Chřipka zabila v Česku už 60 lidí! Epidemie zvolna ustupuje


			Chřipka zabila v Česku už 60 lidí! Epidemie zvolna ustupuje
18.2.2019 Spektrum

Do konce minulého týdne zemřelo od začátku letošního roku 60 pacientů hospitalizovaných s chřipkou. Vyplývá to z informací Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu. Minulou sezonu podle statistik zemřelo kvůli chřipce zhruba 260 lidí.

V sedmém kalendářním týdnu je nemocnost v České republice akutních respiračních infekcí včetně chřipky (ARI) v ČR na úrovni 1684 nemocných na 100 000 obyvatel, což při porovnání s minulým týdnem představuje pokles o 4,2 %.

Ve věkové skupině 60+ let však nemocnost nadále stoupá, v ostatních věkových skupinách již začala klesat. Nejvyšší počet nemocných je hlášen z krajů Libereckého, Zlínského, Moravskoslezského, Plzeňského, Olomouckého, Středočeského a Jihomoravského.

V kategorii ILI, která je k hodnocení výskytu chřipky citlivější, byť výrazně podhodnocuje skutečnou nemocnost chřipkou, je v aktuálním týdnu hlášeno 220 nemocných na 100 000 obyvatel, což představuje nevýrazný pokles o 4,4 % v porovnání s minulým týdnem.

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 15.2.2019 hlášeno celkem 284 klinicky závažných případů chřipkové infekce vyžadující hospitalizaci v režimu intenzivní péče, z nichž 60 osob infekci podlehlo.


Mohlo by  vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Vývoj trhu v roce 2018? Opatrný optimizmus


Plošná epidemie nadále evidována také ve většině evropských států – situaci takto hodnotí celkem 37 států zemí. Plošnou epidemii nadále hlásí Německo a Rakousko, Polsko již přešlo k regionálnímu výskytu a Slovensko hlásí lokální ohniska. Převažuje stále typ A/H1N1, ale v řadě zemí s různou intenzitou ko-cirkuluje i A/H3N2.

Turecko, Ukrajina, Uzbekistán, Lucembursko, Francie a Izrael stále hodnotí situaci jako dominanci A/H3. Chřipka B je zcela minoritní. Plošná epidemie tedy stále přetrvává v celé Evropě a záchytnost chřipky v klinických vzorcích doposud převyšuje 50 % ze všech vyšetřených, nicméně sestupný trend je již evidentní


Mohlo by vás zajímat: ČSÚ: Výdaje na zdravotní péči v roce 2017 dosáhly 387,4 miliardy


Většina českých nemocnic s nástupem epidemie zakázala vstup návštěvám. V Praze například omezily návštěvy všechny nemocnice kromě nemocnic Na Homolce a Bulovky. Podle hygieniků zákazy návštěv ve zdravotních a sociálních zařízeních ke snížení počtu nemocných většinou nevedou.

V loňské sezoně 2017/2018 s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 lidí, z toho zhruba 260 v souvislosti s chřipkou zemřelo.

Chřipkové viry se dělí na typy A, B a C a jejich podtypy. Proti nemoci je dostupné očkování, které lékaři doporučují na podzim zejména seniorům a chronickým pacientům. Odborníci očkovací vakcínu pro následující sezónu sestavují podle odhadů, jaké typy viru budou v sezóně kolovat.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, dále pravidelné mytí rukou vodou s mýdlem.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články