Ivan Špirakus: Umělá inteligence v pojišťovnictví má obrovský potenciál


			Ivan Špirakus: Umělá inteligence v pojišťovnictví má obrovský potenciál

Generálního ředitele společnosti INSIA Ivana Špirakuse jsme se ve druhé části rozhovoru zeptali, co si myslí o penzijní reformě, jak vnímá možnosti umělé inteligence nebo co stálo za změnou majitele společnosti INSIA.


První část rozhovoru k přečtení ZDE


Minule jsme skončili u témat, která mají společného jmenovatele – politický vliv. Nemůžu se tak nezeptat na reformu penzijního systému. Podaří se realizovat? 

Nedávno jsem četl článek s Vladimírem Bezděkem, který vedl dnes už legendární Bezděkovy komise, a podle něj je dnes už na jakoukoli reformu pozdě. Promeškali jsme časové okno, ve kterém bylo možné aktuální penzijní systém zásadně změnit a správně nastavit druhý pilíř, aby si v něm generace Husákových dětí, které se to celé týká nejvíce, stihla našetřit na přijatelnou penzi. V rámci současného systému a částek, které je průměrný člověk schopen si měsíčně na stáří odložit, to už podle něj zkrátka není možné smysluplně stihnout. Celý systém se tedy bude řešit pouze dílčími úpravami, a to do té doby, než narazí na své dno. V tu chvíli pak stát bude muset tento deficit velmi rychle zvládnout a pravděpodobně najde zdroj v jiném státním systému a zalepí to třeba prostředky z DPH nebo vymyslí úplně jinou daň, kterou vybere a obratem do penzí nasype.

Myslím si, že současná vláda do aktuálního systému moc zasahovat ani nechce. Je to totiž opravdu velmi silné a výbušné politické téma, které má jasný potenciál dostat desetitisíce lidí na náměstí. A v současné době jsou nejen u nás tyto celospolečenské nálady jasně viditelné. Podívejme se, co se děje ve Francii. Přitom těch padesátníků, šedesátníků se například změna roku odchodu do důchodu nijak dotýkat nebude, to je problém spíše dnešních třicátníků, přesto je tohle téma pod dohledem „zkušeného“ extrémisty opravdu ostře nabitým granátem. Bohužel.


Mohlo by vás zajímat: Unilink se připojuje k makléři Acrisure. Ivan Špirakus zůstává ředitelem INSIA


A jaká je vaše představa „ideálního“ penzijního systému? 

Ideální systém je úplně jednoduchý. Mít dost dětí, dobře je vychovat a doufat, že se o mě postarají! (úsměv) To je jediná cesta, která zaručeně funguje už po tisíce let, kdy žádné penzijní systémy nebyly a nejinak tomu je i dnes. Děti by se zkrátka měly o své rodiče postarat.

Zdravotnického systému se týká i další dotaz. Už druhým rokem u nás funguje monopol na zdravotní pojištění cizinců, který přes všechny veřejné politické proklamace stále není zrušen. Vím, že poslední dobou se o toto české specifikum dost intenzivně zajímá i Evropská komise, která nám v uvozovkách řečeno zasílá už i vytýkací dopisy… Jak si to vysvětlujete? 

Ve své podstatě jde o podobný princip, o kterém jsme se bavili před chvílí – tedy o soukromé peníze ve veřejném systému. Český systém soukromého pojištění cizinců vznikl hlavně proto, aby nebyl tento veřejný systém zneužíván, a to ve smyslu, že se někdo u nás nechá vyléčit, a pak se vrátí do své vlasti bez placení. Tohle mělo soukromé pojištění daného cizího státního příslušníka vyřešit. Aktuálně u nás tento produkt nabízí jediná pojišťovna, což naprosto neodpovídá pravidlům pro hospodářskou soutěž, a pravě to nám vytýká Evropská komise. Je to poměrně nepřehledná situace. Osobně mi to přijde jako souboj mezi soukromými a zdravotními pojišťovnami.

