Část české ekonomiky se zotavuje


			Část české ekonomiky se zotavuje
18.6.2021 Spektrum

V 1. čtvrtletí letošního roku pokračovala protiepidemická opatření omezující činnost části obchodu a služeb. Naopak průmysl a na něj navázaný zahraniční obchod fungovaly bez omezení, což umožnilo jejich postupný návrat k předkrizové úrovni. Hrubý domácí produkt ve srovnání se závěrem roku 2020 mírně klesl.   

Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí meziročně klesl o 2,1 %. Zmírnění lze připsat i srovnání s loňským 1. čtvrtletím, které už zasáhla pandemie onemocnění covid-19. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt klesl o 0,3 %. „K poklesu české ekonomiky stále přispíval výpadek spotřeby domácností, který souvisel s uzavřenými obchody a omezenými službami. V nejistém prostředí byly slabé také investice. První měsíce roku 2021 pak přinesly i krátkodobé ochlazení vývozu. Výsledkem bylo zhoršení bilance zahraničního obchodu ve srovnání s rekordním závěrem roku 2020,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.


Mohlo by vás zajímat: Tomáš Síkora: CreaSoft vytvořil první srovnávač životního pojištění v Česku


V 1. čtvrtletí se zmírnil i meziroční propad hrubé přidané hodnoty. K poklesu stále nejvíce přispívalo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství, ale hluboký propad dál sužoval i služby osobní péče a kulturní, zábavní a rekreační služby. Na druhé straně hrubá přidaná hodnota ve zpracovatelském průmyslu meziročně vzrostla a dál se dařilo například informačním a komunikačním činnostem.

Obnovený růst v průmyslu z velké části podpořila exportně zaměřená odvětví – především výroba motorových vozidel, která během loňského března utrpěla velké ztráty kvůli pozastavení výroby. Přebytek bilance zahraničního obchodu se zbožím v 1. čtvrtletí meziročně vzrostl o 26,5 mld. korun a obchod s motorovými vozidly k tomu přispěl z více než poloviny.


Mohlo by vás zajímat: Pojistný obzor: Novela AML zákona s dopadem na pojišťovnictví


Zaměstnanost byla v 1. čtvrtletí meziročně nižší o 1,6 %. Nejvíce k tomu přispělo opět uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství. Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla letos v dubnu 3,4 %, což je nejvíce za poslední čtyři roky. „Nezaměstnanost žen vzrostla meziročně dvakrát více než u mužů. Větší ztráty pracovních míst v oblastech souvisejících s cestovním ruchem a volnočasovými aktivitami a snížení nabídky flexibilních pracovních úvazků také oslabily pozici mladých na pracovním trhu,“ dodává Marek Rojíček.

Další detaily přináší aktuální tato analýza

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články