UNIQA rozeslala téměř 1,5 mil. SMS varujících před počasím


			UNIQA rozeslala téměř 1,5 mil. SMS varujících před počasím

Během roku 2017 obdrželi klienti UNIQA pojišťovny celkem 1,416 milionu varovných SMS zpráv s informací o blížícím se extrémním výkyvu počasí s přesností pro jejich konkrétní PSČ. V servisu MeteoUNIQA bylo registrováno na 70.000 zákazníků; každý z nich tak během roku obdržel průměrně dvacet preventivních výstrah. Nejčastější nepohodou, na niž MeteoUNIQA upozorňovala, byly silný vítr a letní bouřky.

MeteoUNIQA začala pro zákazníky majetkového pojištění a obce fungovat v roce 2009. Reagovala na vývoj, kdy registrujeme častější náhlé lokální výkyvy počasí, které mohou mít za následek velké materiální ztráty a někdy i újmu na zdraví lidí. Servis MeteoUNIQA dokáže s předstihem informovat o blížících se vichřicích s rychlostí větru nad 100 km/h, bouřkách spojených se silným deštěm a/nebo krupobitím, intenzivních přívalových deštích od 30 mm za 6, 12 a 24 hodin, novém sněžení nad 5 cm během 6, 12 a 24 hodin a o namrzajícím dešti.

Zprávy mohou v případě jasnějšího vývoje počasí dorazit s předstihem jednoho dne nebo několika hodin, v případě náhlého obratu ve vývoji ale třeba i jen desítky minut před vypuknutím nepohody. Vždy má však klient alespoň minimální náskok, aby mohl přeplánovat svůj program, připravit své zázemí a vyhnout se škodám.


Mohlo by vás zajímat: Podcast: Před digitalizací není úniku


Sami meteorologové připouštějí v poslední době obtíže při předpovídání počasí, které se vyvíjí zcela nevyzpytatelně, čímž snižuje spolehlivost prognóz. Služba MeteoUNIQA funguje na základě monitoringu vývoje počasí v nepřetržitém provozu. Díky komunikaci přes e-mail nebo SMS může být varování vysláno kdykoli v okamžiku vyhodnocení rizika s potřebným předstihem pro jakoukoli lokalitu. Uživatelé oceňují, že dostávají časově a místně zcela přesné údaje pro jejich konkrétní bydliště nebo třeba PSČ rekreačního objektu, které obecnější meteorologické předpovědi nemohou pokrýt.

Loni z hlediska druhu nepohody dominovaly silný vítr (hlavně v říjnu – vichřice Herwart, ale i v lednu 2017) a letní bouřky se silnými přívalovými dešti (červen až srpen 2017). Tyto události „zavinily“ téměř polovinu všech výstrah během roku. Zatímco nás ve srovnání s rokem 2016 více trápily vichřice, méně bylo přívalových dešťů a náledí. I bouřek bylo bezmála o pětinu méně než v roce 2016. Nejvíce varování doručila MeteoUNIQA loni v lednu. Meziročně dostali klienti UNIQA celkem o 17 % varovných zpráv méně, protože se počasí poněkud umoudřilo.

Zdroj: UNIQA pojišťovna

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články