Škoda Unipetrolu za loňské výbuchy je 12, 5 miliard korun


			Škoda Unipetrolu za loňské výbuchy je 12, 5 miliard korun
13.4.2016 Pojistný trh

Mohutné výbuchy, které otřásly litvínovskou společností Unipetrol, zničily etylénovou jednotku a pec, jejíž hodnota se pohybovala okolo 4 miliard. Její první část byla nyní do Unipetrolu dovezena a začíná probíhat rekonstrukce.

K nebezpečnému požáru Unipetrolu, doprovázeného dvěma mohutnými explozemi došlo 13. srpna 2015. Tehdy v důsledku poškození etylénové jednotky došlo v petrochemickém závodě ke škodám, které se zařadily ve světovém měřítku nepřírodních katastrof do první desítky.

Výše škody požáru byla odhadnuta na 12,5 miliardy korun. Pojišťovna navíc započítává i ušlý zisk firmy. Od požáru stála celá petrochemická výroba a pouze v menším rozsahu pracovala rafinérie. I přes velký požár se ale povedlo Unipetrolu přejít ze ztráty do sedmimiliardového zisku. Analytici tehdy odhadovali, že nebýt srpnové havárie, mohl být čistý zisk ještě o 1,5 miliardy korun vyšší.

Unipetrol byl rovněž po šestidenním zásahu hasičů kritizován za to, že neposkytl dostatečné informace o průběhu požáru a případných nebezpečích. Společnost tedy ve spolupráci s radními Litvínova a okolních měst spustila bezpečnostní SMS systém, který bude v podobném případě obyvatele blízkých měst informovat o případných ohroženích.

Zdroj: ČT24

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články