Karel Waisser: Pojišťovny už rok čekají na odstranění monopolu


			Karel Waisser: Pojišťovny už rok čekají na odstranění monopolu
7.9.2022 Rozhovory, Produkty

Slavia pojišťovna patří mezi nejstarší české pojišťovny a v rámci svých produktů kryje záda doslova všem kategoriím obyvatel naší země. V jedné z posledních internetových recenzí si o ní můžete přečíst, že „… je mezi zákazníky oblíbená a má dlouhou tradici. Nabízí mnoho typů pojištění. U každého z nich máte na výběr z několika balíčků, které se odlišují cenou i rozsahem krytí. Na své si tak přijde každý. Slavia rovněž vyniká svou jednoduchostí.“

Slavia pojišťovna pojišťuje domy, auta, podnikatelské aktivity, průmyslové podniky, nabízí cestovní pojištění, ale kryje třeba i riziko úpadku cestovním kancelářím, aby jejich klienti dostali zpět peníze, pokud na zájezd neodjedou. Patří mezi produktové inovátory. Nedávno představila pojištění populárních elektrokoloběžek nebo zbrusu nové pojištění úrazu a nemoci PRO Zdraví, které chrání jednotlivce i celé rodiny. Rozvíjí digitalizaci a v prvním čtvrtletí letošního roku byla nejvíce rostoucí pojišťovnou v rámci povinného ručení v celé České republice. „Poskytujeme celé spektrum pojistných produktů pro firmy, podnikatele i občany,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

Jaké bylo největší překvapení poslední doby v pojišťovnictví?

Jednoznačně monopolizace produktu zdravotního pojištění cizinců. Slavia pojišťovna jej v uplynulých letech společně s dalšími čtyřmi pojišťovnami úspěšně nabízela, cizinci byli našimi tradičními klienty a pak přišlo nečekané rozhodnutí staré sněmovny, které celý tento segment odklonilo pouze do Pojišťovny VZP. Kromě toho, že takové rozhodnutí po třiceti letech zrušilo tržní prostředí a odporuje tedy zdravému ekonomickému rozumu, tak bylo také v rozporu se Základní listinou práv a svobod i evropskou legislativou.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Svoji „udržitelnost“ mají pojišťovny hlásit


Jenom pro upřesnění, komu konkrétně je tento produkt vlastně určený?

Lidem s cizí státní příslušností, kteří pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Ti mají zákonnou povinnost uzavřít zdravotní pojištění a původně si mohli vybrat z pěti pojišťoven, které jim pak kryly výlohy na zdravotní péči během jejich pobytu na území České republiky. Jde o výlohy, týkající se jak případů náhlého úrazu, tak onemocnění. Nově vzniklý monopol v tomto segmentu tak byl návratem před rok 1990.

Jak se ale mohla monopolizace dostat do české legislativy?

To je dobrá otázka. Změna cizineckého zákona, ve které původně mělo jít o vybavení cizinců s trvalým pobytem v ČR zabezpečenějšími doklady, totiž nabrala úplně jiný směr. Jedna poslankyně a jeden poslanec z hnutí ANO, kteří byli oba shodou náhod zároveň členy správní rady VZP a paní poslankyně dokonce její místopředsedkyní, do něho zakomponovali pasáž o tom, že od loňského srpna tento produkt může mít monopolně pro sebe pouze jedna pojišťovna, jejímž jediným akcionářem je právě VZP.


Mohlo by vás zajímat: Swiss Re Institute: Jaký bude vývoj světového pojišťovnictví v období 2022–2023?


Čím to obhájili?

Jako důvod k vytvoření monopolního prostředí uváděli jeho podporovatelé nezaplacené faktury lékařů za ošetření cizinců. Pojištění cizinci se na nich však podíleli pouze 1,2 procenty. Pokud lékaři a nemocnice ošetřují nepojištěné cizince, kteří jsou v Česku nelegálně, odehrává se tento problém mimo pojišťovnictví. A vyřeší jej nikoliv monopolizace, ale digitální evidence osob s cizí státní příslušností.

To zní logicky. A taková zákonná úprava opravdu prošla?

Ano, prošla. Navzdory tomu, že to kritizovala Hospodářská komora ČR s poukazem na to, že fakticky dojde k monopolizaci části trhu. Podobně argumentovala i Česká asociace pojišťoven, která pak kvůli tomu podala stížnost k Evropské komisi. Ten monopolní model totiž podle ní porušuje mimo jiné také evropskou směrnici Solventnost II, která upravuje poskytování pojištění v EU. A víte, co bylo kuriózní? Že proti tehdejšímu vlastnímu ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a tehdejší ministryni financí Aleně Schillerové, kteří věc odmítli podpořit, právě třeba s poukazem na její neslučitelnost s právem EU, hlasovali někteří poslanci ANO.

Pojišťovna VZP však dodnes argumentuje tím, že současný model je správný a monopol neustále obhajuje. Hovoří přitom o vysokých provizích zprostředkovatelů, nekvalitním pojištění, ohrožování zdraví klientů a podobně…

To ale není pravda. U tohoto produktu jsme měli třicetiprocentní škodní frekvenci. Jinak řečeno, každý rok jsme třetině klientů z pojištění vypláceli pojistné plnění. V současné době je v legislativním procesu novelizace zákona o pobytu cizinců, která řadu věcí mění a upravuje. Má například zdvojnásobit limit pojistného plnění.


