Anketa osobností trhu: Jaký bude rok 2020?


			Anketa osobností trhu: Jaký bude rok 2020?
27.2.2020 Spektrum

Jaký byl průběh uplynulého roku optikou pojistného trhu a jaké budou klíčové momenty roku 2020? Přečtěte si názory významných osobností českého pojišťovnictví.


Mohlo by vás zajímat: PwC CEO Survey 2020: Čeští šéfové nečekají růst ekonomiky a bojí se daní


Pojistný trh roku 2019 byl rokem tvrdých zkoušek. Vichřice Eberhard, lokální letní krupobití, strmě rostoucí škodní inflace v motorovém pojištění, způsobená zejména rostoucími mzdovými náklady oprav,  technické zdanění rezerv nebo povinné zkoušky pro distribuci jsou jen některé výzvy, kterým jsme jako trh čelili. Musím, ale říci, že český pojistný trh opět obstál se ctí a pracoval na své další kultivaci i budoucnosti.Dušan Quis

Rok 2020 se jistě do historie pojišťovnictví zapíše jako rok zkoušek odborné způsobilosti a všem přeji úspěšné absolvování. Osobně bych si také přál, abychom tento rok využili pro další zlepšování renomé našeho oboru u široké veřejnosti, od které se nám dostalo bezprecedentní podpory při obhajobě smysluplnosti tvorby technických rezerv.

A v neposlední řadě věřím, že i rok 2020 přinese celou řadu novinek, nejen produktových, ale také těch, které nás posunou dál v oblasti digitalizace a profesionálního přístupu k našim klientům. My v Allianz se určitě těšíme na stotisícího uživatele naší mobilní aplikace, ve které klient najde vše důležité na jednom místě, ale také na další rozvoj našeho elektronického Průvodce sledování stavu škody a mnoho dalších vychytávek pro naše klienty i distributory.

Dušan Quis
Předseda představenstva Allianz pojišťovny


Mohlo by vás zajímat: Cestovní pojištění ve stínu koronaviru. Na co si dát pozor?


Rok 2019 byl pro KP velmi dobrý rok. Obrat v roce 2019 činil kolem 8,3 miliardy korun, což představuje nárůst o 61 % ve srovnání s rokem 2018. Tyto úžasné výsledky byly dosaženy růstem v životním i v neživotním pojištění ve všech našich distribučních kanálech.Gaël Loaec

Co se týká klíčových momentů, tak se na to  dívám  trochu jinak, více z pohledu naší  společnosti. Jsme pojišťovací společnost  založená na modelu bankopojištění.

Musíme čelit snižování počtu poboček banky, na  nichž bylo naše podnikání v minulosti zcela  založeno, daňovým hrozbám, snižováním úroků a  také zvyšováním nákladů na dodržování  regulatorních požadavků.

Bude nutné zaměřit se na oblasti kontroly nákladů, zlepšování produktů a služeb zákazníkům, digitálnímu vývoji a vylepšení procesů. Není to krátký závod. Tohle je maraton, kterého se budeme v roce 2020 účastnit.

Gael Loaec
Generální ředitel Komerční pojišťovny


Mohlo by vás zajímat: Omezení rychlosti je v Německu velké téma. Co na to pojišťovny?


Obligátně se přeje zdraví. A to nejenom spoluobčanům, ale i finančnímu sektoru jako celku. Přál bych si, aby se v roce 2020 podařilo naplnit ty pozitivní věci. Naopak bych byl rád, aby nám vyhnuly větší kompilace, které by například mohly být způsobeny Brexitem nebo koronavirem. Myslím si, že máme za sebou pozitivní období, jak na evropské, tak domácí úrovni, a byla by velká škoda v tomto trendu nepokračovat.Ondřej Kovařík 2

Bez jakékoli nadsázky lze říci, že řada oblastí, do kterých počítám také pojišťovnictví, je doslova přeregulovaná. Evropská unie je v tomto směru bohužel často zcela nekriticky produktivní. Nikoho dnes už asi nepřekvapuje, že výsledkem jsou existující někdy až absurdní případy schválených legislativ, které po tomtéž subjektu požadují protichůdné úkony.

Tohle opravdu není praxe, kterou bychom chtěli nejen v roce 2020, ale i v dalších letech následovat. Nová Evropská komise si tak vytýčila za jeden ze svých hlavních cílů realizovat takzvaný princip „one in – one out“. Půjde o to, že každá nová legislativní norma povede k tomu, že se jedna stará zruší. Tuto snahu samozřejmě na jednu stranu velmi vítám.

Je taky důležité s lidmi otevřeně a vhodně komunikovat o důležitých tématech, která, ač to na první pohled nemusí vypadat, se budou dotýkat i jejich života. Musíme trpělivě vysvětlovat všechny nepravdy až mýty, které o Unii ve společnosti kolují. Za tři roky bude Česká republika zastávat roli předsednické země v Radě Evropské unie. Naposledy jsme tuto zkušenost měli před deseti lety, a to byl také jeden z posledních momentů, kdy popularita a pozitivní vnímání EU ze strany Čechů rostla. Myslím si tak, že bychom tuto blížící se příležitost měli už dnes uchopit za správný konec.

Ondřej Kovařík
Europoslanec za hnutí ANO
Člen Hospodářského a měnového výbor (ECON)


Mohlo by vás zajímat: Návrhy ESA k PRIIPs: Cesta od špatného k horšímu


Martin Švec Simplea Pro pojišťovnu Simplea byl rok 2019 díky celkovému startu naší společnosti dynamický a především velice úspěšný.

Na trhu jsme pozorovali několik fúzí, kdy velké pojišťovny  pohltily menší a v leckdy v něčem úspěšné pojišťovny.

V roce 2020 očekávám, že hlavními tématy bude dopad změn v danění technických rezerv na klienty a návrh na   zrušení v daňové uznatelnosti životního pojištění, který se v   loňském roce opět po nějakém čase objevil.

Martin Švec
Předseda představenstva a generální ředitel Simplea pojišťovny


Mohlo by vás zajímat: Vladimír Přikryl: Změna zdanění rezerv byla diskutována od přijetí SII!


Pojistný trh, tedy dění v pojišťovnách je pro mě velmi složité hodnotit. Co hodnotit mohu je dění mezi pojišťovacími zprostředkovateli. Uplynulý rok jsem především vnímal masivní exodus menších makléřů do makléřských sítí. Nejsem tím vůbec překvapený.Michal Fremr Broker Team

Tito menší zprostředkovatelé si uvědomují, že nemají žádnou kapacitu splnit každý sám a každý za sebe požadavky dle ZDPZ. Také jsem zaznamenal zvýšený zájem pojišťovacích makléřů o moderní technologie sloužící ke zprostředkování pojištění (srovnavače, CRM).

Každý si uvědomuje, že správná předsmluvní dokumentace není vůbec jednoduchý obor především s ohledem na správnost klientovi předávaných dokumentů. Za klíčový moment roku 2020 považuji především zkoušky odborné způsobilosti.

Sám jsem velmi zvědavý, kolik pojišťovacích zprostředkovatelů sítem zkoušek neprojde nebo jejich složení dopředu vzdá.

Michal Fremr
Ředitel společnosti Broker Team a.s. a jednatel Star Insurance Group

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články