Prezident jmenoval tři nové členy bankovní rady ČNB. Holubice, nebo jestřáby?


			Prezident jmenoval tři nové členy bankovní rady ČNB. Holubice, nebo jestřáby?
8.6.2022 Spektrum

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval tři budoucí členy bankovní rady České národní banky. Od 1. července 2022 v bankovní radě nově zasednou Jan Frait, Karina Kubelková a Eva Zamrazilová. Prezident současně jmenoval do funkce viceguvernérky Evu Zamrazilovou. Tři noví členové vystřídají v sedmičlenné bankovní radě guvernéra Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu, kterým 30. června 2022 skončí jejich šestiletý mandát.

Kdo jsou noví členové bankovní rady České národní banky

Prof. Dr. Ing. Jan Frait je ředitelem sekce finanční stability ČNB. Do bankovní rady nastupuje již podruhé. Jan Frait se narodil 28.11.1965 ve Slavičíně. Po ukončení inženýrského studia na Ekonomické fakultě VŠB-TU Ostrava v roce 1988 absolvoval na této fakultě v roce 1995 doktorské studium. V tomto roce také získal za práci “Portfolio model platební bilance (a jeho aplikace na ČR v letech 1992-1995)” ocenění Mladý ekonom roku udělované Českou společností ekonomickou. Od roku 1990 působí jako pedagog Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava. V roce 1998 na VŠB-TU Ostrava habilitoval v oboru ekonomie. V roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor ekonomie. Od roku 1999 do roku 2007 byl členem republikového představenstva České společnosti ekonomické a od prosince 2001 do ledna 2004 zastával funkci prezidenta této společnosti. Byl dlouholetým editorem časopisu Finance a úvěr-Czech Journal of Economics and Finance a od roku 2006 členem vědecké rady Karlovy univerzity v Praze. V ČNB pracuje od roku 2000. Jak bylo zmíněné v letech 2000 až 2006 zastával funkci člena bankovní rady ČNB. V souvislosti s touto funkcí byl v letech 2005-2006 členem výboru pro hospodářskou politiku OECD. Od roku 2007 zodpovídá za oblast analýz finančních trhů a v současnosti zastává funkci ředitele sekce finanční stability a zastupuje ČNB v poradním technickém výboru Evropské rady pro systémová rizika.

Ing. Karina Kubelková, Ph.D., MBA je odbornice v oboru aplikovaná hospodářská politika, makroekonomické prognózování a ekonomická analýza. Hlavní analytička Hospodářské komory ČR, členka Výboru pro rozpočtové prognózy a pedagožka na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Ing. Eva Zamrazilová, CSc. je přední česká ekonomka, která mezi lety 2008 a 2014 působila v bankovní radě České národní banky. Její profesní kariéra začala na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde po absolvování inženýrského i doktorského studia přednášela od roku 1990 teorii statistiky a ekonomickou statistiku. Zároveň se jako vědecká pracovnice Ústavu prognózování VŠE podílela na řadě studií zaměřených na transformaci české ekonomiky. Působila také v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd a ve Výzkumném ústavu práce a sociálních věcí. Od roku 1994 pracovala v Komerční bance jako členka týmu pro makroekonomické analýzy a prognózy. Prezident republiky ji v únoru 2008 jmenoval do bankovní rady ČNB, funkce se ujala 1. března 2008. Po vypršení šestiletého mandátu se v roce 2014 stala hlavní ekonomkou České bankovní asociace, kde setrvala až do svého jmenování předsedkyní Národní rozpočtové rady v lednu 2018. Zároveň nadále přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze makroekonomickou analýzu.


Mohlo by vás zajímat: Ekonomické dopady zastavení dodávek energetických surovin z Ruska do Evropy


„ČNB bude mít v následujících měsících nenahraditelnou roli při krocení inflace, která těžce zasahuje naši ekonomiku i domácnosti. Proto oceňuji jmenování tří nových členů bankovní rady. Jde o zkušené odborníky. S Evou Zamrazilovou a Karinou Kubelkovou jsem měl možnost osobně spolupracovat a mohu potvrdit, že se jedná o rozumnou volbu pro nadcházející nelehké období,“ uvedl premiér české republiky Petr Fiala.

Než zasedne nová rada, proběhne ještě 22. června zasedání ve starém složení pod vedením Jiřího Rusnoka. Předpokládá se, že ještě přistoupí k dalšímu zvyšování sazeb. Na svém posledním zasedání ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu, což bylo o čtvrt procenta více, než analytici očekávali.

„Hlavním úkolem banky je boj proti inflaci. Zatím byl veden pomocí zvyšování úrokových sazeb. Nebudu hodnotit, zda a jak to bylo úspěšné. Chci v zájmu objektivity připomenout negativní efekty, které spočívají v nastupující hypoteční krizi. Vedle úrokových sazeb má ČNB k dispozici další nástroje k boji proti inflaci, které nebyly zcela využívány. Mám na mysli kurzové operace a další,“ uvedl prezident ČR Miloš Zeman během jmenování.


Mohlo by vás zajímat: Implementace PRIIPs krok za krokem aneb důležité změny pro pojišťovny


Kurs koruny na jmenování nových radních bezprostředně reagoval posílením. To podle Lukáše Kovandy značí, že trh sázel, že by noví radní mohli být ještě více holubičí, než jak vyhodnocuje ty stávající. Holubičí nálet se ale nekoná. „Kubelková sice coby dosavadní představitelka Hospodářské komory může být vnímavější ke steskům malých a středních podniků v ČR, které často vyjadřují nespokojenost se současným podle nich příliš razantním utahováním měnové politiky. Ani tak však nebude dogmaticky lpět na ponechávání sazeb beze změny, pokud si silné inflační tlaky v ekonomice vyžádají jejich další zvýšení. Proti možné přechodné, „prázdninové“ stabilizaci sazeb ale patrně nic namítat nebude. Pragmaticky se k otázce změn sazeb budou stavět i Zamrazilová a Frait, které už trhy poznaly během jejich předchozího působení v bankovní radě, a vnímají je tedy jako jistou záruku kontinuity. To platí zvláště v případě Fraita, jenž v ČNB působil i v mezidobí, po skončení jeho předchozího působení v bankovní radě až do současností,“ citoval Lukáše Kovandu server finmag.cz.


Mohlo by vás zajímat: ČAP Insurance talk: U mikrofonu Zuzana Silberová


„Jan Frait ve svém dřívějším působení v bankovní radě patřil rozhodně mezi holubice, ačkoli jeho poslední angažmá v ČNB ve finanční stabilitě se vymezovalo proti období "výrazně nízkých sazeb", další zvyšovaní úroku nad úroveň z konce června podporovat spíše nebude. Eva Zamrazilova se již mediálně několikrát vymezila vůči potřebě dalšího zvyšovaní sazeb. Karina Kubelkova by přichází z firemního prostředí Hospodářské komory, vůči dalšímu růstu sazeb by tak byla patrně také obezřetná. Nova bankovní rada od 1.7. tak bude mít holubici většinu,“ doplnil na Twitteru hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Bankovní rada ČNB je složena ze sedmi členů, které vybírá a jmenuje prezident republiky, a to na šest let. Mandát je možné vykonávat nejvýše dvakrát. ČNB nově povede dosavadní člen bankovní rady Aleš Michl, který byl do funkce guvernéra prezidentem jmenován již 11. května 2022, a to s účinností od 1. července 2022.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články