Mohlo by vás zajímat: Pojištění závažných onemocnění a jejich rating


Jak lze ale řešit situaci s nepojištěnými cizinci, kteří jsou v Česku ilegálně?

Vyřeší ji lepší kontrola cizinců prostřednictvím on-line databáze pojištěných lidí. Díky této databázi by Policie ČR mohla lépe kontrolovat dodržování jejich povinností, eliminovaly by se podvody s pojistkami a zdravotnická zařízení by tak měla rychlý přehled o tom, kdo má zdravotní pojištění skutečné kryté a kdo nikoliv. Vznik takové databáze ostatně navrhoval i Senát. Je to podobné jako s auty. Kvůli tomu, že některá auta na českých silnicích nemají povinné ručení, se také nevytváří tlak na to, aby byl tento produkt znovu monopolizovaný, ale hledají se cesty, jak majitele nepojištěných vozů motivovat k tomu, aby tuto pojistku uzavřeli.

Teď ale vám i dalším čtyřem pojišťovnám, které tohle pojištění nabízely, čísla pojištěnců zákonitě musí klesat…

Klesají a velmi. Zatímco však už rok nesmíme cizincům nabízet nové pojištění, stále za jejich léčení platíme obrovské částky, dosahující mnoha milionů korun. Za ta léta, kdy jsme jim tento produkt začali nabízet, jsme vybudovali širokou síť smluvních zařízení. S nabídkou pojistek i jejich likvidací také souvisí velké náklady v rámci IT struktury. Tohle všechno se monopolizací vyhodilo z okna. Při každém podnikání, pojišťovnictví nevyjímaje, musíte počítat s rizikem, ale třicet let po vzniku volného trhu už s rizikem „monopolizace odvětví“ nikdo nepracuje.

Věříte, že novela legislativním procesem projde?

Ano, jsem o tom přesvědčený. Už kvůli tomu, abychom si ušetřili další arbitrážní řízení, které by jinak bezpochyby proběhlo. Nikdo přece netouží po tom, aby se v současné situaci státu ještě pouštělo žilou. Stačí letošní červnové rozhodnutí v rámci kauzy Diag Human, které Českou republiku zřejmě bude stát přes patnáct miliard korun.


Mohlo by vás zajímat: Pojistná telematika a ochrana soukromí. Kde jsou hranice?


Jste tedy optimista?

Jsem. Věřím, že už se brzy situace vrátí zpět do normálního stavu a monopol bude znovu nahrazen volným trhem. A nad touhle absurdní situací budou jednou příští generace jenom nechápavě kroutit hlavou.

Má Slavia aktivity také mimo pojišťovnictví?

Naše aktivity souvisí především s projektem Slavia pojišťovna Sport Teamu, jehož posláním je především podpora rozvoje pohybových aktivit a motivace ke zdravému životnímu stylu. Tato filozofie se ostatně prolíná i do již zmíněného produktu PRO Zdraví, jehož součástí jsou špičkové asistenční služby. Ty mohou klienti využít, i když nemají pojistnou událost. Pojištění tím dostává úplně nový rozměr, protože PRO Zdraví podporuje také zlepšení zdravotní kondice. Jeho součástí je totiž i speciálně nastavený preventivní program Asistent pro zdravý život.

Děkuji Vám za rozhovor.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

provize

RM,  9. 9. 2022

Pan generální zapomněl zmínit i B) a to, že jejich slavné pojištění nabízeli převážně zprostředkovatelé vietnamského původu, kteří inkasovali měsíčně jednotky miliónů. Jejich pojištění by se nenabízelo, kdyby nebylo o 50 % levnější než PVZP a Uniqa, tj. krytí takového produktu bylo velmi úsměvné, a proto si jej uzavírali ti, kteří chtěli ušetřit, resp. se spoléhali na to, že nebudou potřebovat ošetření a kdyby ano, tak jim bylo doporučováno obchodníkem, aby s těžšími případy navštívili ordinace mimo zasmluvněné. Takže pan generální by se měl zamyslet nad produktovou politikou a dříve, než něco vypustí do éteru, tak si to 2x rozmyslet...Jediné řešení jak se oprostit od monopolizace, tak mít dostatečné krytí (zákonné limity), ale tímto by zase brčeli, že nemají takovou síť jako PVZP a že se jim nedaří obchod a že je to překážka jak nadržovat státnímu podniku...bla bla...Jako daňový poplatník rozhodně nechci platit ze svých daní ošetření nějakému hejhulovi z ciziny...

Až na tu chybu na začátku

Monopol,  8. 9. 2022

Pan ředitel ohledně demonopolizace pojištění cizinců má pravdu a hysterická reakce PVZP to jen potvrzuje. Jen je zbytečné psát nepravdy v úvodu typu: "v prvním čtvrtletí letošního roku byla nejvíce rostoucí pojišťovnou v rámci povinného ručení v celé České republice". Asi každý ví, kdo je tady již 10 čtvrtletí nejrychleji rostoucí v pojištění vozidel.

A k té demonopolizaci: problém je, že pro ČAP to není téma. V prezídiu jsou pojišťovny, pro které ten produkt není důležitý a nenabízí ho. Malé pojišťovny jako Slavia, Maxima atd. tak nemají rozhodující slovo a je to vidět i na tom, jak se změna zákona nehýbe.

Související články