ČAP: Podpojištění českého majetku se stále prohlubuje


			ČAP: Podpojištění českého majetku se stále prohlubuje
22.6.2022 Škody, Pojistný trh

Je to rok, co na jižní Moravě udeřilo drtivé tornádo. Objem nahlášených škod ze samotného tornáda dosáhl po roce 3,33 mld. Kč, pojišťovny celkově zaznamenaly 9 716 nahlášených pojistných událostí.

Pojišťovny však nejen v této souvislosti odhalily riziko podpojištěného majetku. Kvůli urychlující se inflací se navíc toto riziko ještě prohlubuje. Důsledkem je, že pojistné částky u neindexovaných smluv pojištění majetku občanů nemusí vždy plně stačit na kompenzaci vzniklé škody. Ty se navyšují v důsledku rostoucích cen stavebních materiálů, prací i cen nemovitostí obecně.


Mohlo by vás zajímat: Jaroslav Besperát: Mám v genech nebojácný přístup k řešení krizí všeho druhu


Analýza České asociace pojišťoven z dat členských pojišťoven působících v Česku problematiku podpojištění potvrzuje. „Z detailních výsledků členských pojišťoven působících v tomto segmentu vyplývá, že aktuálně se neočekává existence podpojištění pouze u 30 % pojistných smluv u nemovitostního pojištění občanů. U dalších cca 14 % pojistných smluv výše podpojištění (definovaná rozdílem mezi hodnotou pojištěné nemovitosti a aktuální pojistnou částkou vůči aktuální hodnotě pojištěné nemovitosti) vychází do 10 % a dále již významný rozsah podpojištění v úrovni od 20 % do 49 % nastává u 41 % pojištěného portfolia a u zbývajících 15 % smluv dokonce výše podpojištění přesahuje úroveň 50 %,“ upřesňuje Petr Jedlička, pojistný analytik České asociace pojišťoven.

K podpojištění domu, bytu či chalupy dochází ve chvíli, kdy je objekt pojištěn na částku nižší, něž jaká je hodnota dané nemovitosti pro účely jejího znovupořízení či rekonstrukce. V případě, že je nemovitost podpojištěná, je pojišťovna oprávněna snížit pojistné plnění ve stejném poměru, v jakém je výše pojistné částky ke skutečné výši pojistné hodnoty pojištěného majetku.


Mohlo by vás zajímat: Je sex v autě obvyklým provozem vozidla?


„Podpojištění a s tím související krácení plnění pojišťovny samozřejmě nenastává vždy. Záleží na podmínkách dané pojistné smlouvy a konkrétním posouzení dané situace,“ vysvětluje Lucie Žulavská, odbornice na pojištění majetku České asociace pojišťoven.


Mohlo by vás zajímat: UNIQA pojišťovna v prvním čtvrtletí posílila hlavně v životním pojištění


Zdroj: YouTube

Pojištění nemovitosti má v současné době přes 2,5 milionu Čechů a přibližně stejný počet osob má sjednané pojištěním domácnosti – to se však nevztahuje například na střechu, okna, fasádu apod. I nadále tak lze v České republice sledovat tento negativní trend, kdy velké procento občanů stále nemá svůj majetek nikterak, či pouze nedostatečně pojištěn na potencionálně hrozící rizika.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články