V poslední době se objevil názor, že by to šlo dělat zcela jinak a tento produkt by mohly nabízet jen zdravotní pojišťovny. Ty ale na to nemají připravené systémy a musela by se také měnit aktuální legislativa. Navíc si umím představit, že by se toho mohla opět chytnout opozice a udělat z toho další politické i vládní téma. Sám jsem zvědavý, jak to celé dopadne.


Mohlo by vás zajímat: 2022: Lloyd´s vykázal pojistné +19 %. SCOR reportuje čistou ztrátu


Významné téma, které hýbe celou společností a jež souvisí s rolí ČNB, je růst inflace. Jaký bude podle vašeho názoru vývoj v této oblasti? Dělá toho podle vás pro zkrocení inflace ČNB dost? 

Kdybych věděl, jaký bude v této oblasti další vývoj, tak si na to vsadím hezkou sumičku. (úsměv) Uvidíme, jak se změní parametry, které ovlivňují inflaci zvenku. České národní bance poměrně dost pomáhá kurz koruny, která proti euru prorážela jeden rekord za druhým, pomáhá jí nafta, která stojí téměř to, co před válkou, a k tomu všemu nám příroda ruku v ruce s klimatickou změnou připravila velmi mírnou zimu, což mělo pozitivní vliv na ceny plynu a dalších energií. To všechno jsou věci, které tlumí inflační tlaky. Vnitřní tlaky samozřejmě ale také mají svůj význam. Firmy po vzoru svých konkurentů neustále zvyšují ceny produktů, a tím nás dostávají do inflační spirály, ze které se jen těžko vystupuje. Není to jednoduchá situace a uvidíme, jak si s tím ČNB poradí. 

Jsme u politických témat, která se světem financí samozřejmě úzce souvisí, a tak se nemůžu nezeptat, jak hodnotíte vládu Petra Fialy. V čem by měla zabrat, kde se jí naopak daří? 

Petr Fiala a jeho vláda dělají, co je v jejich silách. Válka na Ukrajině je ale tak významný „gamechanger“, který z jejich už tak těžké mise udělal misi téměř nesplnitelnou. V kontextu deficitu státního rozpočtu a také v kombinaci se zastropováním cen energií bych opravdu nechtěl být na jeho místě a na hokynářských vahách vážit, které daně se zvýší a které se naopak škrtnou. Předchozí vlády nesmyslně napumpovaly do rozpočtu tolik peněz, že je dnes fakticky nemožné dělat pravicovou rozpočtově odpovědnou politiku, ze které by pro občany vzešly alespoň jednou za čas nějaké dobré zprávy. Opravdu nevím, jak si s tím vším poradí, ale držím jim palce. (úsměv)


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Šanci reformovat penze jsme už prošvihli


A jaký je váš názor na nového prezidenta Petra Pavla?

V mé sociální bublině panuje všeobecně pozitivní názor na to, že máme za prezidenta osobnost, která se nebojí zcela jasně deklarovat své prozápadní a demokratické postoje. Věřím tomu, že ustanou boje mezi prezidentem a vládou, jež byly jedním z negativních průvodních znaků prezidenství Miloše Zemana. Myslím si, že má Petr Pavel potenciál zařadit se mezi naše velké prezidenty, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk nebo Václav Havel.

Od listopadu se čím dál více mluví a vlastně i využívá software umělé inteligence. Nejznámější je asi aplikace ChatGPT. Co si myslíte o tomto technologickém fenoménu? Nemáme co do činění s další příslovečnou černou labutí, která z ničeho nic naši společnost zcela změní?

