Sloupek Kateřiny Lhotské: Nový nástroj ekonomů… křišťálová koule


			Sloupek Kateřiny Lhotské: Nový nástroj ekonomů… křišťálová koule
25.5.2020 Komentáře, Spektrum

Vytváření prognóz dalšího vývoje hospodářství je jednou z nejsledovanějších disciplín ekonomického víceboje. Za „normální“ situace je sice poněkud nudná, ale ve chvíli, kdy do ekonomiky odněkud přilétnou vidle, začíná nabývat na zajímavosti.

Po několik posledních let se tyto prognózy omezovaly jen na stanovení intenzity hospodářského růstu. Lišily se v podstatě jen o desetiny, a tak běžnému člověku odhady jednotlivých ekonomů v podstatě splývaly. Někteří z nich sice upozorňovali, že růst nemůže být nekonečný, ale jejich hlas zanikal v atmosféře všeobecného optimismu. Takže je nikdo nebral moc vážně. K čemuž přispělo nepochybně i to, že před recesí varovali opakovaně po několik let a ona stále žádná nepřicházela. A oni tak stále nemohli vítězoslavně prohlásit: „Vidíte, my jsme to říkali“.

Ona ta recese nakonec přeci jen dorazila. Ovšem z důvodů, které nikdo nepředpokládal. Může za to taková mrňavá mrška, respektive to, jak se dokázala rozšířit po celém světě a poslat do kolen ekonomiku globální. A tak se lidé začali upínat k naději, že tento stav nebude trvat věčně a vše se zase vrátí do starých kolejí. Chtělo by se říci k „normálu“, ale označovat tímto slovem společnost, která řeší 56 pohlaví a kde lidé opět chtějí poroučet větru a dešti je poněkud nepřístojné.


Mohlo by vás zajímat: Jaký je vývoj počtů zemřelých v ČR v jednotlivých týdnech roku 2020?


Tato „poptávka po naději“ tak vyprovokovala ekonomy a oni začali chrlit odhady obdobně intenzivně, jako chrlí rotačky centrálních bank nekryté peníze. Shodují se v tom, že letos čeká naši ekonomiku poměrně hluboký pokles, ale v roce příštím by se měla opět vrátit k růstu. Ten však nebude tak intenzivní, aby vynahradil letošní ztráty, takže na návrat ekonomiky na úroveň roku 2019 si budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat.

Zatímco trendy se ve všech odhadech shodují, zásadní odlišnosti jsou v jejich intenzitě. A tak tu máme letošní pokles od -7 % až po -18 % a na příští rok předpoklad růstu od 3 % do 8 %. Což jsou rozdíly tak velké, že ze všeho nejvíce připomínají výstupy generátoru náhodných čísel. Není divu. Neznámých je totiž poměrně dost. Nikdo třeba neví, jak to bude s případnou druhou vlnou koronavirové epidemie. Přestože se nám během té první podařilo získat potřebné zkušenosti, s jejichž pomocí bychom ji snad měli být schopni zvládnout lépe, výkyvům bychom se asi úplně vyhnout nedokázali. Otázkou je, jak intenzivní by byly.


Mohlo by vás zajímat: Hromadné žaloby: Jaká je situace v Evropě a ČR?


Další velkou neznámou je pak vývoj hospodářství v zemích, které jsou našimi největšími ekonomickými partnery. Tato otázka je ostatně klíčová. Domácí poptávka totiž situaci nezachrání, nehledě na to, že lidé vlivem událostí posledních týdnů poněkud ztratili ochotu bezhlavě utrácet a myslí více na zadní kolečka. Což nepochybně potěší ty, kteří se jim snaží odpovědné zacházení s penězi natlouct do hlavy, ovšem méně nadšení jsou z toho podnikatelé.

Za této situace není zkrátka jednoduché s nějakými prognózami přicházet. Těch neznámých je totiž až moc. A tak vnímejme tyto zprávy spíše jako „plnidlo“ stránek zpravodajských portálů než jako něco, co bychom měli brát příliš vážně. Standardní metody určování odhadů vývoje ekonomiky prostě selhávají, a tak se nejspolehlivějším pomocníkem ekonomů stává křišťálová koule. A ne každý z ní umí správně číst…

Tento článek nevyjadřuje názor společnosti Creasoft.

Kateřina Lhotská
vedoucí odděle ní analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny
stříbrná blogerka v kategorii Nováček roku 2018 serveru iDNES

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články