Hořící ropný tanker: Hrozila největší ekologická katastrofa desetiletí?


			Hořící ropný tanker: Hrozila největší ekologická katastrofa desetiletí?
9.10.2020 Spektrum

Na tankeru New Diamond došlo nedaleko pobřeží Srí Lanky k výbuchu a následnému požáru. Loď převážela na 270 000 tun ropy, jež se mohly dostat do moře. Plavidlo bez posádky v plamenech se neovladatelně blížilo k pevnině.

New Diamond je asi o třetinu větší tanker než japonský Wakashio, jenž najel na mělčinu u ostrovu Mauricius v červenci a zamořil vody více než tisícem tun ropy. Oheň, který původně vypukl na New Diamond po explozi ve strojovně lodi, nebyl dlouho pod kontrolou. Loď se po moři pohybovala pod panamskou vlajkou. Pronajala si ji společnost Indian Oil Company. Ta chtěla přepravit surovinu z Kuvajtu do indického přístavu Paradip. Podle některých údajů vezl tanker celkem více než 2 miliony barelů nezpracované ropy a velké množství nafty v nádržích. Plavidlo je 330 metrů dlouhé.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz


22 z 23 filipínských a řeckých členů posádky se podařilo zachránit, jeden filipínský strojník zahynul při výbuchu kotle v podpalubí. Srí Lanka vyslala na záchranu k místu neštěstí tři vojenské lodě a helikoptéru. Záchranáři se snažili zabránit tomu, aby plameny pronikly k hořlavému nákladu. Zprvu se zdálo, že se podařilo oheň dostat pod kontrolu, ale další den znovu vzplál. Organizace Greenpeace varovala, že pokud se do vody dostane byť jen část z převážené zásoby 270 000 tun ropy, bude se jednat o největší ekologickou katastrofu za několik posledních desetiletí. Podle zástupců ekologů je v místě jedinečný podvodní ráj se vzácnými živočichy.


Mohlo by vás zajímat: Tahle země je pro starý!


Podle posledních zpráv se nakonec podařilo oheň uhasit, ale do moře pronikla nafta z poškozených nádrží a za lodí se táhne kilometr dlouhá skvrna. Hasící práce trvaly celý týden. Pobřeží nakonec nebylo zasaženo ani ropou, ani kouřem. Tanker se sice vlivem větru dostal na vzdálenost asi 20 km od břehů Srí Lanky, ale silné tažné lodě ho odvlekly do vzdálenosti téměř 70 km zpátky na volné moře. Zástupci firmy Indian Oil Company zajistili chemické ošetření ropné skvrny na vodě. V rámci možnosti tak vše dobře dopadlo.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články