Čína: Politika nulové tolerance covidu si na ekonomice vybírá těžkou daň


			Čína: Politika nulové tolerance covidu si na ekonomice vybírá těžkou daň
8.6.2022 Zdraví, Zahraničí

Politika nulové tolerance covidu v Číně dál sráží hospodářský růst. V několika velkých městech platí, či v nedávné minulosti platil těžký lockdown, což vede k vážnému narušení výrobního průmyslu a dodavatelských řetězců. Si Ťin-pching potvrdil, že bude v této strategii v nadcházejících měsících i navzdory vysokým ekonomickým nákladům pokračovat. V polovině dubna MMF předpovídal výrazný pokles růstu HDP – z loňských 8,1 % na letošních 4,4 % (tj. pod vládní cíl 5,5 %) a poté jeho návrat na 5 %.

Od letošního března Čína zažívá nejprudší nárůst infekcí covid-19, což je mnohem více než čísla zaznamenaná na začátku roku 2020 ve Wu-chanu, kdy pandemie vypukla. Příčinou je nakažlivější varianta omikron, která zasáhla rozsáhlejší ekonomické oblasti a velká města jako je například Šanghaj, nejvýznamnější finanční centrum země a největší světový přístav. Peking zůstává kvůli nedostatečně rozvinutým nemocnicím a nízké proočkovanosti starších lidí velmi opatrný. Politické sázky jsou ovšem nyní příliš vysoké a změna nastaveného směru je proto jen velmi nepravděpodobná. Pozornost se soustředí na urychlení očkování nejzranitelnějších skupin, hromadné testování a lokální lockdowny. 


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Krutá pravda o zdražování


Čína Politika nulové tolerance covidu si na ekonomice vybírá těžkou daň 1Na podzimním 20. národním kongresu se totiž očekává prodloužení prezidentského a stranického mandátu Si Ťin-pchinga na více než dvě funkční období. Stane se tak poprvé od vlády Maa a v sázce je prezidentova důvěryhodnost.

Bez ohledu na ekonomické náklady proto letos bude prioritou číslo jedna ukázat schopnost činit správná rozhodnutí a ovládnout pandemii omezením počtu úmrtí (ten je ve srovnání s většinou zemí i tak extrémně nízký) a zároveň zachovat domácí stabilitu. A bude se tak dít i navzdory kritice ohledně nedostatku potravin a přílišné přísnosti restrikcí v Šanghaji. Zasažen byl i Peking, kde bylo, či stále je uzavřeno několik čtvrtí a vzhledem k tomu, že jde o politické centrum Číny, jde o choulostivý případ. Na celostátní úrovni bylo v úplném nebo částečném lockdownu více než 180 milionů lidí.


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Krutá pravda o zdražování


Čína Politika nulové tolerance covidu si na ekonomice vybírá těžkou daň 2Tato narůstající politická výzva se odehrává v kontextu zmatků na trhu nemovitostí a vysokých cen energií a potravin. Čína je jako největší světový dovozce paliv (dováží 70 % ropy a více než 40 % zemního plynu) a velký odběratel potravin z celého světa nepřímo vystavena vyšším cenám ropy a komodit, které způsobila ruská invaze na Ukrajinu.

Hlavní ekonomické a sociální ukazatele se nyní zhoršily. Inflace je stále na nízké úrovni (1,5 % v březnu 2022), ale roste a čínský jüan má klesající trend, čímž končí jeho pozitivní trajektorie, kterou zaznamenával od poloviny roku 2020. Tento trend odráží aktuální ekonomické zpomalení, ale je také výsledkem rostoucích úrokových sazeb v USA a všeobecného posilování amerického dolaru.


Mohlo by vás zajímat: Postřehy Evy Gmentové: Klamavá reklama


Uzávěry navíc škodí ekonomice v širším měřítku: zatímco průmyslová výroba mírně roste, sektor služeb a maloobchodní tržby klesají, což souvisí s důvěrou spotřebitelů. S rostoucí nezaměstnaností (5,8 % v březnu oproti méně než 5 % v říjnu 2021 a nejvyšší od května 2020) se zhoršuje i sociální situace. Prodeje nemovitostí navíc nadále klesají. Jediným světlým bodem byl až do dubna vývoz, kdy údaje zaznamenaly nízký růst v důsledku slábnoucí poptávky v EU a USA a narušení dodavatelských řetězců. Tyto faktory pravděpodobně ještě nějakou dobu přetrvají, což by v krátkodobém horizontu mohlo vývoz dále poškozovat. Minimálně ve třetím čtvrtletí se neočekává žádné celkové ekonomické zlepšení.

Aby vláda podpořila ekonomiku bude mezitím poskytovat stimuly prostřednictvím expanzivní fiskální politiky, zrychlených investic do infrastruktury a měnového uvolňování. Tento rok bude pro Čínu velmi náročný, a to nejen v souvislosti s druhou ekonomickou krizí od roku 2020 pokud jde o sociálně-ekonomickou stránku, ale bude výzvou i pro komunistickou stranu, jejíž legitimita spočívá v zajištění stability a prosperity. Výhled na zbytek roku je nejistý kvůli domácím faktorům (doba trvání lockdownů a případně potenciální nová vlna covid-19), ale i kvůli externím faktorům, jako je vývoj války na Ukrajině. V tuto chvíli Credendo v následujících měsících nepředpokládá žádné změny ve svém hodnocení. 

Raphaël Cecchi
Analytik Credendo

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články