Novým guvernérem ČNB byl jmenován Aleš Michl


			Novým guvernérem ČNB byl jmenován Aleš Michl
11.5.2022 Spektrum

Novým guvernérem České národní banky bude Aleš Michl (44 let). Prezident republiky Miloš Zeman jej  při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě jmenoval do funkce na šest let s účinností od 1. července 2022. Aleš Michl je členem bankovní rady ČNB od 1. prosince 2018.

Aleš Michl bude v pořadí pátým guvernérem České národní banky. Jeho předchůdci byli Josef Tošovský, který zastával funkci dvakrát v letech 1989–1997 a 1998–2000, Pavel Kysilka (pověřený vedením ČNB v letech 1997–1998), Zdeněk Tůma (2000–2010), Miroslav Singer (2010–2016) a Jiří Rusnok (od roku 2016 do současnosti). Současnému guvernéru Rusnokovi vyprší jeho mandát k 30. červnu 2022 a již nemůže být prodloužen.

„Mohu vás ubezpečit, že ČNB zůstane i nadále konzervativní, budeme plně plnit cíle měnové a finanční stability, nic se na tom nezmění v příštích šesti letech. Od července, kdy budu vést bankovní radu, předpokládám, že inflace bude dále rekordně vysoká, kolem 15 procent. Hlavní cíl bude ji navrátit na dvě procenta. Předpokládám, že to bude trvat dva roky. Přepokládám, že navrhnu na prvním zasedání bankovní rady stabilitu úrokových sazeb po určitou dobu, vyhodnotíme dopady dosavadní měnové politiky, vyhodnotíme nové indikátory přicházející z ekonomiky a po určité době se rozhodneme co dál,“ uvedl podle ČTK Aleš Michl.


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Nechci tvou dotaci!


Aleš Michl s dalším členem bankovní rady ČNB Oldřichem Dědkem nejsou v současnosti příznivci zvyšování úrokových sazeb. „Tvrzení, že inflace byla způsobena primárně válkou na Ukrajině, bohužel kulhá na obě nohy, protože dvouciferné inflace bylo dosaženo již před válkou. V boji proti inflaci má ČNB nezastupitelnou roli a existují dvě skupiny ekonomů s výrazně odlišnými názory. Jedna skupina inflaci označuje jako poptávkovou a jako řešení vidí zvyšování úrokových sazeb. Druhá skupina mluví o nákladové inflaci a v takovém případě je zvyšování úrokových sazeb nákladem svého druhu a k inflaci přispívá. Je důležité s respektem naslouchat oběma skupinám. Zdá se, že se v poslední době skutečně překlápí úrokové sazby z nástroje brzdění inflace v nástroj jejího posilování. Z těchto důvodů jsem se rozhodl jmenovat guvernérem člověka, který měl kritický postoj ke zvyšování úrokových sazeb. Nepřál bych si, aby došlo k razantnímu poklesu úrokových sazeb, ale na druhé straně se domnívám, že v současné situaci neexistují dostatečné důvody k jejich dalšímu zvyšování," řekl podle ČTK při jmenování Michla guvernérem prezident Miloš Zeman.


Mohlo by vás zajímat: Inflace stoupla na 14,2 procenta. Je nejvyšší od roku 1993


Bankovní rada je sedmičlenná. Vedle guvernéra Jiřího Rusnoka ji v současnosti tvoří viceguvernéři Marek Mora a Tomáš Nidetzký a členové rady Vojtěch Benda, Oldřich Dědek, Tomáš Holub a Aleš Michl. Členové bankovní rady jsou jmenováni prezidentem na dobu šesti let, přičemž žádný z nich nesmí zastávat funkci člena bankovní rady více než dvakrát. Na konci června kromě Rusnoka končí šestiletý mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Zeman může přitom Nidetzkému a Bendovi jejich mandát prodloužit, ale jmenovat místo nich i úplně nové členy rady. Zároveň musí jmenovat nového člena sedmičlenné rady za Rusnoka.


Mohlo by vás zajímat: Jarní prognóza vývoje německého hospodářství ve stínu ruské agrese


Aleš Michl se narodil 18. října 1977 v Praze. Doktorský titul Ph.D. v oboru finance získal na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE) v roce 2020. Inženýrský titul Ing. získal na VŠE v roce 2002. V roce 2005 absolvoval vzdělávací program Teorie her a psychologie rozhodování na letní univerzitě London School of Economics and Political Science. V roce 2009 absolvoval kurs řízení investičního portfolia na Wharton ve Filadelfii. Svou profesní kariéru začal již během studií jako ekonomický novinář a později jako ekonomický poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna. Od roku 2006 do 2015 byl ekonomem a investičním stratégem Raiffeisenbank.

V letech 2014–2018 byl externím ekonomickým poradcem Ministerstva financí ČR a později i předsedy vlády České republiky Andreje Babiše se specializací na makroekonomickou analýzu a stabilizaci státního dluhu. V roce 2016 založil Michl Fund Management s.r.o., která se následně stala spoluzakladatelem společnosti Robot Asset Management SICAV a.s. vykonávající činnost investičního fondu kvalifikovaných investorů s podfondem Quant. Ke dni vzniku funkce v bankovní radě ČNB tyto své aktivity ukončil. Aleš Michl je autorem mnoha sloupků a článků publikovaných v denících a časopisech, jak odborných, tak i populárních. Je také autorem knih MICHLiq – průvodce ekonomií a investicemi a Jestřábi a holubice. Nebyl a není členem žádné politické strany. Členem bankovní rady České národní banky je od 1. prosince 2018.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články