Konečný účet UNIQA z bouřek z počátku července: 52 milionů


			Konečný účet UNIQA z bouřek z počátku července: 52 milionů

Po vydatných bouřkách z počátku července zaregistrovala UNIQA pojišťovna celkem 1.145 škod v úhrnné hodnotě 52 milionů korun.

Z celkové sumy škod bylo 945 událostí na vozidlech způsobených převážně krupobitím a zbytek (200) na majetku, kde „zaúřadovala“ hlavně vichřice.“ Ta ničila okna a střešní krytiny budov; část škod způsobilo i zatečení v důsledku prudkých lijáků.

Nejzávažnější hlášení UNIQA přišly ze dvou firem: výrobního závodu v Olomouci, kde vítr silně poškodil střechu. Voda z lijáku následně protekla do provozní haly. Škoda se odhaduje na více než 2 miliony korun. Další velká škoda vznikla na venkovní výstavní ploše autobazaru v Táboře, kde bylo krupobitím poničeno více než 150 vozidel. I tady vyšplhá škoda zhruba na 2 miliony korun.

Nejvíce jednotlivých škodních hlášení přišlo z Olomoucka (bezmála 550), dále Prahy a okolí (cca 200), Příbramska, Lysé nad Labem, Milovic, Kladna, Roztok, ale i z Vysočiny a Jižních Čech.


Mohlo by vás zajímat: Po světě cestuje již 1,4 miliardy populace


Vyřízených a vyplacených je už asi 60 % majetkových škod. Drobnější majetkové škody se uhrazovaly ve zrychleném režimu formou rozpočtu nákladů na opravu a obnovu. Odstranění všech škod na autech z krupobití vyžaduje delší čas vzhledem ke kapacitám autoservisů. Z havarijního pojištění klientů zatím byla vyplacena a ukončena asi čtvrtina škod.

Skutečná celková výše škod nakonec o něco převýšila odhad z poloviny července, který počítal s jedním tisícem škod v hodnotě 45-50 milionů korun.

Lijáky, bouřky a kroupy z 1. a 2. července však nebyly zdaleka jedinou událostí tohoto druhu.  Za poslední tři měsíce (od června do konce srpna) registruje UNIQA z jiných bouřek a srážek na území ČR dalších zhruba 1.200 jednotlivých škod v úhrnné odhadované výši 60 milionů korun. Zatímní účet za letní „nepohodu“ tak činí letos už více než 110 milionů korun

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články