Zajímavost: Miliardová žaloba na sektu v Jižní Koreji kvůli nákaze


			Zajímavost: Miliardová žaloba na sektu v Jižní Koreji kvůli nákaze
7.8.2020 Zdraví, Zahraničí

Jihokorejské město Tegu vzneslo žalobu na náboženskou skupinu Sinčchondži a hodlá požadovat částku v přepočtu asi 73 milionů EUR za to, že společenství přenášelo dál nákazu koronavirem a nedodržovalo všeobecně platná restriktivní nařízení. Tím bránilo preventivním opatřením a nedařilo se zvládat pandemii.

V časné fázi pandemie covidu-19 platilo město Tegu za jedno z hlavních ohnisek nákazy. Nacházelo se tam několik tisíc infikovaných, čímž bylo ohrožováno celé obyvatelstvo metropole čítající populaci 2,5 milionu osob. Z 6901 pacientů vykazovalo Tegu nejvyšší počet případů onemocnění v celé zemi, přičemž 65 % z nich mají souvislost s náboženským hnutím Sinčchondži, jak napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Celkově Jižní Korea publikovala 12 484 potvrzených případů koronaviru a 281 zemřelých.


Mohlo by vás zajímat: ČNB: Jaká je úspěšnost odborných zkoušek za 2Q 2020?


Problematické číslo 31

Podle podrobných jihokorejských záznamů z monitorování postupu pandemie byla „pacientka číslo 31“ pozitivně testována na koronavirus dne 18. února. Aniž by dodržovala ochranná opatření, šířila nemoc dále v rámci náboženské skupiny. Společenství nejprve odmítalo předat seznam všech svých členů ve městě. Tím se také zpozdilo jejich testování a následná karanténa.

Město teď za vědomě nezodpovědný postup žádá náhradu škody ve výši 100 miliard wonů odpovídající 73 milionům EUR. Město Tegu vyčíslilo náklady na boj s covidem-19 na celkových 146 miliard jihokorejských wonů. Radnice nelenila a už si zajistila právo na přístup k majetku duchovního vůdce sekty. Podle některých informací vzneslo požadavek na náhradu škody vůči náboženskému společenství Sinčchondži také hlavní město Soul.


Mohlo by vás zajímat: Budou pojišťovny v USA krýt covid-19 během natáčení filmů?


Sinčchondži je nové náboženské hnutí, které vzniklo v Jižní Koreji, nicméně jeho aktivity jsou celosvětové – hlásí se k němu až 200 tisíc členů. Sinčchondži se inspiruje křesťanstvím, ačkoliv se od jeho učení zásadně odchyluje, a bývá považováno za sektu. Pro získání nových členů používá manipulativní techniky. Vůdce hnutí tvrdí, že texty v Bibli jsou „zakódovány“ a pouze on je schopen je rozklíčovat a dešifrovat. Příznivcům slibuje lepší svět v míru. (Wikipedie). Tegu je město v Jižní Koreji, čtvrté největší podle počtu obyvatel. Leží v provincii Severní Kjongsang, ale není její součástí, má status metropolitního města. (Wikipedie).

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články