Euler Hermes: V roce 2020 bychom se měli vyhnout velké globální recesi


			Euler Hermes: V roce 2020 bychom se měli vyhnout velké globální recesi
1.1.2020 Spektrum

I přes veškeré potíže, se kterými se globální ekonomika od začátku roku 2019 potýkala, očekává Alexis Garatti, hlavní analytik a makroekonom společnosti Euler Hermes, že v roce 2020 nedojde k plnohodnotné hospodářské recesi. A to především díky iniciativám v oblasti hospodářské politiky, které umožní pozitivní dopad fiskálních impulzů z USA, eurozóny a Číny.

První pololetí roku 2019 charakterizoval pokles globálního obchodu se zbožím. Stejné obtíže se dotkly rovněž výrobního sektoru vyspělých ekonomik, jako jsou USA, Německo, Japonsko a Velká Británie. Navíc došlo k vyrovnání růstu HDP v téměř 10 zemích (mimo jiné Argentina, Německo, Rusko či Itálie), což zvyšovalo obavy z hospodářské recese po zbytek letošního roku.

Kromě obrovské míry nejistoty, která je důsledkem současných obchodních vztahů mezi USA a Čínou, však světová ekonomika čelí dalším typům problémů souvisejících s komplikacemi v automobilovém
a elektronickém sektoru. Přesto však analytici celkově v roce 2020 předpokládají celosvětový růst
o 2,4 % (z 2,5 % v roce 2019 a ve srovnání s 3,1 % v roce 2018). Oproti tomu by se měl růst v USA v roce 2020 zpomalit na 1,6 %, v eurozóně na 1,0 % a v Číně na 6,1 %.


Mohlo by vás zajímat: Prezídium AČPM zvolilo své vedení. Kdo se stal novými místopředsedy?


Ve druhé polovině roku 2019 jsme rovněž pozorovali globální měnové stimuly, protože počet centrálních bank, které zmírňují své politické postoje, je na nejvyšší úrovni od roku 2009.
V nadcházejících měsících očekáváme další uvolňování měny. Předpokládaný silnější dolar, vysoká úroveň nejistoty
mezinárodního obchodu a nižší předpokládaný růst budou vyvíjet tlak na snižování cen komodit a zboží,“ shrnuje současnou situaci Jan Synek, vedoucí oddělení Claim & Collection CEE společnosti Euler Hermes.

Navzdory kontextu vysoké nejistoty a deflačních sil analytici očekávají, že ceny ropy budou i v roce 2020 stabilní. Určitou úlevu by mohly rovněž přinést americké prezidentské volby. Přestože není možné vyloučit druhé funkční období prezidenta Trumpa, lze předpokládat, že se po zahájení volební kampaně prezidentský tweetový aktivismus zintenzivní. Odborníci věří, že demokratická strana pravděpodobně vyhraje, a rok 2021 by tak mohl snížit eskalaci obchodních napětí.

Zdroj: Euler Hermes

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články