Jaroslav Daňhel: Co od výsledků voleb očekává finanční trh?


			Jaroslav Daňhel: Co od výsledků voleb očekává finanční trh?
18.10.2021 Spektrum

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), v cílové rovince předběhla hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše. Piráti a STAN se umístili třetí. ČSSD a KSČM v dolní komoře nezasednou. Volební účast dosáhla 65,43 % a v poslaneckých lavicích zasedne historicky nejvíce žen. Profesor Vysoké školy ekonomické Jaroslav Daňhel predikuje, jak se ono příslovečné nove rozdání karet promítne do finančních trhů.

Ve volbách kandidovalo celkem 22 subjektů – 20 politických stran a 2 volební koalice. Hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny překročily čtyři subjekty. Vyhrála koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s volebním lídrem Petrem Fialou s 27,79 % hlasů, na druhém místě skončilo hnutí ANO stávajícího premiéra Andreje Babiše s 27,12 %, na třetím místě koalice Piráti a Starostové (Piráti a STAN) s volebním lídrem Ivanem Bartošem s 15,62 % a na čtvrtém místě hnutí SPD s 9,56 %. Poprvé v historii samostatného Česka se do Poslanecké sněmovny nedostaly tradiční strany ČSSD a KSČM. Volební účast 65,432 % byla třetí nejvyšší v historii České republiky, vyšší byla pouze v letech 1996 a 1998. Takto se rozhodli občané České republiky.


Mohlo by vás zajímat: Pojišťovna VZP vystupuje z České asociace pojišťoven


To, jestli jejich volba byla ta správná, ukáže samozřejmě čas. Už nyní ale můžeme říci, že od výsledků voleb asi nejvíce očekáváme zastavení destabilizace našich veřejných financí. V minulém období jsme zažili, jak za účelem získání zdrojů pro populistickou politiku tehdejší vlády přišly pojišťovny o část svých pojistně-technických rezerv. Nejvýznamnější položku – mandatorní výdaje bude třeba udržovat na úrovni, kterou si česká ekonomika může reálně dovolit. 

Stabilizace veřejných financí se ovšem asi neobejde bez zvyšování příjmů, zvýšení daní tudíž nelze vyloučit. Nová vláda to bude mít dosti těžké, naše ekonomika, podobně jako i v jiných zemích, se nachází ve významné nerovnováze inflačního typu, charakterizovaná převahou agregátní poptávky nad nabídkou, pojišťovnictví pociťuje zejména dopady problémů v automobilovém byznysu.

Jak těžké do bude mít nová vláda dokumentuje situace minulých dnů, kdy VW pohrozil zastavením výroby automobilů v Česku do konce tohoto roku, změnit názor by zřejmě mohl po reaktivaci programu Antivirus, tedy požadavku, vytvářejícího znovu tlak na výdajovou stránku rozpočtu, přitom o reakci na covid evidentně nejde. 


Mohlo by vás zajímat: Inflace přehledně. Neukrajuje jen z úspor, ovlivňuje i pojištění nebo dluhy


Vrátit ekonomiku do rovnovážného stavu nebude možné v krátkém časovém úseku, nerovnováha se může i dočasně prohloubit. Přijímaná opatření mohou i bolet, ale budeme je muset podstoupit.

Prof. Ing. Jaroslav Daňhel, CSc.
Vysoká škola ekonomická

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články