Lesní požáry v Kalifornii mají viníka. Odškodnění obětí je astronomické

3.8.2020 Škody, Zahraničí

Lesní požáry koncem roku 2018 způsobily škody ve výši miliard dolarů. Energetický koncern Pacific Gas & Electric (PG&E) nedávno u vrchního soudu Butte County připustil, že tzv. Camp Fire zapříčinil svojí nedbalostí. Oběti požáru nyní mají dostat odškodnění ve výši 13,5 miliardy EUR.

Jak ukázala podrobná vyšetřování, úplným začátkem tragédie bylo vylomení vadně upevněného háku z elektrického stožáru. Od poletujících jisker se vznítilo proschlé křoví. Do několika hodin zničily plameny šířící se od houští město Paradise. Podle informací Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se podařilo dostat oheň, jenž zachvátil výběžky pohoří Sierra Nevada, pod kontrolu až po více než dvou týdnech. Ve městě Paradise a v sousedních obcích jako Concow nebo Magalia si oheň „vzal“ na 19 000 domů, kancelářských budov a dalších objektů. Celkem 84 lidí přišlo při požárech o život.

„Naše firma PG&E nikdy nezapomene na Camp Fire a na vše, o co region při něm přišel. Celé neštěstí i jeho tragické následky nás velice mrzí,“ řekl před soudem šéf koncernu Bill Johnson. Soudci se nepřiklonili k trestu odnětí svobody, i když podle vyšetřování podnik PG&E zanedbával přiměřenou péči a údržbu svých elektrických vedení. Učinil tak z nákladových důvodů.


Mohlo by vás zajímat: ČNB: Jaká je úspěšnost odborných zkoušek za 2Q 2020?


Pojišťovny platí náhrady za škody

Vedle pojistného plnění z pojištění obytných staveb se musí uhradit i škody za domácnosti a auta. V těchto oborech pojištění jsou v Kalifornii nejsilnější společnosti State Farm, Farmers Insurance, Liberty Mutual a Allstate. Evropští zajistitelé se z trhu po požárech lesů z roku 2017 stáhli, a nebudou tak nijak silně zasaženi. V roce 2017 musely pojišťovny zaplatit za požáry v Kalifornii zaplatit na 16 miliard USD, což v porovnání s předchozím rokem činilo čtyřnásobek.

Současně s tím vzrostla úroveň pojistného v oblasti ohrožené požáry o 217 %. Mnozí pojistitelé opatřily své smlouvy přísnými limity pojistného plnění, jiné odmítají krytí požárních rizik zahrnout do pojistné ochrany. Podle informací kalifornského ministerstva pro pojišťovnictví bylo jen v roce 2016 v nejrizikovějších kalifornských okresech vypovězeno na 10 000 pojistných smluv. Mnozí majitelé domů v Kalifornii tak ztratili svoji privátní pojistnou ochranu. Státem Kalifornie subvencované pojištění FAIR od roku 2015 zaznamenalo přírůstek 35 % nových smluv.


Mohlo by vás zajímat: Budou pojišťovny v USA krýt covid-19 během natáčení filmů?


Problematický vítr

Proč stále znovu právě Kalifornie? Existují tři podstatné důvody: sucho, druh vegetace a silný vítr. Kdysi pro léto typické sucho panuje v posledních letech stále více až do podzimu, protože dešťů ubývá. Ještě tepleji je však ve státech Arizona, Colorado a Nové Mexiko. Jenže tyto státy jsou řidčeji porostlé než Kalifornie, kde bujná vegetace představuje živnou půdu pro šíření ohně.

Jako doplňkový a významný urychlovač požáru slouží v Kalifornii silný vítr. Ten v minulém roce dosáhl zčásti dokonce síly hurikánu. Podle amerického Climate Prediction Centeru panuje pro polovinu území státu Kalifornie všeobecně a permanentně zvýšené riziko požárů. Tato ohrožená oblast je domovem pro 15,5 milionu lidí, zejména v Los Angeles a San Jose.

Mark Bove, manažer pro přírodní katastrofy ve společnosti Munich Re America doplňuje: „Kalifornské obyvatelstvo roste právě v oblastech, kde se oheň rozdmýchá rychleji. A požáry tam vznikají snadněji právě proto, že se tam usídlila další populace. 90 % požárů vzniká selháním lidského faktoru.“

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články