Povodně v Německu: Pojištěné škody ve výši 5 miliard EUR


			Povodně v Německu: Pojištěné škody ve výši 5 miliard EUR
29.7.2021 Škody, Zahraničí

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) zveřejnil aktuální informaci o dopadech silných povodní a záplav, které v červenci 2021 postihly především spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc. Pojištěné škody z tohoto titulu se odhadují na 4–5 mld. EUR.

GDV vychází z aktuálního odhadu škod, který jasně ukazuje, že tlaková níže Bernd se zařadila mezi nejničivější klimatické události v posledních několika dekádách. GDV ovšem upozorňuje, že reálné ocenění škod ještě nějakou dobu potrvá. V každém případě je nutno počítat se škodami v miliardové výši. Jörg Asmussen, výkonný ředitel GDV, uvedl, že momentálně se pracuje s odhadem pojištěných škod ve výši 4–5 mld. EUR. Dodal, že letošní červencové pojištěné škody by se mohly dokonce dostat nad úroveň škod, jež způsobily povodně v srpnu 2002 a které činily 4,65 mld. EUR. GDV současně upozorňuje, že v prvním odhadu škod nejsou ještě zahrnuty spolkové země Sasko a Bavorsko.


Mohlo by vás zajímat: Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Může pojištění pomoci?


Dalším faktorem, který významně ovlivňuje odhady, je ta skutečnost, že zničená infrastruktura ztěžuje komunikaci a prohlídku škod na místě. Proto si odhad pojištěných škod a šetření škodných událostí vyžádá ještě nějakou dobu. GDV bude pravidelně zpřesňovat odhady pojištěných škod.  Asmussen dále uvedl, že celková výše pojištěných škod způsobených vichřicemi, povodněmi, záplavami, silným deštěm a krupobitím v roce 2021 by mohla být nejvyšší od roku 2002. Tehdy pojištěné škody vyvolané těmito událostmi dosáhly výše 10,9 mld. EUR. Ovšem letos již v červnu představovaly pojištěné škody způsobené silným deštěm a krupobitím 1,7 mld. EUR. Veřejnost by mělo uklidnit vyjádření Asmussena, že pojistitelé usilovně likvidují v postižených oblastech pojistné události. Postupují pragmaticky a efektivně, aby pojistné události vyřídili rychle a jednoduše.


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Kapitalizmus předluženého spekulanta


Pokud jde o téma povinného pojištění pro případ živelních událostí, které je nyní v Německu hodně diskutováno, tak se Asmussen vyjádřil zdrženlivě. Jako jediný nástroj je GDV odmítá, protože odstraňuje motivaci ke sjednání pojištění. Povinné pojištění by ale dávalo smysl, pokud by bylo zahrnuto do celkového konceptu územního a stavebního plánování a ochrany před katastrofami. V této souvislosti je účelné ještě dodat, že v Německu jsou v podstatě všechny budovy pojištěny pro případ vichřice a krupobití. Ale jen 46 % majitelů domů má sjednáno pojištění pro případ silného deště a povodně. Ostatním pojistníkům proto GDV doporučuje, aby si přezkoumali sjednané pojištění a požádali případně o jeho doplnění.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články