Pojišťovnictví chybí dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Řešením je MBA


			Pojišťovnictví chybí dostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Řešením je MBA

Očekává se, že do roku 2025 bude potřeba obsadit v pojišťovnictví 10 000 pracovních míst. Kvalifikovaní zaměstnanci však chybí a dle aktuálního trendu nebudou vysoké školy schopny připravit na vstup do praxe dostatek absolventů. Řešení nabízí European School of Business & Management (ESBM) se svým MBA programem Pojišťovnictví.

Manažerky vzdělávání na ESBM, Simony Probstové, jsme se v rozhovoru zeptali na to, jací studenti se do programu hlásí, co mohou od studia očekávat a jaké jim přináší výhody.

Specializace Pojišťovnictví byla na European School of Business & Management otevřena v loňském roce. Co podle vás studenty ke vstupu do programu láká?

Pojišťovnictví je velice lukrativní obor a kvalifikovaných zaměstnanců je v něm bohužel nedostatek. ESBM poskytuje jedinečný systém studia, který je založen na oxfordském modelu výuky. Ten je oproti tomu kontinentálnímu specifický svým zaměřením na rozvoj logických schopností a dovedností studenta a jejich demonstraci v reálném životě a praxi. Oproti klasickým vysokoškolským programům tak studenti nemusí absolvovat řadu teoretických seminářů, kterými stráví tři roky nebo déle, ale mohou se maximálně věnovat předmětům, které je připraví na to, co ve své praxi reálně potřebují a využijí.ESBM 1

Hlásí se do programu také lidé, kteří již v pojišťovnictví pracují?

Ano, vnímají to jako příležitost, jak prohloubit své znalosti a stát se lepšími odborníky. V programu mají možnost konzultovat svou každodenní praxi a řešit problémy, se kterými se reálně potýkají. V rámci vzdělávacích modulů se setkávají s nejlepšími odborníky a kapacitami v oblasti pojišťovnictví.

Lektor Ing. Jaroslav Mesršmíd, CSc., MBA vede modul Pojišťovnictví a pojištění a v této oblasti působí již několik desítek let. Pracoval na ředitelské pozici v Allianz pojišťovně, dlouhodobě je činný v České asociaci pojišťoven, kde působil jako generální tajemník a následně jako specialista pro oblast legislativy, práva a analýz. Další z lektorů, Ing. Štěpán Onder, Ph.D., který působil například jako Chief Risk Officer v Profireal Group SE anebo dříve v Raiffeisen stavební spořitelně jako Head of Risk Management, má na starosti vzdělávací modul Řízení rizik pojišťoven. Modulem Pojistné právo pak studenty provází JUDr. Pavel Kiršner, samostatný advokát a jeden ze spolumajitelů advokátní kanceláře CIKR. Pro studenty je to tak vynikající možnost konzultovat s profesionály s mnohaletou zkušeností.


Mohlo by vás zajímat: AIG a MetLife 1Q 2019: Vysoké výnosy z investic


Co studenty čeká, co vše musí v průběhu studia zvládnout?

Nemusíte se bát, že by vás čekaly hodiny memorování a skládání testu za testem nebo ústní zkoušky. Zakládáme si na přínosu pro praxi, ne na zjišťování, kolik mnohdy nepotřebných teoretických informací si student dokáže zapamatovat. Za každý blok studia (základní, specializaci a volitelný) se od studenta očekává odevzdání několika seminárních prací nebo případových studií. Na závěr studia pak student odevzdává práci závěrečnou, kterou obhajuje před odbornou komisí.

Zvládnou seminární práci či případovou studii všichni?

Ke studiu MBA se hlásí lidé, kteří mají o konkrétní obor opravdu zájem. Všechny práce musí splňovat určité formální náležitosti, a především musí mít praktický přínos.

ESBM 2Od toho jsou tu kvalifikovaní lektoři, aby studentům poradili, vedli je správným směrem, diskutovali s nimi řešenou problematiku a konzultovali vše, co je zajímá.

Z těchto důvodů si troufám říci, že pokud student práce zvládnout chce a věnuje jim dostatek času a zájmu, s tímto přístupem to samozřejmě zvládnout lze. Pochopitelně nejvíce záleží na individuálních předpokladech a potřebách jedince. Navíc je studium naprosto flexibilní a přizpůsobí se i velmi časově vytíženým manažerům.

Je na nich, kolik na studium potřebují času a kdy si jej vyhradí. Dále mají studenti k dispozici e-learningový systém, ve kterém najdou veškeré potřebné informace, dokumenty a studijní materiály. Nabízíme také přístup do online knihovny, která disponuje několika tisíci tituly.

Co byste poradila zájemcům, kteří s podáním přihlášky váhají?

Těm bych poradila takzvané studium MBA na zkoušku. ESBM totiž nabízí možnost absolvovat dva nebo tři vzdělávací moduly základního bloku, a to po dobu jednoho měsíce. Vyzkoušíte si, zda vám vyhovuje koncept studia a zda je pro vás to pravé. V případě, že splníte podmínky studia na zkoušku, získáte za absolvované moduly certifikát v českém i anglickém jazyce.

Budete-li se studiem spokojeni, můžete po tomto jednom měsíci pokračovat dále a absolvované moduly vám započteme do celého programu MBA. Přihlásit se můžete kdykoliv v průběhu roku. Výuka je kombinací e-learningu a prezenčních seminářů, které se konají výhradně o sobotách, aby nezasahovaly do pracovního týdne. Prezenční část jednoho programu se dělí do čtyř výukových sobot a výhodou je, že si vybíráte z několika termínů dle vlastních časových možností a preferencí. Nejbližší prezenční výuka základního bloku začíná 7. 9. 2019.

Zdroj: European School of Business & Management

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články