Sloupek Kateřiny Lhotské: Melounoví aktivisté útočí…


			Sloupek Kateřiny Lhotské: Melounoví aktivisté útočí…
28.6.2021 Komentáře, Spektrum

O klimatických aktivistech se občas říká, že jsou jako melouny. Navrch zelení, uvnitř rudí. Když se člověk zamyslí nad jimi prezentovanými názory, dojde nutně k závěru, že toto přirovnání docela sedí.

Tak třeba spolek „Re→set“, který stojí za kampaní „Zastavme špinavé prachy“ namířené proti finančním institucím (především pojišťovnám a v menší míře i proti bankám), které pojišťují nebo financují „uhelný byznys“. Ten sám sebe charakterizuje jako „platformu pro sociálně-ekologickou transformaci“ a píše o sobě opravdu zajímavé věci. Jakoby opsané z učebnic marxismu-leninismu. Jen je do nich doplněno tu slovo „ekologie“, onde výraz „klima“. Ostatně posuďte sami.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Stop diskriminaci lidojedů!


O současném ekonomickém modelu tvrdí, že „...koncentruje bohatství v rukou hrstky privilegovaných...“, „...generuje čím dál propastnější sociální rozdíly...“, „...podrývá demokracii...“ (probůh jak?) a podobné perly. A jak by chtěli aktivisté z „Re→set“ tento stav řešit? Dovolím si citovat:

Podporujeme proto sociálně-ekologickou transformaci, směřující k novému hospodářskému modelu. Takovému, který bude založený na spolupráci místo konkurence, péči místo vykořisťování a demokratických formách vlastnictví a kontroly.

Přeloženo do češtiny chtějí odstranit tržní ekonomiku a zrušit soukromé vlastnictví (co jiného se asi skrývá pod pojmem „založený na ... demokratických formách vlastnictví“?). Připadají vám tato hesla povědomá? Ano, jak vystřižená z volebního programu komunistů. Těch prvorepublikových. Ti dnešní blednou závistí.


Mohlo by vás zajímat: Tomáš Síkora: CreaSoft vytvořil první srovnávač životního pojištění v Česku


Na tomto spolku je kromě jiného vidět, kam se nám vlastně ekologie posunula. Dříve to byla péče o čistý vzduch, řeky a lesy a podobné chvályhodné aktivity. Časem se však stala cestou, jak se dostat k penězům z dotací. A tak se zrodili solární baroni. Ti jsou však úplnými nuzáky v porovnání s těmi, kteří budou profitovat z programu Green Deal snažícím se „bojovat s klimatem“. Náklady na něj sice ještě nikdo pořádně nespočítal, ale podle jeho velkorysého rozsahu to bude nepochybně pořádná černá díra na peníze. A nedělejme si iluze, že by teď někdo přišel s tím, že je to celé nesmysl a že levnější a účinnější bude se klimatu přizpůsobit. Do tématu „boj s klimatem“ bylo totiž investováno až příliš mnoho, než aby se nad ním zavřela voda.

Nyní tu však máme úplně nový fenomén. Téma „klimatické změny“ je používáno jako beranidlo k prosazení změny politické. Spolek „Re→set“ v tom není ojedinělý. Připomeňme si třeba aktivisty z hnutí „Extinction Rebellion“. Ti se tím totiž už vůbec netají: „Chceme narušit ekonomiku, a tak otřást stávajícím politickým systémem“, nebo: „Naším cílem je politická změna“. K tomu ještě dodávají, že chtějí nahradit volené orgány jakýmisi „občanskými shromážděními“, kam by měli být občané „vybíráni“. Prostě přímo učebnicový plán, jak demontovat demokratické společenské zřízení.


Mohlo by vás zajímat: Co mají společného mrkev a pojištění?


Dokud téma „klimatické změny“ sloužilo k namaštění si něčích kapes, tak to bylo sice skandální, ale v podstatě to neohrožovalo demokracii jako takovou. Ale pokud má být zneužito k její likvidaci, tak to už přestává veškerá legrace. Co by následovalo poté si ostatně pamatujeme z minulého století. Tenkrát razili marxisté především témata sociální, nyní k nim přibylo klima. A místo revoluční změny používají jejich následovníci metodu „plíživého nahlodávání a demontáže“. Cíle jsou však podle mne totožné. Stejně jako konce.


Mohlo by vás zajímat: Pojistný obzor: Novela AML zákona s dopadem na pojišťovnictví


A jak do toho zapadá současné tažení proti pojišťovnám a bankám? Podle mne tím aktivisté jen testují vlastní sílu a reakci společnosti. Pokud nenarazí na vážnější odpor, přitlačí. Budou třeba požadovat, aby pojišťovny nepojišťovaly vozidla se spalovacími motory. Pak se obrátí na banky, aby půjčovaly místo soukromým firmám jen subjektům s „demokratickou formu vlastnictví“. A pak... Mám pokračovat?

Tento článek nevyjadřuje názor společnosti Creasoft. 

Kateřina Lhotská
vedoucí oddělení analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny
stříbrná Blogerka roku 2019 serveru iDNES

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články