Kam nejezdit na dovolenou? Unikátní mapa ukazuje riziko terorizmu


			Kam nejezdit na dovolenou? Unikátní mapa ukazuje riziko terorizmu

Mapy dokumentují, že na západní svět připadají méně než 3 % celkových násilností, za nimiž stojí teroristé, i když registrujeme v těchto zemích podstatný nárůst takových událostí. Například ve Spojených státech amerických byl zaznamenán loni nejvyšší počet teroristických útoků za toto desetiletí.

Ještě máme určitě všichni v živé paměti tragický případ české turistky, které v Egyptě podlehla nesmyslnému útoku mladého teroristy. Útok v Hurghadě se odehrál 14. července a osmadvacetiletý Abdar Rahmán Šams Dín při něm útočil nožem na cizinky na pláži. Dvě turistky na místě zabil a další zranil. Mezi napadenými byla bohužel i Češka, která s největší pravděpodobností zemřela na multiorgánové selhání spojené s infekci.

Stala se tak čtvrtou českou obětí, které vzalo život řádění islámských radikálů. V roce 2005 zemřel v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch Petr Kořán a v září 2008 v pákistánském Islámábádu velvyslanec Ivo Žďárek. O vánocích roku 2016 podlehla zraněním po útoku kamionem v Berlíně Češka Naďa Čižmár. To jsou konkrétní případy terorizmu, které otřásly nejen českou společností.


Mohlo by vás zajímat: Česká oběť teroru. Účetní fotbalové asociace v Egyptě zemřela


Společnost Aon Risk Solutions se na celou problematiku podívala ze širší perspektivy, když představila nové mapy teroristických a jiných politických rizik.

Riziko terorizmu v Evropě

Mapa, terorizmus                                                                                                                                                                                Zdroj: Aon Risk Solutions

Ze zpracované grafiky vyplývá, že spolehlivými a bezpečnými „ostrovy“ v rámci Evropy zůstávají Česko, Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko a na severu také Finsko, Norsko a Island. Naopak nejvážnější rizika hrozí v Turecku, a bezpečno není ani na Ukrajině.

Nejrizikovější oblasti jsou na Blízkém Východě, v Afganistánu a Pákistánu. Velmi nebezpečných je i deset zemí v Africe. Možná překvapivé je nižší riziko v dřívější „horké zóně“ Rwandy, která je ovšem z hlediska rizika teroru a politických násilností hodnocena příznivě, srovnatelně jako třeba Polsko nebo Portugalsko.


Mohlo by vás zajímat: Český pojistný trh lehce šlápl na plyn. Pojistné meziročně vzrostlo o 3,6 %


Na americkém kontinentu jsou nebezpečné Venezuela a Kolumbie. Z ostrovních zemí nejvíce rizik hrozí stále na Haiti, zatímco nepříliš vzdálené sousední turistické destinace Kuba a Jamajka jsou zcela klidné. Srovnatelná „vysoká rizika“ hrozí na území velmocí USA, Ruska, Francie, Velké Británie a Německa.

Ohrožení stoupá zejména kvůli aktivitám tzv. Islámského státu a Al-Kaidy. V souvislosti s tím, jak rozdílné taktiky vyznávají a jaké cíle a záměry svých útoků teroristé mají, je zasaženo stále více zemí a více oblastí. Vedle utrpení přímých obětí takových ataků to má samozřejmě velký dopad i na ekonomiku – narušují se dodavatelské řetězce, doprava a komunikace, ve firmách je nutné přerušovat provoz.

Podrobně si mapy prohlédněte ZDE a ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články