Milionová fotka? Nepodceňte pojištění dronů, varuje Allianz


			Milionová fotka? Nepodceňte pojištění dronů, varuje Allianz

Doba polaroidů vystřídala doba dronů. Ne každý majitel tohoto bezpilotního letadla si však uvědomuje, že se krásné letecké záběry mohou bez pojištění lehce změnit v noční můru. Pokud dron někdo využívá pro komerční účely, či váží-li stroj více než 20 kg, smí vzlétnout pouze pojištěný. Proto se na Allianz obrátily už stovky pilotů, kteří chtějí létat po obloze bez zbytečných starostí.

„Škody na majetku a na zdraví mohou dosahovat velmi vysokých částek, na které se nevztahují jiné typy odpovědnostních pojistek,“ vysvětluje specialista na pojištění dronů v Allianz pojišťovně Tomáš Gratzl a dodává: „I těm nejlepším pilotům se může stát, že se jejich stroj „zalétne“, ať už kvůli technické závadě nebo počasí, a způsobí pojistnou událost.“

Pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem letadel je povinné pro komerční drony, tedy pro ty s výdělečným, experimentálním či výzkumným účelem použití. Rekreačně sportovní typy jej mají povinné pouze na veřejných vystoupeních nebo s hmotností přesahující 20 kg.


Mohlo by vás zajímat: ČNB: Jaká je úspěšnost odborných zkoušek za 2Q 2020?


Za předpokladu, že je vše v souladu s předpisy Úřadu civilního letectví (ÚCL) Allianz drony nejen pojišťuje, ale také sama využívá při likvidaci následků pojistných událostí, především živelných katastrof, požárů, povodní, ale i zemědělských škod. Mohou se totiž podívat i do budov s narušenou statikou nebo jiných nebezpečných či špatně dostupných míst.

Kromě pojištění musí čeští provozovatelé komerčních a velkých dronů mít povolení od ÚCL a dodržovat platnou legislativu a letecké předpisy.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články