Sloupek Kateřiny Lhotské: Galavečery je třeba oživit


			Sloupek Kateřiny Lhotské: Galavečery je třeba oživit
17.6.2019 Spektrum, Komentáře

Máme za sebou další vyhlášení výsledků ankety „Pojišťovna roku“. Probíhá pravidelně na slavnostním galavečeru, což je společenská událost a jako taková se řídí nepsanými pravidly. Ale snad by nebylo od věci je porušit a povýšit celou akci na opravdu hodnotný kulturní zážitek.

Letos byl galavečer dokonce poprvé vysílán živě. Zatím jen na webu, ale všechno nějak začíná. Pokud se ovšem má jednou dostat do vysílání nějaké celoplošné televize, a to dokonce do „prime time“, je zapotřebí výrazně zapracovat na dramaturgii celého večera a nabídnout miliónům televizních diváků hodnotnou zábavu. Co to celé pojmout třeba jako divadelní drama, při kterém by v rámci vybraných obrazů došlo nenásilnou formou k představení vítězů jednotlivých kategorií a předání cen?

Jak by to mohlo vypadat? Zde bohužel není dostatečný prostor pro zveřejnění detailního scénáře, a proto jen naznačme, jak vhodně vyhlášení vítězů do děje zakomponovat. Celá hra by se mohla jmenovat třeba „Dějiny národa českého v obrazech“. V jeho průběhu by nás fiktivní kronikář prováděl zajímavými historickými událostmi naší země a tu a tam by byla vyhlášena nějaká kategorie.


Mohlo by vás zajímat: Překvapení. Finanční vzdělávání v Německu je nedostatečné


Třeba v obraze „zavraždění svatého Václava“ by to provedl umírající kníže, který by pronesl: „Ty, bratře! A já tě uvedl jako obmyšlenou osobu, když jsem si sjednával své životní pojištění u nejlepší pojišťovny XYZ“. Bylo by ovšem třeba vyřešit jeden technický zádrhel – kdo by vlastně cenu předal. Vážnosti okamžiku by odpovídalo, aby to byl kníže Václav. Jenže ten by po své replice „vydechl naposledy“. A od Boleslava by si zase nikdo nic nevzal. Ale nechme na režisérovi, aby tuto zapeklitou situaci vyřešil. Ať taky něco dělá.

V obraze „Zikmund a požár Německého Brodu“ lze zase velmi nenásilným způsobem vyhlásit vítěze kategorie pojištění občanů. Stačilo by, kdyby pobočník císaře přiběhl do stanu svého šéfa a sdělil mu: „Běda pane! Hněv Brodských se proti husitům obrátit nepodařilo. Naopak se všichni radují a nahlas volají, že mají svůj majetek pojištěn u nejlepší pojišťovny ABC. A popularita husitů mezi nimi tak naopak vzrostla.“ I tady by bylo třeba se zamyslet nad osobou předávajícího. Dostat cenu od Zikmunda by totiž nemusel každý chápat jako poctu. A tak by bylo vhodné zapojit do děje Jana Žižku. Jak ho ale dostat do Zikmundova stanu, aby si přitom divák neťukal na čelo? Umění je zkrátka šichta…


Mohlo by vás zajímat: Cyber Insurance Conference 2019: Jaký je vývoj v oblasti kybernetických rizik?


Při uměleckém ztvárnění obrazu „Švédové na Karlově mostě“, by se vyhlásil vítěz v kategorii pojištění podnikatelů. A přitom by se i výchovně působilo na diváky. Vystupovala by v něm dvojice drobných řemeslníků, přičemž jeden by byl pojištěn, druhý ne a oběma by Švédové zničili provozovnu. Což znamená majetkové škody, tak i z důvodu přerušení provozu. První by pak svoje živobytí díky plnění od pojišťovny obnovil, zatímco druhý ne. Diváci by tak názorně viděli, k čemu je pojištění dobré. Jen by se nesměli dozvědět, že ve skutečnosti je válka ve výlukách, a tak by dostali starou belu oba.

Při vyhlášení vítěze kategorie specializovaného pojištění by bylo nejspíš nutné přizpůsobit děj dekorovanému vítězi. V případě, že by vyhrála třeba pojišťovna specializující se na cestovní pojištění, dal by se použít obraz „Emil Holub si sjednává pojištění na svoji cestu do Afriky“. Což by se dalo spojit i s vyhlášením nejlepšího makléře. Ten by si zahrál sám sebe, jak mu sjednává pojištění nejen související s vlastní cestou, ale i s majetkem, který nechává bezprizorně v Čechách.


Mohlo by vás zajímat: Pojištění dětí. Zaměřte se na dlouhodobá rizika


Co ale s osobností roku? Tady se přímo nabízí obraz „Karel IV. korunován císařem Svaté říše Římské“. Bylo by to působivé. Už vidím, jak za zvuku fanfár přichází vítěz oděn ve slavnostní roucho a je zástupcem pořadatelů ankety korunován. Ten by tam pochopitelně nepobíhal v civilu, ale střihnul by si roli papeže. No a pokud by byla vítězkou žena, tak by se použil obraz „kněžna Libuše usedá na knížecí stolec“ a místo papeže by ji dekoroval umírající kníže Krok.

No a námět bychom měli komplet. Teď už to jen doladit dialogy, vhodně obsadit hereckými hvězdami a nastudovat. A těšit se na mimořádný kulturní zážitek při vyhlášení ankety „Pojišťovna roku 2019“.

Kateřina Lhotská
vedoucí odděle ní analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny
stříbrná blogerka v kategorii Nováček roku 2018 serveru iDNES

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články