Postřehy Evy Gmentové: Kde jsi zdravý rozume aneb slepice ve volném výběhu…


			Postřehy Evy Gmentové: Kde jsi zdravý rozume aneb slepice ve volném výběhu…
25.9.2020 Spektrum

Každý, kdo byl někdy na venkově nebo tam dokonce vyrůstal, si umí představit, jak vypadají slepice volně pobíhající po dvorku, zahradě či kolem silnice. Ovšem jen ten, kdo vyrůstal v domečku hned vedle kurníku, ví, jaké je mít dvůr a zahradu plnou slepičinců, rozuměj slepičích výkalů, a jaké to je, když vás ve čtyři ráno vzbudí kokrhání kohouta.

No a teď máme parlament plný expertů na chov slepic, lépe řečeno parlament plný populistů, kteří si myslí, že rozumějí chovu hospodářských zvířat, a zaštiťují se zákonem o týrání zvířat a proklamacemi o slepicích týraných v klecích.


Mohlo by vás zajímat: Česko je evropskou jedničkou v pojištění dle kilometrů!


Zamyslel se ale někdo nad tím, kam se všechny ty slepice podějí, pokud zrušíme klece? Kolik hektarů volné půdy budeme potřebovat na výběhy? Nejde jen o metry čtvereční na slepici, ale o to, že slepice výběh během časem totálně zlikvidují a budou se muset přesunout jinam. Kde vezmou zemědělci tolik půdy, aby slepicím zajistili stále nové a nové výběhy? Zamyslel se někdo nad tím, jak zemědělci uhlídají zdravotní stav slepic, které volně běhají venku a mohou se potkat s kýmkoli, včetně nakažených zvířat? Ptáků, myší, hrabošů, a to nemluvím o liškách? Jak zemědělci uhlídají, co slepice sežere?

Dnes má každá slepice v kleci denní dávku vyváženého krmiva, které zajišťuje, že její krví neproudí nic špatného, a tedy každé vejce, které snese, je zdravé a bez toxinů. Slepice je totiž všežravec a klidně sežere i mrtvou myš, plesnivé a shnilé ovoce a cokoli dalšího, co jí přijde pod zobák. Slepice je navíc kanibalka, takže pokud pojde jiná slepice, pustí se i do ní. Přemýšleli ochránci zvířat nad tím, jak ochrání lidi před konzumací špatných vajec? Sice to budou šťastná vejce, ale plná toxinů. O tom ochránci asi nepřemýšleli.


Mohlo by vás zajímat: Finanční poradci sjednali v 2Q 2020 produkty za 18 miliard korun


Kromě toho, že nikdo nepřemýšlel nad těmito dopady, nikdo také neříká to nejdůležitější, totiž kolik nás to všechno bude stát. Dnes koupíte vejce za 2 až 3 Kč. Pokud vypustíme slepice ven, tak jen z pohledu nákladů na volný výběh se může cena vajec zdesetinásobit. A co až zemědělci zahrnou do nákladů i cenu pojištění? Opravdu si někdo myslí, že pojišťovny nenavýší pojistné za pojištění drůbeže, pokud se zvýší riziko nákazy chovu a otravy hejna? A to nemluvím o živelních událostech, kterým budou slepice venku mnohem více vystavené než v uzavřených halách. I dnes je cena pojištění nemalá, přestože hygienické a veterinární předpisy v uzavřených chovech jsou velmi přísné a riziko rozšíření jakékoli nákazy je stlačeno na minimum.

Dopad může být v řádu statisíců, ne-li milionů. A což teprve, pokud se pravděpodobnost vzniku škody nákazou či jiným nebezpečím zněkolikanásobí – zněkolikanásobí se i pojistné? Určitě. A budou zemědělci schopni takové pojištění platit? Budou vůbec schopni při zvýšených nákladech slepice chovat a vajíčka produkovat? Bojím se, že ne. Bojím se, že slepice dopadnou jako jiná hospodářská zvířata v naší zemi - přestanou se chovat, a tím se také přestane pěstovat krmné obilí a další plodiny, které drůbež potřebuje. Co se stane potom? Vejce se začnou dovážet ve větší míře než dnes, tak jako všechno ostatní, a budou mnohem dražší. A nejde jen o ta vejce, která si koupíme v kartonové krabičce a ze kterých si uděláme míchaná vajíčka k snídani. Jde o každý kousek pečiva, kam vejce patří. O každou sušenku, každou skleničku majonézy. Tohle opravdu chceme?


Mohlo by vás zajímat: COVID-19 znásobuje celosvětová rizika. Bezpečí mizí!


EU, její nařízení a naši poklonkující poslanci likvidují svými rozhodnutími pomalu, ale jistě veškerou domácí zemědělskou výrobu. Dřív jsme byli soběstační ve výrobě potravin a masa, chovu zvířat, v produkci brambor, ovoce, zeleniny a obilí. A dnes? Dnes abyste české potraviny hledali v obchodě lupou. A proč to všechno? Protože populismus vítězí nad zdravým rozumem.

Ing. Eva Gmentová, LL.M.
Specialista na vzdělávání v oblasti korporátního pojištění
Zakladatelka E.G.I. Education Grow Insurance

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Kde jsi, zdravý rozume...

Jaroslava Herzová,  4. 1. 2022

Milá paní analytičko,
viděla jste někdy na vlastní oči, jak to vypadá v takovém klecovém chovu? Jak ta zvířata žijí, jaký mají prostor k životu, jak ozobávají ty ušlapané družky? Taková "výroba" je fakt to pravé, dobrou chuť.

Krmení

Fraktik ,  2. 10. 2020

Chápu Váš městský sentiment, ake ujišťuji Vás, že Vám vajíčka od slepic "na divoko", co žerou (krom trávy a všeho ostatního) i myši, budou chutnat daleko více, než ta "levná" průmyslová, co jsou plná antibiotik (nutná by slepice vůbec klec přežila) a urychlovačů...

Speciální argumenty

Fraktik ,  2. 10. 2020

Nechci se raději vyjadřovat ke způsobu argumentace, tak pokus o věcnost:
- měsíční krajina = (nepřirozeně) příliš mnoho slepic na příliš malém pozemku, totéž vám provedou králíci, kozy, ovce, krávy, prasata, koně i lidi, když je zavřete do malé ohrádky na celý život.

- choroby: byla jste se někdy osobně podívat, jak to v takové hale vypadá? Čím blíže a v čím větším množství k sobě jedinci jsou, tim (exponenciálně!) roste riziko přenosu.

PS : pokud se oháníte tradicí, pak se to jmenuje "země - dělství" , nikoliv dnešní "halo-výroba", která s tradicí české krajiny nemá společného vůbec nic.

Takže další expert?

Lajana,  1. 10. 2020

Zrušení klecí podporuji a myslím, že záměr není o tom pustit vše do volného výběhu. Existují opět i prostorově ekonomické varianty uvnitř budov, jen šetrnější, než současné naprosto šílené klece. Ti, kdo jsou v parlamentu proti, jsou vlastníci těchto děsivých provozů...

Co to je za blabol

Janek80,  30. 9. 2020

Co to je? Ve čtyři kohout nekokrha a holka z města mi to nevysvětlí. Zrušení kleci neznamená dvacet metrů čtverečních pro slepici. Zemědělci se jednoduše prispusobi. Jsem zemědělec a jde to.

cena vs. utrpení

Jakub Riedel,  25. 9. 2020

Osobně se domnívám, že nižší cena vajec nemůže být ve srovnání s životními podmínkami slepic živořících v klecích v pro ně naprosto nepřirozených podmínkách, považována za nejdůležitější věc.

Související články