Neuspěli jste u zkoušky z pojištění? Odvolejte se!


			Neuspěli jste u zkoušky z pojištění? Odvolejte se!
7.7.2020 Tiskové zprávy

Zkoušky na pojištění jsou po přestávce způsobené koronakrizí opět v plném proudu. Chyby v testech však nadále zůstávají. Jak postupovat?

Vyhodnocení úspěšnosti odborných zkoušek dle zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, za 2. čtvrtletí roku 2020 ještě na stránkách ČNB není zveřejněno, nicméně lze odhadovat, že úspěšnost u zkoušek se zatím pohybuje okolo 75 %. Existuje tedy početná skupina účastníků, kteří u zkoušky neuspějí. Na vině však nemusí být pouze stres či nedostatečná příprava. Jak je to možné?

ČBA Educa

Již krátce po zahájení zkoušek bylo známo, že v testových otázkách a případových studiích se nachází řada překlepů, nejednoznačností či dokonce chyb.

Tyto otázky akreditované osoby evidují a předávají ČNB. Například akreditovaná osoba ČBA Educa na svých stránkách na Facebooku uvádí zajímavé informace (rámeček).

Nicméně do dnešního dne nedošlo v testech k opravě a v platnosti zůstávají původní otázky z 13. 8. 2019.

Účastníci zkoušek tak stojí před otázkou, zda se mají naučit chybnou odpovědět a tu zaškrtnout, nebo si přidělat problémy a následně obhajovat správnost svojí odpovědi.

Je důležité vědět, že každá akreditovaná osoba, u které se zkoušky provádějí, musí mít odvolací komisi. Každý uchazeč má právo požádat o nahlédnutí do svých vyhodnocených testů a pořídit si jejich kopii.


Mohlo by vás zajímat: Allianz: České pojišťovnictví se z pandemie rychle zotaví


Sidlo aka

Pakliže není spokojen s hodnocením, nebo se mu zdá být neobjektivní, může se odvolat proti výsledku. Pozor, odvolat se je možné obvykle jen do 5 až 10 pracovních dnů od vystavení výsledků odborné zkoušky.

Odvolací komise má právo dojít k závěru, že rozporovaná otázka v testu byla položena chybně či umožňuje různé výklady, a uznat odpověď účastníka.

To, že prvotní výsledky zkoušky zní „Neuspěl/a“, tak ještě nemusí nic znamenat. Pochopitelně má smysl se odvolávat jen v situaci, kdy váš bodový výsledek se od požadovaného nijak zásadně neodlišuje.

Výše uvedené nic nemění na tom, že je potřeba se na „pojišťováckou zkoušku“ řádně připravit.

Pokud na vás tato skutečnost teprve čeká, doporučuji si stáhnout bezplatný ebook „Hackněte zkoušku z pojištění“, a to na stránkách nově vzniklé Akademie pojištění.

Pokud v testech či v ebooku najdete nějakou chybu, neváhejte mně ji poslat. Chyby jsou lidské, jejich zametání pod koberec však nikoliv.

Dušan Šídlo
Pojistný analytik Broker Trust

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články