanci dvojnásobné plnění z rizika pojištění invalidity 3. stupně. V případě pojistné události tak lze získat zvýhodnění až 1 milion Kč navíc.

Kooperativa, Invalidita květen 2021

Zdroj: Kooperativa

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články