Odkládat část příjmů pro zajištění penze je naprostou  nutností


			Odkládat část příjmů pro zajištění penze je naprostou  nutností
13.5.2013 Rozhovory

Rozhovor s ředitelem úseku řízení produktů Petrem Procházkou z Pojišťovny České spořitelny je o životním pojištění, ale nejen o něm. Je i o chystaném druhém pilíři a o tom, co si lze vybrat jako náhradní variantu. 

 

Klasická otázka úvodem: Jak se prodává FLEXI životní pojištění?FLEXI patří trvale mezi nejžádanější produkty mezi klienty i finančními poradci. Očekávání poradců v závěru loňského roku způsobené novými genderovými pravidly a především nastupující penzijní reformou už odezněla, v prvních měsících tohoto roku tak znovu zaznamenáváme trvalý nárůst zájmu o FLEXI životní pojištění.

 

 Před rokem jsme spolu otevřeli causu „denní odškodné“. Ukázalo se, že ceny tohoto produktu bylo nutné cenově přizpůsobit. Důvod: Smlouvy na vysoké denní odškodné uzavírali i ti, kteří ve skutečnosti neměli nijak vysoké výdělky (ale nemuseli je prokazovat). Jak se podařilo tuto věc vyřešit?

 V problematice „denní odškodné“ nešlo až tak o cenu pojištění, ale především o fakt, že sjednávané částky u našich klientů v některých případech výrazně přesahovaly skutečné potřeby pojistného krytí. Musím potvrdit, že několik provedených opatření nám pomohlo situaci zlepšit: Trvale sledujeme tato pojištění s ohledem na typy vzniklých událostí a jejich četnost, omezujeme výši sjednávaných částek podle skutečného příjmu pojištěných a v neposlední řadě také neprodlužujeme další trvání pojištění tohoto rizika.

 

 Jaký je zájem klientů o investiční životní pojištění?  

Není novinkou, že v posledních měsících zájem klientů v produktech pojištění směřuje především k hledání garancí a zabezpečení. Dlouhodobé trvání pojistných smluv, možnosti garantovaného růstu a také průběžné hodnoty dosaženého zhodnocení v uplynulých letech mohou být spolu s historickou spolehlivostí životních pojišťoven na českém trhu významným důvodem pro to rozhodnout se uzavřít (resp. ponechat si ve svém rodinném portfoliu) životní pojištění.

 

 Vláda se chová jako konkurence životních pojišťoven a snaží se oslovit mladé lidi, aby vstoupili do druhého pilíře. Bohužel, vláda není asi ta správná pojišťovna. Takže se ptám: Kdyby vám bylo právě teď 30 let, vstoupil byste do druhého pilíře?

Odkládat část svých příjmů pro zajištění vlastní penze je zkrátka nutností, ať už touto nebo jakoukoliv jinou formou. Ačkoliv se mně mnoho nastavených a povinných parametrů druhého pilíře nelíbí, mohu-li mít možnost část svých odvodů umístit jinde než v prvním pilíři, jsem jednoznačně pro.

 

Mohou si mladí lidé vybrat jiný produkt z nabídky PČS – třeba FLEXIPENZI?

Ano, program FLEXIPENZE je jednou z variant, jak přizpůsobit své FLEXI a použít ho jako jednu z alternativ svého budoucího zajištění.

 

Jak vidíte současnou situaci, pokud jde o výše provizí u prodeje životního pojištění? Změní něco chystané zákony? A co etika prodeje – lze vůbec změnit systém „přebouchávání“, který je tak oblíbený u některých sítí?

Co na to povědět dalšího? Provize z prodeje životních pojištění jsou, a i nadále budou, z pohledu poradenství velmi zajímavé, podmínky a konkurence na trhu jsou však velmi tvrdé. Pokud by byly zákony s ohledem na nastavení pravidel napsány jednoznačně a jasně, s největší pravděpodobností by se systém a způsob prodeje musel změnit a mohlo by pak dojít i k omezení tohoto velmi negativního jevu.

 

 A poslední dotaz: Jak vidíte budoucnost životního pojištění? Přežije životní pojištění ve své klasické podobě, nebo se v budoucnosti změní?

Přežije ve své klasické podobě, pevně v to věřím. Vše bude záležet také na dalším legislativním vývoji našeho odvětví, a to nejen u nás, ale obecně v celé Evropě. Pokud by došlo například k povinnému nastavení pravidel „age & disability“ v uzavírání životních pojištění, museli bychom začít s pojišťováním úplně jinak. Určitě se dá očekávat vývoj v inovacích v závislosti na změně zájmů o různá rizika, v dostupnost pojištění přes sociální média nebo webové aplikace.

Děkuji vám za rozhovor.

Dagmar Šístková, oPojištění

 

Pojišťovna České spořitelny  

 

Zdroj:

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články