ČAP představuje: První kalkulačka nákladové složky IŽP


			ČAP představuje: První kalkulačka nákladové složky IŽP
18.7.2019 Spektrum

Česká asociace pojišťoven vytvořila a umístila na své webové stránky první kalkulačku čistě nákladové složky všech produktů investičního životního pojištění na českém trhu.

Kalkulačka pro klienty spočítá celkovou nákladovost investiční části v procentech za celou dobu platnosti smlouvy v závislosti na měsíčním pojistném a době trvání pojištění.

Výpočet vychází z aktuální situace k datu sjednání pojistné smlouvy a jsou v něm zahrnuty i bonusy, které mají dopad na nákladovost investiční části, pokud na ně má klient nárok vyplývající z pojistné smlouvy.

„Cílem zavedení kalkulačky nákladové složky investiční části investičního životního pojištění je podpora srovnatelnosti a transparentnosti tohoto produktu,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.


Mohlo by vás zajímat: Výroční zpráva IE: Nefunkční regulace nabývá na síle. Co bude dál?


Do projektu se zapojila většina členských pojišťoven, které mají investiční životní pojištění ve svém portfoliu produktů.

 „Naším záměrem je zlepšit orientaci klientů z pohledu nákladovosti investiční složky, která je zde důležitá. Kalkulačka má také sloužit pojišťovacím poradcům při doporučování vhodných produktů klientům a podpořit tak zdravou konkurenceschopnost trhu. Věřím, že transparentní veřejné srovnání bude posilovat konkurenční prostředí v tomto produktu. Do projektu se zapojila většina členských pojišťoven, které mají investiční životní pojištění ve svém portfoliu produktů,“ dodal Jan Matoušek.


Mohlo by vás zajímat: Co spojuje digitalizaci a výši pojistného?


Kalkulačka počítá: 

  • Celkovou nákladovost investiční části za celou dobu platnosti smlouvy v závislosti na měsíčním pojistném a době trvání pojištění. Nákladovost je uváděna v procentech.Příklad: hodnota 11 % a celkové zaplacené pojistné 360 000 znamená, že na poplatky je použito 11 % * 360 000 = 39 600 Kč.
  • Nákladovost vychází z aktuální situace k datu sjednání pojistné smlouvy a v průběhu trvání pojistné smlouvy může měnit.
  • Bonusy, mající dopad na nákladovost investiční části IŽP jsou zahrnuty, pokud nárok na ně vyplývá z výslovného ujednání pojistné smlouvy (např. bonus za  trvání pojistné smlouvy).

Kalkulačka nezohledňuje: 

  • Poplatky spojené s rizikovou částí produktu, protože mohou být jiné pro každého klienta a liší se dle nastavené pojistné ochrany.
  • Nákladovost investičních fondů. Liší se dle fondu a je k dispozici na stránkách jednotlivých pojišťoven (odkazy uvedeny v kalkulačce).
  • Bonusy spojené s výsledky rizikové složky (např. bezeškodní průběh), ani jiné poplatky (např. sjednané smluvní pokuty).

Kalkulačka je k dispozici na webových stránkách České asociace pojišťoven ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

kam se poděla kalkulačka? odkaz hlásí chybu 404

VJ,  15. 11. 2022

„Cílem zavedení kalkulačky nákladové složky investiční části investičního životního pojištění je podpora srovnatelnosti a transparentnosti tohoto produktu,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.

Kde je Ergo?

Mára ,  19. 7. 2019

Ergo, člen ČAP, není v kalkulačce. Ne ze by jeho produkt byl něčím nadprůměrný, ale ... vlastne jediná nadprůměrná hodnota jsou pravě ty poplatky. Tím, ze se bude vyhýbat srovnání, svou reputaci jen zhoršuje.

Související články