Sloupek Kateřiny Lhotské: A zase ty daňové odpočty…


			Sloupek Kateřiny Lhotské: A zase ty daňové odpočty…

Probíhající bitva o zdanění technických rezerv tak trochu zastínila další potenciální legislativní štulec pojistnému trhu. Po nějaké době byl totiž opět reinkarnován návrh na zrušení nároku na odpočet pojistného na životní pojištění od základu daně z příjmů.

Tentokrát s tím přišel poslanec za ANO Patrik Nacher a v rozhovoru pro portál SeznamZprávy jej podpořil i viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. Není to poprvé, co se podobná myšlenka objevila. Všechny předchozí návrhy však měly spíše jepičí život, a tak zmizely stejně rychle jako se objevily.

Je tomu tenkrát stejně, nebo došlo k příslovečnému vypuštění džina z lahve, a teď už budeme jen sledovat, jak koná svoje dílo? Vzhledem k tomu, že s návrhem přišel poslanec vládního hnutí, bychom nad tím neměli jen tak mávnout rukou. Pokud se s ním totiž jeho političtí šéfové ztotožní, má velkou naději na přijetí. Obzvláště když znamená zvýšení daní a vládní politici shání každou korunu.


Mohlo by vás zajímat: Jakub Strnad ke změnám v PRVNÍ KLUBOVÉ: Férovost a srozumitelnost bude pro každého


Na druhou stranu by však díky této změně doputovalo do eráru jen o něco víc než půl miliardy, což vládě zase až tak moc nepomůže. Navíc jde zatím o první „výkřik“, který by čekal ještě celý legislativní proces. Což se pochopitelně nestihne letos, takže by se to schvalovalo až napřesrok s platností nejspíš od roku 2021. To ale budou parlamentní volby, a tak vládní koalici nejspíš nebude stát nějaká půlmiliarda za to dávat opozici do rukou náboje, a čelit tak jejímu obviňování, že „zvyšuje občanům daně“. Takže si spíš myslím, že v probíhajícím volebním období můžeme být ještě v klidu.

Tedy jen co se týká termínu. Jinak se totiž obávám, že dříve či později nakonec ke zrušení daňových odpočtů skutečně dojde. Lze to odhadnout z trendu všech těch legislativních změn, které různé vlády (bez ohledu na stranické barvy) v posledních letech přijímaly a které měly společné to, že pojišťovnám a pojišťovnictví rozhodně život neulehčovaly. Vždy to přitom začalo nenápadně jedním návrhem (u kterého si člověk nezřídka ťukal na čelo), kterého se pak ovšem politici chytli a pojišťovnictví se jen marně snažilo realizaci dané změny zabránit. Přičemž za velký úspěch se dalo považovat to, když se podařilo dopady daného návrhu alespoň zmírnit.


Mohlo by vás zajímat: Martin Rotkovský: Změna zdanění rezerv nemusí být v souladu s platnými zákony


Obvykle se to celé dělo za nezájmu veřejnosti, a pokud to přeci jen nějakou její pozornost vyvolalo, tak někdy dokonce mírně sympatizovala s politiky. Dílem díky tomu, že pojišťovnictví nemá mezi lidmi úplně nejlepší zvuk, dílem díky neuvěřitelným demagogiím, které politici vypouštěli z úst. Za vítěze této hitparády považuji osobně pana Tejce z ČSSD, který při projednávání zdanění pojistného na povinné ručení tvrdil: „pojišťovny vyinkasují 20 miliard pojistného, 10 miliard vyplatí na škodách a zbylých 10 miliard je jejich zisk“. Myslím si, že takovou blbost jen tak někdo nepřekoná…

Zrušení odpočtu pojistného by jistě přivítaly ostatní sektory finančního trhu. Pomohlo by jim to totiž v mezisektorovém boji o peníze klientů. Jednodušeji pak přesvědčí člověka majícího nějakou tu tisícovku v ruce, aby ji místo do pojištění vložil do nějakého jiného finančního produktu. Dá se tedy očekávat, že budou tento návrh silně podporovat a při lobingu řádně leštit ty správné kliky. Předpokládám, že to pojišťovny tak nenechají a v těchto aktivitách nezůstanou pozadu. A pokud by se jim nepodařilo zrušení odpočtu zabránit, tak ho třeba alespoň oddálí, zmírní nebo „vymění“ za revizi nějakého již dříve přijatého nesmyslu. Kandidátů by se našlo…

Tento článek nevyjadřuje názor společnosti Creasoft. 

Kateřina Lhotská
vedoucí odděle ní analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny
stříbrná blogerka v kategorii Nováček roku 2018 serveru iDNES

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články