Ruské pojišťovnictví v 1Q 2022: Pokles pojistného v souvislosti se sankcemi


			Ruské pojišťovnictví v 1Q 2022: Pokles pojistného v souvislosti se sankcemi

Ruský pojistný trh za 1. čtvrtletí 2022 oslabil meziročně o 1,64 %. Stalo se tak v reakci na nové nepříznivé rámcové podmínky dané západními sankcemi a omezením finančního styku i zahraničního obchodu. Předepsané pojistné dosáhlo objemu 452,28 miliardy rublů, což odpovídá částce asi 4,83 miliardy EUR.

Pokles pojistného se ovšem týkal jen segmentu životních pojištění (bezmála o 11 %), zatímco neživotní odvětví zaznamenala mírný nárůst. Výsledky sdělila ruská centrální banka. Hlavní propad sledoval ruský trh v pojištěních navázaných na úvěry jednotlivcům, stejně jako v oblasti investičního životního pojištění. Ve stejnou dobu ovšem všechny klíčové obory dalších pojištění a povinného ručení vykázaly růst. Vyplývá to ze zprávy o hlavních indikátorech výkonnosti pojišťovnictví z pera centrální banky Ruska.


Mohlo by vás zajímat: Evropští pojistitelé mají zájem o maximum údajů z veřejných databází


Stoupající atraktivita deposit v souvislosti s rostoucími sazbami měla jasný dopad na dynamiku pojistného, zejména přispěla k redukci poptávky po investičních životních produktech. Za stejné období také klesl objem poskytnutých úvěrů, což se logicky projevilo v nižším odbytu těch druhů pojištění, jež jsou na úvěrování a půjčky navázány. A konečně růst nákladů na opravy aut a na náhradní díly vedl ke zvýšení cen za pojištění vozidel. Objem vyplacených škod stoupl za první čtvrtletí 2022 o 8,7 % na 201,34 miliardy rublů, přičemž růst pojistných plnění se týkal všech klíčových segmentů pojistného trhu.

V závislosti na dosažených výsledcích prvního kvartálu v oblasti předepsaného pojistného a pojistných plnění klesl zisk ruských pojistitelů o 3,7 % na 47,5 miliardy rublů. Ačkoli výnosy šly o něco dolů, profitabilita pojišťoven zůstala na vysoké úrovni. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) dosáhla 26,2 %, rentabilita aktiv (ROA) činila 5,9 %. Celková hodnota aktiv pojišťoven byla na konci března 2022 na úrovni 4,5 bilionu rublů (meziročně +4,7 %) a celkový kapitál pojišťoven byl vyčíslen na 1,0 bilionu rublů (+1,6 %).


Mohlo by vás zajímat: Zajímavost: Digitální startup wefox má už v Evropě 2 miliony klientů


Pokles zisku souvisel s poklesem hospodářského výsledku neživotního pojištění na pozadí zvýšení ztrát a nákladů. Výsledek z investičních aktivit pojistitelů rostl, zejména díky růstu příjmů po odečtení výdajů z operací na devizovém trhu. Počet podnikajících pojišťovacích společností klesl ke konci března 2022 na 146. Současně sílila tendence ke koncentraci trhu. Podíl top 20 pojišťoven v Rusku na celkovém předepsaném pojistném dosáhl v prvním kvartálu úrovně 88,2 %.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články