Thomas Cook v úpadku. Česká pobočka CK Neckermann už jedná s pojišťovnou


			Thomas Cook v úpadku. Česká pobočka CK Neckermann už jedná s pojišťovnou
23.9.2019 Spektrum

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook, kvůli finančním potížím zkrachovala. Společnost patřila mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Součástí zkrachované společnosti je česká CK Neckermann. Ta má aktuálně v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1100 českých klientů.

„Jakožto dceřiná společnost koncernu Thomas Cook jsme nuceni přejít do nouzového režimu a přerušit veškerý prodej jak našich zájezdů a pobytů, tak zájezdů a pobytů z koncernu skupiny Thomas Cook Group a dalších tour operátorů. Naším cílem je restrukturalizovat naše podnikání v České republice a opět v brzké době prodej obnovit.  Klienti, kteří se aktuálně nachází v zahraničních destinacích, by neměli být těmito okolnostmi nijak dotčeni. Pro krizové případy i nadále funguje naše SOS linka uvedená v odbavení našich klientů,“ uvedl šéf marketingu CK Neckermann Jan Šrámek.

„Vzhledem k nejistotě a možným rizikům pro zákazníky, kterou na trhu cestovního ruchu oznámení o úpadku Thomas Cook Group plc. vneslo, nelze také vyloučit rušení některých již zakoupených zájezdů v nadcházejících dnech. V takovém případě se na dotčené klienty budou vztahovat běžné Všeobecné obchodní podmínky. Dotčené klienty budeme proaktivně kontaktovat. Provoz divize Business Travel vystupující pod značkou Global Travel zůstává nedotčen,“ dodal Jan Šrámek.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Zlo má jméno „evropské dotace“


Pro cca tisícovku Čechů, kteří s cestovkou Neckermann odjeli na dovolenou, je tedy dobrou zprávou, že cesta domů je pro ně zajištěná na pravidelných linkách. Nejsou závislí na charterech cestovky Thomas Cook, jako je to u britských klientů. To potvrzují i zástupci pojišťovny UNIQA, u které má cestovní kancelář sjednanou smlouvu pro případ insolvence.

 „Klienti české CK Neckermann, kteří se aktuálně nachází v zahraničních destinacích (cca 1 100 osob), by neměli být těmito okolnostmi podle vyjádření zástupců cestovní kanceláře dotčeni. Pro případ potřeby i nadále funguje kontaktní linka CK uvedená v odbavení klientů,“ potvrdila ve svém prohlášení UNIQA.

„Vedení firmy Neckermann nás informovalo, že v současné době není česká cestovní kancelář v úpadku, je nadále v provozu a je schopna zajistit další provoz. Insolvence tak vyhlášena nebyla, pojistná událost tudíž nenastala. S CK jsme nadále průběžně v kontaktu,“ doplnila UNIQA.


Mohlo by vás zajímat: Generali se spojí s Českou pojišťovnou. Vznikne největší pojišťovna v Česku!


Za krachem britské cestovní kanceláře Thomas Cook je nešťastná fúze, obrovské dluhy a také internet, který učinil revoluci v objednávání zahraničních pobytů. Podle anglických médií lze za bezprostřední důvod pádu 178leté firmy označit fakt, že se podniku nepodařilo získat záchranný úvěr 200 milionů liber (5,9 miliardy Kč).

V květnu skupina informovala, že má ztrátu 1,5 miliardy liber, z toho asi miliardu liber odepsala kvůli fúzi s konkurenční MyTravel z roku 2007. Spojením s firmou známou značkami Airtours a Going Places měl vzniknout evropský gigant, který by každoročně ušetřil na výdajích 75 milionů liber. Skutečnost byla ovšem taková, že se cestovka Thomas Cook spojila s firmou, která za předchozích šest let vykázala zisk pouze jednou, a dostala se tak do obrovských dluhů.


Mohlo by vás zajímat: vyzkumnehod.cz: Smrt nepozorného chodce zachycena na videu


Britský úřad pro civilní letectví (CAA) uvedl, že zahájil operaci, jejímž smyslem je dopravit co nejrychleji domů na 150 000 britských turistů, kteří jsou teď s cestovní kanceláří na dovolené. CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Jedná se o největší repatriaci v době míru v historii Británie.

Přes 21 000 zaměstnanců cestovky Thomas Cook také ztratilo práci, 9 000 z nich ve Velké Británii. Asi tisícovka z nich pracovala v hlavním sídle cestovky ve městě Peterborough. Dohromady společnost měla zaměstnance v 16 zemích světa. Mnozí se obávají, že možná nedostanou zaplaceno ani za tento měsíc.

Osud cestovky Thomas Cook je varováním i pro české cestovní kanceláře. Čelí a budou čelit stále náročnějšímu prostředí. Jedním ze způsobů, jak se alespoň částečně bránit nástupu online světa, je vzájemné slučování. V minulém týdnu takový krok oznámily dvě největší cestovky na českém trhu: CK Fischer a Exim Tours. Pakliže sloučení posvětí antimonopolní úřad, ovládne vytvořená společnost třetinu příslušného tuzemského trhu a bude disponovat větší silou při cenovém vyjednávání s hotely či leteckými přepravci. 

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články