Klidně to tak může být. Vůbec bych se tomu nedivil. Nejdříve se objevily obrázky, které na základě klíčových slov AI vyprodukovala, a bylo to opravdu roztomilé a hezké. Sociální sítě těchto výtvorů byly plné a mě samotného bavilo sledovat, jak umělá inteligence tyto kreace vytváří takřka v přímém přenosu. Když ale vstoupil na scénu ChatGPT, který začal produkovat texty na jakékoli téma nerozeznatelné od lidské tvorby, tak z toho už jsem měl lehce husí kůži. A to si musíme uvědomit, že ta verze, se kterou pracujeme, se při sběru dat zastavila v roce 2021. Aktuálně je k dispozici verze nová, které má pracovat i s videem a se zvukem, a to bude znamenat opravdu kvalitativní posun, na který nemusí být lidstvo až tak úplně připraveno. Může se jednat o ten první kamínek, který se dal do pohybu a ze kterého ještě nejde úplně poznat, co se v budoucnu stane. No, a nakonec z toho může být lavina úplně netušených problémů, nebo naopak příležitostí.

Například školství podle mě čeká zásadní změna. Učitelé totiž nemají nejmenší šanci poznat, jestli za jejich žáky nestuduje umělá inteligence, která vytváří všechny zadané úlohy. Některé školy to vítají a povolují studentům, aby AI využívali s tím, že poté přezkouší, zdali se v zadaném tématu orientují. Další ale čeká opravdu velký náraz. Zvláště pak většinu humanitních oborů, které jsou víceméně postaveny na práci s textem a jeho interpretací. Jak můžete s čistým svědomím vydávat vysokoškolské tituly, když si nejste jisti, jestli za daného studenta jeho diplomku nenapsal robot? V tomto mají přírodovědecké obory výhodu, jeden vzoreček za vás umělá inteligence možná ještě spočítá, ale pokud nepochopíte celý kontext, tak se ke správnému výsledku nepropočítáte.


Mohlo by vás zajímat: Obchod v pojišťovně Simplea povede Kamil Holánek


A dokážete si představit, jak by mohla být tato umělá inteligence využita v rámci pojišťovnictví?

Samozřejmě! Spojení umělé inteligence a pojišťovnictví skýtá obrovský potenciál. Už dneska existují nástroje, které jsou na bází AI postaveny. Například analýza fotografií v souvislosti s vyhodnocením škod je postavena na umělé inteligenci. Tyto nástroje dokáží porovnat na základě vámi zaslaných obrázku, jak vypadal vůz před havárií a jak vypadá po ní. Zjistí, které díly je zapotřebí vyměnit, spočítá celkovou cenu a likvidátorovi připraví výslednou likvidační zprávu. A ten pak jen posoudí, jestli je v pořádku. Existuje například i mobilní aplikace, která oskenuje strom a v kombinaci s výpočtem větru pro tu danou lokaci vyhodnotí, jaká je pravděpodobnost toho, že ten strom spadne nebo že se z něj ulomí nějaké větve. Kromě pravděpodobnosti pádu stromu tato aplikace sama navrhne, jestli a v jakých místech je zapotřebí strom ořezat. To je přece úžasná prevence v rámci odpovědnostních produktů. Do celého procesu samozřejmě musí být zabudované mechanizmy, které budou vyhledávat podvody.

Umělá inteligence je určitě velké téma i pro zprostředkovatele. „Srovnej mi pojistné podmínky těchto tří pojišťoven a řekni mi, která je nejlepší.“ To by byl sen všech poradců, protože by to pak nemuseli jednotlivě a pracně studovat. Je samozřejmě otázka, jak by to bylo s jejich odbornou kvalifikací, kdyby se na všechno museli ptát AI. (úsměv) Všechny tyto potenciální výhody umělé inteligence však mají jedno velké ale – co se bude dít, když se to zničehonic vypne. Nastane konec světa? A to si ani nechci představit scénář, kterého se spousta lidí obává a který mě zaujal už jako malého kluka v komiksu Vzpoura mozků, a to že umělá inteligence vyhodnotí lidstvo jako překážku vývoje…

Už více než rok působíte v čele Asociace českých pojišťovacích makléřů. Mohl byste popsat, jaká aktuálně nejdůležitější problematika zaměstnává makléře, a to nejen na české, ale i evropské úrovni?

