Covid-19 zasáhl různé obory pojištění odlišně


			Covid-19 zasáhl různé obory pojištění odlišně
12.8.2020 Zdraví, Zahraničí

Ekonomické důsledky pandemie koronaviru zanechají v letošním roce hluboké stopy ve škodní bilanci univerzálních pojišťoven. Na straně výnosů by naproti tomu nemusely být následky tak zásadní. Vyplývá to z aktuálního tržního výhledu, který sestavila ratingová agentura Assekurata pro neživotní pojišťovny.

V každém případě se Covid-19 zapsal do různých odvětví pojištění velmi diferencovaně. Nejprve se zhroutil nový obchod poté, co začala platit striktní omezující opatření, což platilo prakticky pro všechny obory. Podle Assekuraty bylo jedinou výjimkou kybernetické pojištění, jehož odbyt v této době naopak citelně posílil.

„Jen velmi málo lidí v této obtížné době pomýšlelo na pojistnou ochranu. Masivní rozmach distanční práce přes digitální technologie se ale postaral o to, že mnoho podniků se více zajímalo o IT rizika a možnosti jejich zabezpečení, a to i cestou odpovídajícího pojištění,“ vysvětlil vývoj Dennis Wittkamp, odborný koordinátor neživotního pojištění ve společnosti Assekurata Assekuranz Ratingagentur GmbH a autor analýzy.


Mohlo by vás zajímat: Prognóza ČBA: Klíčem hospodářského růstu ČR jsou investice a export


Pokud se týká škodního zatížení, počítají experti agentury Assekurata s tím, že vedle pojištění pro případ přerušení provozu a úvěrového pojištění budou nejcitelněji zasaženy covidovou pandemií také pojištění právní ochrany a pojištění pro případ výpadku akce. „Vedle oblasti pracovního práva dojde pravděpodobně i k nárůstu právních sporů v oboru přerušení provozu,“ domnívá se Wittkamp. Vedle toho je třeba počítat i s významně vyššími škodami v oblasti pojištění odpovědnosti D&O jako důsledek signifikantního zvýšení počtu insolvencí.

Naproti tomu pozitivně by se koronavirová éra mohla „vepsat“ do škodního zatížení vzhledem k částečnému úbytku provozu na silnicích, méně intenzivnímu sportování a méně aktivnímu trávení volného času. Z toho budou profitovat po určitou dobu především úrazové pojištění, pojištění domácnosti, pojištění odpovědnosti občanů a částečně i pojištění aut, vypočítává Assekurata.

Podle názoru analytiků tak bude pro letošní rok rozhodující, jakými obory se ta která pojišťovna zabývá nejvíce a jaký mix zákazníků má v portfoliu. Assekurata vychází z předpokladu, že nejtěžší zásah dostaly koronavirovou pandemií pojistitelé zaměření na pojištění podnikatelů a průmyslu, zatímco pojišťovny mající silnější retailový obchod přestojí krizi lépe.


Mohlo by vás zajímat: Petr Jedlička: Lze srovnávat aktuální průběh pandemie s první vlnou?


„I za předpokladu, že už třetí kvartál přinese silné ekonomické zotavení, budou stopy kompletního hospodářského lockdownu na konci roku jasně patrné. I v případě, že se ekonomický život v druhé půlce roku zvedne, počítáme jen s opravdu minimálním nárůstem tržního pojistného. Jako realističtější se jeví scénáře, že na konci roku budeme případně muset reportovat žádný anebo negativní nárůst,“ dodal nepříliš optimisticky Dennis Wittkamp.

„Éra nových rekordních výsledků je sice zatím pryč, nicméně na základě pozitivních účinků omezení kontaktů na vývoj škod a výplaty provizí lze přesto očekávat, že velká část pojistitelů nespadne do ztráty,“ uzavřel prognózu expert z Assekurata.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články