ČSÚ: Příjmy domácností nadále rostly


			ČSÚ: Příjmy domácností nadále rostly
1.10.2019 Spektrum

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostl o 1,2 %. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně zvýšila o 1,5 % a míra úspor poklesla o 0,4 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků se snížila proti předchozímu čtvrtletí o 0,3 procentního bodu.

Míra zisku ve 2. čtvrtletí byla 46,3 %, což je o 0,1 procentního bodu (p. b.) méně než v předchozím čtvrtletí a o 0,6 p. b.1 méně než před rokem. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků vzrostly meziročně o 7,1 %1. Míra investic proti předchozímu čtvrtletí poklesla o 0,3 p. b. a dosáhla 27,5 %. Meziročně klesla o 1,5 p. b.1


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2018 v Česku dle oPojištění.cz


Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele vzrostl ve 2. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 1,2 %, meziročně o 3,5 %1. Reálná spotřeba domácností na obyvatele rostla mezičtvrtletně ještě rychlejším tempem, konkrétně o 1,5 %. Meziročně se pak reálná spotřeba zvýšila o 2,9 %1.

Vybrané ukazatele čtvrtletních sektorových účtů (sezónně očištěné údaje) Zdroj ČSÚ

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí hodnoty 34 995 Kč1 a oproti předchozímu čtvrtletí se reálně zvýšil o 1,2 %, meziročně o 3,2 %1.

Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností než jejich příjmů proti předchozímu čtvrtletí byla nižší míra úspor, a to 10,9 %. Míra investic v sektoru domácností se proti předchozímu čtvrtletí nezměnila a dosáhla 8,7 %.


Mohlo by vás zajímat: Jak se v čase vyvíjelo pojištění proti terorismu?


„Také ve druhém čtvrtletí významně rostly mzdové náklady podniků, meziročně o 7,1 %. S tím souvisí i meziroční růst peněžních i nepeněžních příjmů domácností o 3,5 %. Naopak o 1,5 procentního bodu poklesla míra investic u podniků, které méně investovaly do strojů a zařízení,“ komentuje aktuální výsledky Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP ve 2. čtvrtletí 2019 mezičtvrtletně vzrostl o 0,7 % a meziročně o 2,8 %. Časové řady o tvorbě a užití HDP naleznete ZDE.


1 Sezónně neočištěný údaj

Zdroj: Český statistický úřad

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články