UNIQA: CEE patří k nejrychleji rostoucím regionům


			UNIQA: CEE patří k nejrychleji rostoucím regionům

Za loňský rok přinesly země střední a východní Evropy koncernu UNIQA na pojistném celkem 1,609 miliardy eur. To bylo o 14,5 % více než v roce předcházející (1,400 miliardy eur). Celkový hospodářský výsledek UNIQA v regionu vzrostl bezmála o 40 % na 50,4 milionu eur.

Růst by měl vydržet

„Disponujeme efektivními obchodními kanály a vyváženým produktovým portfoliem. V současné době přispívá region CEE nejen k růstu skupiny, nýbrž i ke zvýšení profitability celého koncernu,“ komentoval koncem dubna na tiskové konferenci ve Vídni příznivý vývoj Wolfgang Kindl, CEO UNIQA International.

Na 6800 pracovníků se stará pod značkou UNIQA v regionu CEE o 5,9 milionu zákazníků. Měřeno dosaženým pojistným je nyní UNIQA šestým nejsilnějším hráčem v této oblasti. Nicméně podle hodnocení zákaznické spokojenosti patří v těchto zemích vždy do třetího místa; v sedmi z nich je dokonce leaderem.

„Chceme úspěch mezinárodního obchodu dále rozšiřovat. Soustředíme se na přenos aktuálně úspěšných modelů přes hranice do ostatních zemí. Další sférou, na niž se koncentrujeme, je strategie digitalizace. Inovativní řešení pro naše zákazníky chceme nabídnout všude v regionu. A samozřejmě neustále vyhodnocujeme další potenciál převzetí a kooperací v odvětví,“ shrnul hlavní záměry Wolfgang Kindl.


Mohlo by vás zajímat: Cardif Pojišťovna 2017: Výrazné zlepšení výsledků


Mezinárodní studie a i zkušenosti koncernu UNIQA z posledního období růstu ukazují, že pojistné může v řadě zemí regionu posilovat výrazně rychleji než výkon celé ekonomiky. „Proto počítáme s tím, že v nadcházejících letech poroste předepsané pojistné UNIQA v oblasti CEE průměrně o 5 až 6 % ročně,“ vyčíslil ambice CEO UNIQA International Wolfgang Kindl.

CEE vévodí i světovým žebříčkům růstu

Za rok 2017 vzrostl hrubý domácí produkt v 15 zemích, v nichž je UNIQA aktivní, o 4,4 %. Díky pozitivním makroekonomickým trendům se i do nacházejících dvou let 2018 a 2019 počítá s nárůstem HDP v rozmezí 3,4 až 3,8 % ročně. To řadí region k nejrychleji rostoucím v celosvětovém porovnání. Pozitivně přitom působí vyváženost – všechny státy expandují a žádný není v recesi.

Všude hledají zaměstnance

Konjunktura je tažena především pozitivním vývojem domácí poptávky. „ Jak soukromá spotřeba, tak i investice nahrávají ve většině ekonomik růstu. A výdaje domácností jsou podpořeny solidní situací na trhu práce,“ shrnul hlavní faktory Martin Ertl, hlavní analytik koncernu UNIQA Insurance Group.

V řadě zemí se ocitly hodnoty míry nezaměstnanosti na historickém minimu – hlavně v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku nebo v Rumunsku. Naproti tomu hlavně na západním Balkáně panuje naopak vysoká nezaměstnanost.Také ceny se vyvíjejí v zemích CEE s výjimkou Ukrajiny umírněně, což podtrhuje ekonomickou stabilitu.


Mohlo by vás zajímat: Podcast: Před digitalizací není úniku


Země v regionu snižují náskok Západu

Přes propad při finanční krizi z let 2008/2009 a krizi euroměny 2011/2012 se země CEE dál blížily západním standardům. V příjmech na hlavu dokázalo Slovensko snížit odstup od roku 2000 o celou třetinu. České národní hospodářství loni dosáhlo dokonce výkonnosti 70 % Německa (HDP na hlavu). Další země jako Polsko, Rumunsko a Bulharsko redukovaly odstup oproti Německu o pětinu.

Nové země EU mají už z velké části za sebou období konvergence a ekonomického zotavení. Velký potenciál leží i nadále v západních balkánských zemích, v jižní Evropě a na Ukrajině. Tamější životní standard nedosahuje stále ani třetiny německých ukazatelů. Nicméně rychlost přibližování by mola být v budoucnu nejvyšší.

Demografie bude významným faktorem

Demografické změny jsou významnou brzdou ekonomického rozvoje v některých oblastech. Zejména v Jižní Evropě brání většímu urychlení odchody zejména mladých lidí. Ty mají za následek i stárnutí populace, která zůstává a má omezené možnosti plně se pracovně zapojit. Zatímco podíl populace nad 65 let především v Itálii, Španělsku, ale i Německu a Rakousku bude v roce 2040 už nad 50 %, v řadě východních zemí je situace daleko příznivější. To by mohlo napomoci rychlejšímu přiblížení jejich ekonomik západním standardům.

Zdroj: UNIQA Versicherungen

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články