Významné globální finanční instituce zásadně omezují svoji činnost v Rusku


			Významné globální finanční instituce zásadně omezují svoji činnost v Rusku

Na online portálu amerického časopisu Insurance Journal byl zveřejněn článek o reakci některých evropských finančních institucí na vojenský konflikt na Ukrajině. Některé z nich opouštějí ruský trh a jiné výrazně snižují v Rusku svoji podnikatelskou angažovanost.

Podle Insurance Journal německá pojišťovací skupina Allianz a švýcarská zajišťovací skupina Swiss Re oznámily během březn, že výrazně omezují svoji podnikatelskou angažovanost v Rusku a připojily se se tak k mnohým globálně působícím finančním institucím, které se rozhodly pro opuštění ruského trhu. Jde zejména o bankovní instituce, jako například o Deutsche Bank, Goldman Sachs a JPMorgan, jež tímto způsobem reagovaly na válečný postup Ruska a následné sankce ze strany západních vlád.  


Mohlo by vás zajímat: Lucie Žulavská: Pojišťovat povinně, či nepojišťovat rychlá elektrokola?


Dá se předpokládat, že rozhodnutí Allianz a Swiss Re vyvolá tlak na další finanční instituce, aby postupovaly obdobně. Allianz konkrétně uvedla, že v Rusku zastavuje sjednávání nových pojistných smluv, přičemž již dlouho neinvestuje v této zemi do svého vlastního portfolia. Pokud jde o Swiss Re, tak tato zajišťovací skupina sdělila, že také nebude sjednávat nové obchody s ruskými a běloruskými klienty a nebude obnovovat existující zajišťovací smlouvy s ruskými klienty. Kromě toho skupina Swiss Re prý nyní přezkoumává své stávající podnikatelské vztahy v Rusku i Bělorusku.  

Nejde ale jen o Allianz a Swiss Re. Rovněž švýcarská pojišťovací skupina Zurich dala na vědomí, že v Rusku nebude přijímat žádné nové tuzemské klienty a nebude obnovovat tamní existující byznys. Zajišťovací skupina Hannover Re zase informovala, že v Rusku a Bělorusku pozastavila sjednávání nových obchodů a obnovování smluv. Italský pojišťovací koncern Generali sdělil, že se stahuje z Ruska.

Podobně jako globální pojistitelé a zajistitelé reagují na situaci na Ukrajině i globální pojišťovací makléři. Například společnost Willis Towers Watson vydala dne 13. března 2022 tiskové prohlášení s tím, že se stahuje ze všech svých podnikatelských aktivit v Rusku. Globální makléřský lídr – společnost Marsh McLennan – již dne 10. března 2022 prohlásila, že ukončuje svoji činnost v Rusku.  Mnohé finanční společnosti v oblasti správy aktiv oznámily, že nebudou realizovat žádné nové investice v Rusku. Mimo to řada fondů zaměřených na Rusko ve skutečnosti „zamrzla“, protože nejsou schopny v důsledku sankcí a ruských protiopatření obchodovat.


Mohlo by vás zajímat: Poradci v 1Q 2022: Velcí jsou větší, menší stagnují


V článku jsou prezentována stanoviska významných globálně působících pojistitelů, zajistitelů, nebo pojišťovacích makléřů, ale není v něm zmínka o ekonomických dopadech ukončení činnosti v Rusku. Evropské orgány dohledu nad finančním trhem jsou si možných vlivů vědomy. Například orgán dohledu ESMA (Evropský orgán pro cenné papíry a trhy) prý koordinuje reakci EU na ukrajinský konflikt v oblasti jeho působnosti, aby bylo zajištěno, že trhy budou nadále fungovat řádným způsobem.

Věcně a konkrétně se k dané problematice vyjádřil v souvislosti se zveřejněním výsledků za rok 2021 trh Lloyd´s. Předpokládá, že škody způsobené konfliktem na Ukrajině budou patřit v roce 2022 mezi jeho tzv. velké škody. Je proto v úzkém dialogu s tržními partnery, aby rozuměl expozicím, tedy možným vystavením rizikům. Ovšem byznys trhu Lloyd´s upsaný na Ukrajině, v Rusku a Bělorusku představuje v současné době méně než 1 % jeho globálních aktivit. Očekává se, že přímé i nepřímé škody se budou pohybovat v rámci zvládnutelných tolerancí a nevyvolají problémy v solventnosti. Navíc Lloyd´s zdůrazňuje, že spolupracuje s vládami a regulátory napříč světem, aby podpořil a implementoval komplexní systém sankcí uvalených na ruský stát.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články