Stejně jako pojistitele tak i makléře aktuálně nejvíce zaměstnává implementace motorové směrnice, to je naše hlavní téma, protože tato směrnice, potažmo nový zákon o povinném ručení, bude mít zásadní vliv na celý pojišťovací byznys. Na každodenní bázi pak řešíme dohledovou problematiku související s velkými administrativními požadavky. Česká národní banka totiž po pojišťovnách vyžaduje v souladu se zákonem 170 kontrolu distribučních sítí. To v praxi znamená, že si každá pojišťovna vytvoří svůj individuální dotazník, po jehož vyplnění pak v rámci řídicího a kontrolního systému vyhodnocuje, jak to v konkrétních zprostředkovatelských firmách funguje. 

Asi si umíte představit, že pokud každá pojišťovna přijde se svým dotazníkem, který ale ve své podstatě obsahuje ty samé dotazy, tak je to pro makléře velká administrativní zátěž. No a AČPM v loňském roce přišla s nápadem, jestli by se celé tohle administrativní kolečko nedalo zvládnout v rámci jednoho univerzálního formuláře, který by si po vyplnění zprostředkovatelem každá pojišťovna stáhla a použila pro svoji kontrolní činnost. Tyto dotazníky budou vyplňovány jednou ročně, a to ke stejnému datu, ke kterému se vyplňuje výroční hlášení pro Českou národní banku. Tento krok bezesporu celému trhu sníží administrativní zátěž, za což musím AČPM pochválit a poděkovat ČAP za vstřícný přístup.


Mohlo by vás zajímat: Klára Černá: Metody náboru do obchodní služby je třeba přizpůsobit době


INSIA oslavila třicet let své existence a jako dárek dostala nového majitele – polskou společnost Unilink Group. Mohl byste popsat, jaká byla klíčová motivace pro tuto akvizici, a nastínit nejbližší vývoj společnosti INSIA?

Celá akvizice souvisí s tím, že jako INSIA jsme se rozhodli rozvíjet nejenom díky organickému vývoji, ale i za pomocí menších akvizic. Pro naše předchozí majitele, globální společnost MARSH, jsou sice akvizice klíčové téma, ale bohužel jen ty významné. Tato velká firma na malé transakce není systémově zařízena, nemá nastaveny globální směrnice a právní standardy, a tedy pro ni naše představa moc smysl nedávala. Naopak polská Unilink Group na nákupu malých firem vyrostla, má s tím bohaté zkušenosti, unikátní know-how a nastaveny veškeré systémy, což nás nakonec přesvědčilo ke spolupráci. Zároveň se nám však podařilo udržet i účelně nastavenou spolupráci s MARSH, což je bezesporu dobrá zpráva, protože věřím, že partnerství s oběma společnostmi pomůže INSII k dynamickému růstu.

INSIA je pověstná svými kvalitními digitálními produkty, připravujete pro nejbližší období nějaké inovace?

V nejbližší době bychom měli spouštět novou verzi personalizovaných videí, která plynule navážou na ta současná. Tento hezký digitální nástroj má u klientů veliký úspěch. Navíc záběr personalizace je tak hluboký, že zamotává hlavy i IT firmě, které je pro nás vyvíjí. V nových videích, která jsou zaměřena na pojištění bydlení, jdeme na úroveň hlasové formy, kdy se podle pohlaví makléře generuje mužský a ženský hlasový vzor, máme k využití celou řadu variant pro oslovení klienta, podle vztahu makléře ke klientovi umíme využít tykání i vykání a tak dále. Jde o stovky kombinací, které zpříjemní vzájemnou komunikaci. A to samozřejmě není zdaleka vše. Stále vyvíjíme různé nástroje, které klientům pomáhají při volbě nových a správě stávajících produktů. 

 Děkuji vám za rozhovor.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články