ČPP: Pojistným podvodům loni opět „kralovalo“ pojištění vozidel


			ČPP: Pojistným podvodům loni opět „kralovalo“ pojištění vozidel
24.1.2020 Tiskové zprávy

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) zveřejnila statistiky k pojistným podvodům za rok 2019. Vyšetřovatelé ČPP prověřovali celkem 660 případů za téměř 34 milionů korun. Z hlediska počtu šetřených případů se oproti roku 2018 jedná o 5% nárůst, objem uchráněných prostředků je však o 10 milionů korun vyšší než v roce 2018.

„V roce 2019 pojistným podvodům opět „kralovalo“ pojištění vozidel. Oproti minulým letům se naši specialisté setkávali méně s podvodným jednáním v životním a rizikovém připojištění osob. Podobný trend očekáváme i letos,“ odhaduje Zdeněk Macháček, ředitel Úseku bezpečnosti ČPP. Nejvíce odhalených podvodů bylo v Praze a Ústeckém kraji, nejméně ve Zlínském kraji. Velmi málo podvodů jsme zaregistrovali i v kraji Pardubickém a Plzeňském i na Vysočině.


Mohlo by vás zajímat: Kauza IŽP: ČNB odmítá tvrzení spolku zastupujícího některé klienty


Specialisté pojišťovny se i v uplynulém roce nejčastěji zabývali právě šetřením podvodů v pojištění vozidel. Jedná se přibližně o 80 % všech případů.

„Šetřili jsme případ dopravní nehody motocyklu. Kamarádi „testovali“ jízdní vlastnosti motocyklů, kdy se velice rychle a nebezpečně pohybovali v pražských ulicích. Jeden z řidičů svůj stroj nezvládl a na křižovatce došlo k pádu a totálnímu poškození motocyklu. Protože škoda byla velmi vysoká, bylo nutné vyslechnout účastníky nehody. V průběhu šetření se objevily rozpory mezi údaji uvedenými v hlášení pojistné události a výpověďmi svědků. Majitel havarovaného stroje do hlášení uvedl, že řídil sám. Naši vyšetřovatelé však zjistili, že v době události však motocykl řídil kamarád majitele, mladistvý, který ještě ani neměl řidičský průkaz. Majitel motocyklu byl obviněn z trestného činu pojistného podvodu, škoda nebyla vyplacena a bylo podáno trestní oznámení,“ uvedl Macháček k jednomu z odhalených případů.


Mohlo by vás zajímat: Při zdravotním postižení je pomoc rodiny rozhodující


Vyšetřovatelé ČPP jsou v odhalování pojistných podvodů stále úspěšnější. Pokud pojistný podvod odhalí, hrozí pachateli nejen nevyplacení pojistného plnění, ale svým jednáním se tak lidé vystavují trestnímu stíhání. Pojistný podvod je trestný čin, za který může soud podle závažnosti udělit až desetiletý trest odnětí svobody.

 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články