Hurikán Dorian a možné dopady na pojišťovny a zajišťovny


			Hurikán Dorian a možné dopady na pojišťovny a zajišťovny
16.10.2019 Škody, Pojistný trh

Hurikán Dorian se vytvořil v srpnu z tropické vlny ve středním Atlantiku. Jde o druhý hurikán atlantické hurikánové sezóny 2019. Počátkem září zůstal v podstatě nehybný nad Bahamami a mimo jiné při rychlosti větru až 295 km/h zpustošil severní země. Poté již zeslabený se přesunul k pobřeží USA.

Zajistitelé se obávali enormních škod. Vycházeli z toho, že se jednalo o nejsilnější hurikán za více než posledních 80 let. První prognóza činila 15 mld. USD. Počítalo se totiž se silným postižením Floridy, kde je soustředěn ropný a plynárenský průmysl a kde existuje relativně silná propojištěnost. Předpověď hovořila též o tom, že nejvíce by měla být zasažena zajišťovna Swiss Re.


Mohlo by vás zajímat: Seminář AČPM: Problematika odborné způsobilosti podle ZDPZ


Výše uvedené informace a údaje byly zveřejněny počátkem září. O několik dní později už bylo jasněji. Bahamy byly zpustošeny a o život tam přišlo minimálně 50 osob, přičemž určitě nejde o poslední číslo. Tisíce osob je zatím pohřešováno. Zajistitelé by z toho však mohli vyjít vcelku dobře. Analytici zajistitelů odhadli škody maximálně ve výši 10 mld. USD. Přitom zajistitelé musejí převzít větší díl škod na Bahamách, kdežto v USA byli zasaženi především prvopojistitelé. Podle společnosti AIR Worldwide by škody způsobené hurikánem Dorian mohly činit „jen“ 1,5 – 3 mld. USD, takže rozpětí různých odhadů je poměrně značné.

Podle zajišťovny Munich Re je nutno považovat hurikán Dorian za „bolestivou“ škodu, ale podstatné je, že nezasáhl nejvíce osídlené oblasti Baham. Škody by se podle této zajišťovny mohly pohybovat ve středu jednociferné částky v mld. USD. Jak zajišťovna Munich Re sdělila, sází nyní na nová řešení vedoucí ke snížení škod, a to prostřednictvím větší předvídatelnosti a přesnějších předpovědí. Proto podporuje například při oceňování rizika požáru v Severní Americe zpracovávání vyhodnocení tohoto rizika u klientů a odhady škod po každém lesním požáru. Přitom Munich Re kombinuje data o škodách způsobených minulými požáry s informacemi z veřejně dostupných vědeckých zdrojů.


Mohlo by vás zajímat: Jak řešit dopady sucha v německém zemědělství? Daněmi, nebo pojištěním?


Také zajišťovna Swiss Re se drží, pokud jde o odhad škod způsobených hurikánem Dorian, zpátky. Provedla prý sice několik modelových propočtů ohledně škod na Bahamách, ale nikoli kvalifikovaný odhad celkových škod. To bude podle jednoho z jejích expertů trvat ještě několik týdnů. Tento expert nicméně přiznal, že hurikán Dorian přece jen zajistitele znervózněl. K tomu vedl i dosti frekventovaný názor, že změny klimatu posilují frekvenci a sílu velkých hurikánů. Ale  takový závěr by byl podle Swiss Re předčasný. Svoji roli hrají také další faktory, jako jsou expozice lidí a statků v ohrožených oblastech nebo připravenost podat žalobu k soudu.

Objevují se však i stanoviska, obsažená například ve studii auditorské a poradenské společnosti PwC a Centra pro studium finanční inovace (The Centre for the Study of Financial Innovation), že stále častější výkyvy počasí a stále dražší dopady přírodních katastrof se stávají významnými riziky pro provozní činnost zajišťoven. Dokonce z dotazování 320 zajišťovacích expertů ze 42 zemí světa vyplynulo, že určité přírodní katastrofy budou dlouhodobě těžko pojistitelné.


Mohlo by vás zajímat: Glosa Martina Podávky: Životko pod čarou, nad čarou, za čarou...


K možným dopadům hurikánu Dorian se vyjádřila i ratingová agentura Standard&Poor´s. Vzala v úvahu možné vysoké škody, které očekávají někteří zajistitelé, a zdůraznila, že vidí pozitiva pro globální pojistný trh, a to v tom smyslu, že zajistitelé by mohli zvýšit sazby ve škodovém a úrazovém pojištění o zhruba 5 %. O nějakém všeobecném cenovém trendu prý ale nemůže být řeč. Nicméně koncem března 2019 dosáhl globální kapitál v zajišťovacím sektoru výše 605 mld. USD, což odpovídá rekordní úrovni z roku 2017.

Ještě také zmiňme, že bez přírodních a člověkem způsobených katastrof se neobešlo ani 1. pololetí 2019. Globální celkové hospodářské škody z těchto katastrof činily 44 mld. USD, což je značně pod pololetním průměrem za posledních 10 let (109 mld. USD) a také pod úrovní škod vyčíslených v 1. pololetí 2018 (51 mld. USD).

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články