Sloupek Kateřiny Lhotské: Květnové postřehy


			Sloupek Kateřiny Lhotské: Květnové postřehy
5.6.2017 Komentáře

Letošní květen měl tu zvláštnost, že ledoví muži se nejmenovali Pankrác, Servác a Bonifác, ale Zlatan a Ctibor a s nimi jedna ledožena Blažena. Ale jinak vše jelo v zajetých kolejích včetně toho, že se vyhlašovaly nejlepší pojišťovny loňského roku. Zkrátka takový normální květen.

Tedy pokud by si člověk nevšímal politické scény. Demise vlády, která nakonec demisí nebyla, byla jen startovním výstřelem předvolební kampaně. Ta se od tohoto okamžiku rozbíhá a za chvíli poběží na plný pecky. Uvidíme, zda se v programových tezích stran objeví něco, co by mohlo zajímat pojišťovny, případně distributory jejich produktů. Zatím na povrch nic zásadního nevyplavalo, ale do voleb je ještě daleko, a tak není všem dnům konec.

Celý svět zasáhl kybernetický útok. Šlo o ramsonware pod názvem WannaCry.  Podle IT expertů umožnila jeho šíření lidská chyba a nedůsledná prevence. V souvislosti s tím je docela zarážející, že v seznamu zemí, které byly zasaženy nejvíce, je i celá řada těch, které jsou obecně vnímány jako technologicky vyspělé s vysokou „kompjůtrovou gramotností“ uživatelů – například USA, Velká Británie, Španělsko, Francie, nebo Německo. Což trochu kazí představu o jejich kybernetické vyspělosti.


Mohlo by vás zajímat: Petr Jedlička: Robotizace změní oblast pojištění odpovědnosti


V Číně se rozhodli zavést soukromé zdravotní připojištění. Ukazuje se, že už i soudruhům kapitalistům došlo to, co nejsou s to pochopit naši politici – že zdravotnictví se bez výraznějšího finančního zapojení pacientů ufinancovat nedá. Je smutné konstatování, že zatímco dokonce už i v Číně jdou cestou vícezdrojového financování zdravotní péče, u nás je jediným receptem na řešení finančních problémů tohoto sektoru další a další lití peněz do bezedné černé díry.

Ústavní soud rozhodl o tom, že omezení práva cizincům bez trvalého pobytu na „bezplatnou“ péči, není protiústavní. Rozhodování to nebylo jednomyslné, bylo dokonce docela těsné. To nic nemění na tom, že jde o vítezství rozumu. Alespoň dočasně. Trvalé řešení, které jasně stanoví způsob financování péče cizinců nemajících nárok na její úhradu z veřejného zdravotního pojištění, a hlavně určí, jaký má být rozsah této péče, je bohužel stále v nedohlednu. Už se to vleče také nějaký ten pátek.


Mohlo by vás zajímat: Teroristický útok v Manchesteru. Poroste poptávka po pojištění?


Rumunsko má nový zákon upravující pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Obsahuje ustanovení, která našim rumunským kolegům asi závidět nebudeme. Jde například o stanovení doporučených cen. Jsou sice nezávazné pro pojišťovny, ale znáte to. Každé takové stanovení ceny úředníkem „od stolu“ zavání „pletením biče“ na ty, kteří se jím neřídí. Ve spojení s navrhovaným omezením maximální výše správních nákladů to až příliš připomíná skrytou regulaci cen. Ale novela obsahuje i jednu zajímavou novinku. Je uzákoněna povinnost nabídnout klientovi možnost přímé likvidace. Před několika lety začínala tato služba i u nás. Tehdy se uvažovalo o tom, že by vzniklo jakési clearingové centrum, které by zajistilo vzájemné zúčtování výplat plnění mezi pojišťovnami. Vzhledem k tomu, že nebyla přímá likvidace upravena legislativně, bylo nutné, aby se na realizaci této myšlenky pojišťovny domluvily. Což se ukázalo jako nepřekonatelná překážka.

A na závěr už tradičně pár méně známých pranostik na květen: „Když máj vláhy nedá, červen se předá“, nebo „Sníh v máji, hodně trávy“. Takže v červnu raději nezapomínejte doma deštník a kosu…

 

Kateřina Lhotská

vedoucí oddělení analýz a finančních produktů Creasoft s.r.o.

člen Finanční akademie Zlaté koruny

Zdroj: Kateřina Lhotská

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články