Jak reaguje vývoj škod na autech v USA na koronavirovou situaci?


			Jak reaguje vývoj škod na autech v USA na koronavirovou situaci?
10.9.2020 Zdraví

Ostrý pokles škod osobních aut v souvislosti s výskytem COVIDU-19 a všeobecně nařízenou karanténou v USA začal znovu stoupat koncem května. Jakmile se ale nemoc začala znovu šířit, škody na silnicích znovu opadly.

Podle Andy Cohena, šéfa operací ve firmě Snapsheet, se snížila frekvence škod aut o 40 až 50 % bezprostředně po vyhlášení restrikcí. Pak znovu začaly jít škody nahoru až na hranici o 20-25 % pod běžnou úroveň v období mezi Dnem obětí války (poslední pondělí v květnu) a červencovým čtvrtým víkendem.


Mohlo by vás zajímat: Hackeři se úspěšně zaměřili na nemocnice. Pomůže pojištění kybernetických rizik?


Rozhodnutí společnosti State Farm, největšího národního soukromého pojistitele vozidel snížit sazby v průměru o 11 % ukazuje, že pojišťovny považují novou nižší úroveň frekvence škod za normu – minimálně pro dohlednou dobu. Objemy škod dopravců v období mezi 29. březnem a 2. květnem byly nižší o 26 až 56 % v porovnání s prvními dvěma týdny v březnu. Informovala o tom společnost S & P Market Intelligence. Pojišťovna State Farm zaznamenala snížení počtu škod o 56 % na Havaji, 55 % v New Jersey, 46 % v New Yorku a 44 % v Texasu. Nicméně škody zase šplhají nahoru, jakmile řidiči znovu vyrazili na cesty. State Farm podle svých zástupců očekává, že objem škod bude v nadcházejícím období nižší než v době „předcovidové“, ale současně vyšší než nyní.

Měsíčník Auto Claim Snapshot zveřejňovaný softwarovou společností CCC uvedl, že škody zahrnující majetek byly v červnu o 25,7 % nižší než minulý rok. To ovšem současně už znamenalo nárůst oproti květnu 2020, kdy byla úroveň škod o 35 % pod skutečností loňského roku. Škodních událostí ubylo všude kromě Jižní Dakoty, která utrpěla naopak 73% nárůst v důsledku několika krupobití. „Od počátku července, kdy se opět začal zvyšovat počet potvrzených nákaz v populaci každý den, je patrný v zemích, jako jsou Arizona, Florida, Kalifornie a jiné, znovu pokles. Jak výrazný bude, to se teprve ukáže podle rozsahu nákazy a návazných opatření k prevenci šíření infekce,“ píše se ve zprávě CCC.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Finanční gramotnost pro pubescenty


Druhý největší pojistitel aut v zemi, společnost Berkshire Hathaway´s Geico, uvádí daleko méně dramatický pokles objemu škod. V prvním kvartálu se podle výroční zprávy snížily škody na majetku o 12–14 % a újmy na zdraví o 9-11 %. Současně analytici upozornili, že motoristé utrpěli ve sledovaném období mnohem horší nehody, protože jezdili na volných komunikacích rychleji než obvykle.

Společnost Farmers oznámila v květnu regulátorům, že hodlá zlevnit pojistné motoristům o 15 %. Podle svého vyjádření není možné ještě celkový vliv pandemie s jistotou vyhodnotit, takže tato sleva vyjadřuje aktuálně nejlepší možný odhad. Současně upozornila, že už vnímá znovu nárůst škod.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články