Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií ČR ocenila Gentlemana silnic z Jičína


			Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií ČR ocenila Gentlemana silnic z Jičína
22.1.2008 Tiskové zprávy

Prvním Gentlemanem silnic v roce 2008 se stal Petr Andrle (33) z Železnice na Jičínsku. Ocenění za záchranu lidského života po závažné dopravní nehodě, rychlou reakci a odvahu získal od České pojišťovny a Policie ČR za pomoc motocyklistovi, který vloni v létě těžce havaroval na jičínském obchvatu. Bez jeho pomoci by tehdy zemřel. Petr Andrle tak rozšířil řady více než třiceti hrdinů, kteří už v uplynulých třech letech na českých silnicích zachránili několik desítek lidí.

 

Osmadvacetiletý motocyklista z okresu Jičín nezvládl svoji Yamahu 30. srpna 2007 kolem půl páté odpoledne. V levotočivé zatáčce jičínského obchvatu dostal smyk a zmizel v poli. V tu chvíli projížděl kolem Petr Andrle s dvěma přáteli, kteří si všimli zvířeného prachu.

 

„Okamžitě jsme zastavili a šli ho hledat,“ líčil situaci sympatický zachránce. „Pak jsem mu sundal přilbu, vytáhl zapadlý jazyk a začal dávat umělé dýchání.“ Jeho kamarádi mezitím volali záchranku.

 

Do příletu vrtulníku pak se zraněným motocyklistou nestále komunikovali, aby ho udrželi při vědomí. Kdyby mu tehdy okamžitě nepomohli, nejspíš by si ho v místě, které bylo stranou od komunikace, nemohl nikdo všimnout, což by znamenalo jeho smrt. Kvůli zapadlému jazyku by se totiž udusil. Ostatně, málo viditelné místo přejela i sanitka, která k němu vyrazila z Jičína a motocyklistu tak naložil až vrtulník letecké záchranné služby, který s ním odletěl do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

 

S projektem Gentleman silnic Česká pojišťovna vstoupila do Evropské charty bezpečnosti silničního provozu. Tato iniciativa Evropské komise si klade za cíl snížit do roku 2010 počet obětí dopravních nehod na polovinu. V zemích Evropské unie evidují ročně zhruba 40 tisíc obětí silničních havárií.

 

Petr Andrle s certifikátem Gentlemana silnic a značkovými hodinkami od České pojišťovny.

Je 30. srpen 2007 a u Jičína začíná boj o přežití. Nad vážně zraněným motocyklistou se sklánějí záchranáři, kteří ho za chvíli naloží do nedaleko stojícího vrtulníku.

Zdroj: ceskapojistovna.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články