Odhad Lloyd´s: Jaké jsou dopady pandemie na globální neživotní pojištění?


			Odhad Lloyd´s: Jaké jsou dopady pandemie na globální neživotní pojištění?
25.5.2020 Zdraví, Zahraničí

Lloyd´s informuje, že v důsledku dalekosáhlých dopadů pandemie COVID-19 vyplatí svým globálním klientům pojistná plnění v rozmezí 3 – 4,3 mld. USD.  

Tato výše plnění je prý srovnatelná s výplatami z titulu teroristického útoku v New Yorku dne 11. září 2001 nebo s kumulovanými výplatami z titulu škod způsobených v roce 2017 hurikány Harvey, Irma a Maria. Pojištěné škody způsobené stávající koronavirovou krizí by ovšem mohly dále narůstat, pokud by utlumení ekonomické činnosti pokračovalo i ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Lloyd´s je přesvědčen, že jakmile bude plně rozpoznána hloubka a komplexita sociálních a ekonomických dopadů koronavirové krize, tak celkové náklady globálního neživotního pojištění budou s největší pravděpodobností větší, než byly u zmíněných historických událostí.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Nový nástroj ekonomů… křišťálová koule


Proto Lloyd´s zpracoval ekonomickou studii o potenciálních škodách s cílem porozumět dopadům pandemie na globální neživotní pojištění. Studie se zaměřila jak na pojištěné škody, tak na možné snížení hodnoty investic, které pojišťovny udržují za účelem financování budoucích pojistných plnění. Studie brala v úvahu odhady výplat pojistných plnění za předpokladu pokračujících omezení sociálních kontaktů a utlumení hospodářské činnosti v průběhu roku 2020 i prognózy poklesu globálního hrubého domácího produktu. 

Ve studii se dospělo k závěru, že odhadované pojištěné škody z titulu COVID-19 by mohly činit přibližně 107 mld. USD, což je srovnatelné s některými historicky největšími pojištěnými škodami (např. škodami způsobenými hurikány Katrina, Rita a Wilma v roce 2005 a hurikány Harvey, Irma a Maria v roce 2017). Při tomto srovnání je ale důležité si uvědomit, že výše uvedené přírodní katastrofy se udály v určitých regionech, a to v průběhu hodin nebo několika dní, kdežto současná pandemie má globální, systemický a dlouhodobý dopad.

Kromě toho u této pandemie na rozdíl od jiných událostí bude globální pojišťovnictví čelit také propadům v investičním portfoliu v odhadované výši 96 mld. USD. To znamená, že celkové očekávané škody, resp. dopady, by mohly dosáhnout výše 203 mld. USD.


Mohlo by vás zajímat: Jaké mohou být dopady COVID-19 na německé pojistitele?


John Neal, výkonný ředitel Lloyd’s, k tomu uvedl, že globální pojišťovnictví vyplácí pojistná plnění z důvodu COVID-19 u široké škály pojištění, aby podpořilo podnikatele i jednotlivce. Samotný Lloyd’s nyní předpokládá, že vyplatí pojistná plnění ve výši 4,3 mld. USD, což by byla jedna z největších výplat v historii tohoto trhu. COVID-19 je podle Neala unikátní tím, že má nejen devastující lidský a sociální dopad, ale že vyvolal též ekonomický šok. Tato kombinace se stává pro pojišťovnictví tak náročnou výzvou jako nikdy předtím. Lloyd’s se proto v maximální možné míře zaměří na podporu klientů a bude nadále průběžně vyplácet pojistná plnění.

Zdroj: Lloyd’s

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články