Kooperativa vloni odhalila přes pět set podvodů


			Kooperativa vloni odhalila přes pět set podvodů

V roce 2022 Kooperativa zaznamenala nárust odhalených pojistných podvodů a zejména uchráněné hodnoty, která přesáhla 100 milionů kč.

„Prošetřovali jsme přes 700 podezřelých pojistných událostí a v pěti stech případech jsme prokázali podvodné jednání. Celková uchráněná hodnota přesáhla 104 milionů Kč. V roce 2021 to bylo 400 podvodů za 58 milionů Kč. Nárůst u uchráněné hodnoty je tedy téměř 100 %,“ zhodnotila rok 2022 Dita Němečková, vedoucí Odboru vyšetřování a prevence v pojišťovně Kooperativa.


Mohlo by vás zajímat: IAIS: Jaký byl vývoj světového pojišťovnictví v roce 2022?


Nejproblémovějším regionem v roce 2022 byla Praha a střední Čechy, kde Kooperativa odhalila 166 podvodů za 59,3 milionu Kč. Nejméně podvodů pak její vyšetřovatelé odhalili v Karlovarském kraji a v kraji Vysočina. „Opět nejvíce případů jsme řešili v oblasti pojištění vozidel, s uchráněnou hodnotou 49 milionů Kč, pak následuje životní a úrazové pojištění, 8 milionů Kč,“ doplnila Dita Němečková.


Mohlo by vás zajímat: Blackout: Rakušané jsou sice dobře informováni, nejsou však připraveni


V loňském roce také padly rozsudky v kauze v kauze organizovaného podvodu v úrazovém pojištění, známém jako MEDICAL, který policie začala šetřit v roce 2013. Na podvod, který organizoval pojišťovací poradce a podíleli se na něm lékaři z celé ČR, tehdy upozornila Pojišťovna České spořitelny a Kooperativa. Hlavní organizátor pojistného podvodu byl odsouzen na 9 let nepodmíněně, a také další obžalovaní odešli od soudu s nepodmíněnými tresty. Rozsudek není ještě pravomocný. Jedná se ale však o jedny z nejvyšších trestů, které v souvislosti s pojistným podvodem doposud padly.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články