Podcast: Pandemie jako hollywoodský film. Nové zkoušky zkvalitní trh


			Podcast: Pandemie jako hollywoodský film. Nové zkoušky zkvalitní trh
22.2.2021 Podcasty, Pojistný trh

Pandemie koronaviru nebyla jediným tématem, které v uplynulém roce zaměstnávalo profesionály ze sféry pojišťovnictví. Generálního ředitele společnosti INSIA Ivana Špirakuse jsme se v podcastu portálu oPojištění.cz zeptali, jaké bude pojišťovnictví v době pokovidové, kde vidí nové příležitosti pro byznys a jak vnímá globální snahu o proočkování obyvatelstva. Rovněž jsme zjistili, jak podle jeho názoru obstály nové pojišťovnické zkoušky, jak Brexit ovlivní globální pojišťovnictví nebo jak vnímá fakt, že se stal laureátem ceny Osobnost pojistného trhu v rámci prestižní ankety Pojišťovna roku?

Jak pandemie zasáhla pojistný trh? Nejvýznamněji byl postižen segment cestovního pojištění. Zde jsou dopady opravdu dramatické a propad obchodu je veliký. „Lidé zkrátka a dobře přestali cestovat, a to se v tomto produktu projevilo nebývale rychle. Cestovko je optikou pojistného trhu jednou z prvních a regulérních obětí tohoto viru. Co se týče dalších oblastí, jako jsou například majetkového pojištění nebo pojištění vozidel, tak ty naštěstí tak zásadně postiženy nebyly. Zatím… Už dnes je však jasné, že se tomu nevyhneme. Pojišťovnictví má totiž velkou setrvačnost a předpokládám, že se pandemie ve výsledcích významně projeví v následujících letech. A když se podíváme na obdobné krize – čímž mám na mysli ekonomickou krizi před deseti lety nebo kupříkladu asijskou finanční krizi z roku 1997, tak můžeme konkrétně mluvit o ročním zpoždění. Smlouvy totiž bývají většinou uzavřeny právě na rok a v jakékoli krizi se při obnově smluv pojistky zasažených klientů redukují nebo případně zcela ukončují,“ říká generální ředitel společnosti INSIA Ivan Špirakus.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Klimatické dilema pojišťoven


Ale to není zdaleka vše, co pojišťovnictví čeká. Už dnes vidíme, že obchodníci omezují zásoby všeho druhu, dojde tedy k omezení smluv navázaných na pojištění hodnot. U řady firem se snížil obrat, takže budou nominálně sníženy pojistky, které jsou spojeny s odpovědností za škodu. „A obdobně bude zasaženo také životní pojištění. Ať už se jedná o samotný způsob sjednávání produktu, protože v životku je osobní kontakt zcela klíčový a nenahraditelný, anebo o finanční možnosti samotných klientů, kteří se vlivem pandemie dostávají do velkých ekonomických potíží, kdy zcela nečekaně přišli o svůj byznys nebo o zaměstnání. Jak už jsem zmínil, to se nepochybně promítne do obnovy smluv nebo rovnou do nového obchodu. Na druhou stranu se nepochybně objeví obory, které čeká rychlý růst. E-commerce, IT obory, digitální společnosti. To jsou už dnes vítězové krize, což pak bude souviset i s rostoucími nabídkami pojištění v těchto oblastech. Otázka je, zdali bude pojišťovnictví po konci pandemie celkově počítat spíše ztráty, nebo zisky. Je docela dobře možné, že trh ve výsledku zůstane někde uprostřed na nule,“ doplňuje Ivan Špirakus.


Mohlo by vás zajímat: Parametrické pojištění a jeho přednosti


V aplikaci Castbox lze podcast s Ivanem Špirakusem najít ZDE.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články