Globální ekonomický výhled: Cenová dynamika „láme“ historické rekordy


			Globální ekonomický výhled: Cenová dynamika „láme“ historické rekordy
26.11.2021 Spektrum

Další vlna epidemie covid-19 je smutnou realitou nabírající na síle. Cenová dynamika „láme“ historické rekordy, výkonnost ekonomik je nižší, než se před pár měsíci zdálo. Sílí globální inflační tlaky, a to jak v sektoru produkčních, tak spotřebitelských cen.

Důvody přetrvávají: narušené dodavatelské řetězce, masivní fiskální stimuly vlád, úspory plynoucí z odložené spotřeby domácností (zejména ve vyspělých zemích) a výrazný růst cen energií a komodit na světových trzích. Spotřebitelská inflace v USA se meziročně přehoupla nad 6% úroveň a je nejvyšší za posledních 30 let! Cenový vývoj v eurozóně sice nedosahuje hodnot za Atlantikem, avšak i tak se dostává do popředí ekonomických diskusí. Příkladem je Německo, kde součástí tamní DNA je vedle spořivosti a dluhové obezřetnosti také minimální tolerance vyšší inflace.

Globální ekonomický výhled Cenová dynamika „láme“ historické rekordy 1Fed a ECB vidí zvyšování úrokových sazeb rozdílně. Reakce amerického Fedu se vzhledem k vzlínající inflaci očekává spíše dříve než později, tj. zřejmě bezprostředně po ukončení omezování nákupů dluhopisů (tzv. tapering) na počátku léta 2022. ECB stále a vytrvale akcentuje přechodnost stávajících inflačních tlaků.

Zvyšování sazeb téměř s jistotou nenastane hned po ukončení pandemického programu v březnu 2022, ale pravděpodobně nejdříve v roce 2023. Je tak zjevné, že v pomyslné reakční funkci ECB se mísí standardní měnověpolitická reakce s finančně-stabilitními dopady vyšších sazeb na předlužené země eurozóny. Listopadové výhledy růstu HDP naznačují, že původní odhady ohledně výkonu ekonomik ve sledovaných zemích byly příliš optimistické a nová vlna Covidu společně s déle trvajícími problémy v dodavatelských řetězcích tlumí růstové potenciály.


Mohlo by vás zajímat: Průmyslová produkce rostla


Výhledy spotřebitelské inflace byly oproti říjnu opět všeobecně přehodnoceny vzhůru, a to jak pro končící letošní, tak příští rok. Inflační tlaky nepolevují a nyní pomyslný olej do ohně přilily především v Evropě ceny plynu. Prudký nárůst ceny plynu se před zimou projevil rovněž v ceně elektřiny a tím nejen v cenách klíčových vstupů výroby, ale také v očekávaných účtech za energie u domácností. Výjimkou z výše uvedeného trendu rostoucí spotřebitelské inflace je pro následující období cenový vývoj v Číně, kde byl výhled pro letošní rok opět přehodnocen směrem dolů. I v Číně však situace není černobílá, neboť růst cen průmyslových výrobců dosáhl vysokých 13,5 % meziročně.

Globální ekonomický výhled Cenová dynamika „láme“ historické rekordy 2Americký dolar bude dle listopadového CF v ročním i dvouletém horizontu oslabovat oproti měnám námi sledovaných rozvinutých ekonomik (euro, britská libra a japonský jen). Oproti rublu pak posílí a vůči čínskému žen-min-pi bude kolísat. Předpověď CF pro cenu ropy Brent v ročním horizontu se oproti minulému měsíci posunula opět mírně výše na hodnotu necelých 73 USD/barel (interval 55 až 85 USD/barel). Výhled tržních sazeb 3M USD LIBOR i 3M EURIBOR je rostoucí, nicméně 3M EURIBOR nadále zůstává v záporných hodnotách.

Graf aktuálního čísla navazuje na problémy v dodavatelských řetězcích (viz GEV 10/2021) a současně zachycuje omezené cestování. Počet celkových letů již dosáhl předpandemické úrovně, počet komerčních letů je ale o cca 20 % nižší. Nákladní doprava se tak z přetížených námořních cest a přístavů částečně přesouvá k mnohem dražší, ale rychlejší dopravě vzduchem. Poklesem komerčních letů a malým počtem turistů ale trpí nejedna ekonomika. Dle dat Bloombergu by však v následujících dvou čtvrtletích mělo dojít k nárůstu komerčních letů o cca 25 %, což by znamenalo návrat na předpandemickou úroveň.

Eurozóna

Podle předběžného odhadu Eurostatu růst HDP eurozóny ve třetím čtvrtletí pozitivně překvapil, když si udržel přibližně stejnou mezičtvrtletní dynamiku jako ve čtvrtletí druhém. Ekonomické oživení pokračovalo navzdory přetrvávajícím problémům v dodávkách materiálů a komponent, které se projevily v srpnovém meziměsíčním poklesu průmyslové produkce. Kvůli nabídkovým omezením a nárůstu cen energií poklesl říjnový kompozitní PMI na své šestiměsíční minimum. Pro čtvrté čtvrtletí lze tak očekávat zpomalení ekonomického výkonu při přetrvávajících silných inflačních tlacích. Současné napětí v dodavatelských řetězcích se přitom v některých sektorech může protáhnout hluboko do roku 2022. Služby tak budou hlavní hnací sílou ekonomického růstu v nadcházejícím období. Vlivem relativně vysoké proočkovanosti a promořenosti populace zůstává podzimní vzedmutí epidemie koronaviru zatím pod kontrolou.


Mohlo by vás zajímat: Vývoj povinného ručení 2021: Dynamika růstu pojistného výrazně zpomaluje!


Nízkým počtem nově nakažených jsou charakteristické zejména Španělsko, Itálie a Francie. Odlišná situace naopak panuje na Slovensku, které počtem nově nakažených výrazně překonalo předchozí vlny epidemie. Na úrovni eurozóny nicméně neočekáváme výrazné ekonomické dopady nárůstu onemocnění, jako tomu bylo v předchozích vlnách epidemie. Zářijová míra nezaměstnanosti dále mírně poklesla při zhruba stagnující meziměsíční dynamice maloobchodních tržeb. Souhrnný index ekonomického sentimentu Evropské komise se v říjnu zlepšil. Došlo zároveň k dalšímu zrychlení inflace, a to jak jádrové, tak zejména cen energií, které tak byly hlavním tahounem cenového růstu.

Pro letošní i příští rok došlo k mírnému snížení očekávaného růstu HDP v eurozóně, zatímco výhled inflace se posunul výše. Situace se ale v jednotlivých zemích liší. V případě Německa byl růst HDP přehodnocen opět směrem dolů, pro letošní rok až na 2,7 %. Stejně tak růst španělské ekonomiky byl pro letošek přehodnocen výrazně směrem níže. Naopak Francie a Itálie si budou letos užívat více jak 6% růstu. Pro rok 2022 se očekávaný růst výše uvedených ekonomik bude pohybovat okolo 4 %. Ve Španělsku se růst HDP dokonce přiblíží 6% hranici. Podle panelistů CF bude inflace v eurozóně kulminovat v listopadu letošního roku a v příštím roce zvolní.

Globální ekonomický výhled Cenová dynamika „láme“ historické rekordy 3

Více informací ZDE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články